„Упознај не суди“ радионица у оквиру „16 дана активизма против насиља над женама“

Ромско удружење жена – РУЖ – Браничевског округа, различитим активностима обележава и подржава Међународну кампању „16 дана активизма против насиља над женама“. Ова Kампања се обележава од 25. новембра до 10. децембра сваке године и подржава је Ромска женска мрежа Србије, а поменуто удружење је члан мреже.

У среду 25. новембра одржана је радионица под називом „Упознај не суди“. Према речима Радојке Морине, председнице „Ромског удружења жена – РУЖ – Браничевског округа” , због актуелне епидемиолошке ситуације на радионици је било присутно пет девојчица узраста од 13 до 16 година. Онлајн су били присутни остали учесници радионице: дипломирани правник, жена из заједнице као позитиван пример, јер се није рано удала и девојка од 22 године такође из заједнице која је запослена у јавном сектору, подпреседница је удружења и учесник на бројним пројектима.

Током радионице акценат је стављен на подизање свести о проблему „раних бракова“, као и негативним последицама дечијих бракова на репродуктивно и ментално здравље.

Радојка Морина, председница „Ромског удружења жена – РУЖ – Браничевског округа” је нагласила да планирају да реализују још три радионице и то:

  • 1. децембра – Светски дан борбе против АИДС-а
  • 3. децембра- Међународни дан особа са инвалидитетом
  • 10. децембра – Међународни дан људских права

– Тиме ће наше удружење обележити целу Kампању „16 дана“ која обухвата четири важна међународна датума која повезују жене, насиље и људска права, нагласила је Морина. – Kроз примере добре праксе из заједнице желимо да младим девојкама прикажемо да могу да буду другачије, јер жене Ромкиње не треба да буду само мајке и домаћице у кући, већ да покажу да могу бити равноправне и да се могу борити за своја права и интерес жена у својој заједници.


Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!