Ненад Марковић, директор за производњу енергије „ТЕ-КО Костолац“- Успешна година „Костолца“ у изазовно време

Производња енергије у 2020. години

Ово је време великог испита за сваку компанију, па и нашу. Ниједног тренутка нисмо заустављали производњу, што је наш најбољи допринос борби против ове тешке епидемије

Огранак „ТЕ-КО Костолац“ остварио је планиране резултате и успешно пребродио годину пуну изазова које је пред енергетски систем и читаву Србију поставила пандемија коронавируса. Ненад Марковић, директор за производњу енергије „ТЕ-КО Костолац“, рекао је да је огранак и у време ванредне ситуације радио пуним капацитетом у производњи, али и у одржавању постројења.

− Појава епидемије сovid-19 је отежала рад, али испуњење плана производње ове године довољно говори о томе да смо и у тим условима уложили максимум напора да се производња одвија без прекида и без потешкоћа. И поред отежавајућих околности, ова година била је успешна и мислим да смо показали високу поузданост „Костолца“ за систем ЕПС-а – рекао је Марковић.

Он истиче да је проблем са сovid-19 решаван стриктном применом мера заштите и превенције ширења вируса.

− Посебан изазов представља актуелни трећи талас епидемије у Србији, али у „Костолцу“ смо успели да одржимо попуњеност производног процеса бројем извршиоца. Ово је време великог испита за сваку компанију, па и нашу. Ниједног тренутка нисмо заустављали производњу ове године, што је наш најбољи допринос борби против ове тешке епидемије − рекао је Марковић.

Припремајући се за зимску сезону, у огранку „ТЕ-КО Костолац“одвијали су се ове године значајни радови на одржавању сва четири блока. Завршени су многи значајнији послови, док су поједини због пандемије одложени за наредну годину.

− У 2020. години, од већих послова, реализовали смо капиталне ремонте на блоковима 1 и 2 у ТЕ „Костолац А“. На блоковима ТЕ „Костолац Б“ ремонти су били краћи, стандардни, јер су прошле године рађени већи захвати на блоку 2. То нам је и био циљ, тако да прилазимо крају године са, готово сигурно, оствареним планом већим од 6,2 милијарде киловат-сати произведене електричне енергије.

Ремонт блока А1 трајао је 65 дана, а А2 70 дана, али су спремни ушли у зимску производњу и обезбеђују како производњу електричне енергије, тако и топлотну енергију за даљински систем грејања градова. Све послове које смо планирали за ову ремонтну сезону урадили смо уз бројне потешкоће, пре свега због отежаног рада услед пандемије. Дефинисали смо приоритете за одржавање и ремонте у наредној години, али и укупних обавеза које планом производње преузимамо − рекао је Марковић.

Годишњи план производње је пред испуњењем, одређени су и планови производних активности за 2021. годину.

− Цео тим и ја лично задовољни смо производним резултатима, јер се од нас и очекивало да остваримо планирано. Навикли смо да увек тражимо решење, а не оправдање, и то је наш концепт стратегије у овој години. То је такође наш одговор обавезама и у наредној години. Завршава се велики еколошки пројекат изградње постројења за прераду отпадних вода за ТЕ „Костолац Б“, чиме ће овај објекат бити у потпуности технолошки заокружен − нагласио је Марковић.

Најављује се и да следеће године блокови Термоелектране „Костолац А“ могу да се припремају и за ревитализацију, чиме би им се продужио радни век и после 2030. године. Објашњавајући докле се стигло у тим припремама, Марковић је рекао да се „Електропривреда Србије“ дефинитивно определила за продужетак производног века ова два блока.

− То је циљ. Очекујем да у наредној години крене парцијална реализација ових стратешки важних послова који се тичу заштите животне средине и продужетка експлоатационог века блокова Термоелектране „Костолац А“. Више о томе ћемо говорити када крене реализација ових пројеката – рекао је Марковић.

Одговорно и у 2021.

Чекају нас озбиљни напори, обавезе и одговорности. Надамо се да ће у идућој години пандемија престати, а наша обавеза је да свакако наставимо реализацију производних задатака и наставимо развој, заједно са рударским сектором у огранку „ТЕ-КО Костолац“, поручио је Марковић.

Извор: „Енергија Костолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!