Свечаном академијом и полагањем венаца обележен Дан ослобођења Града Пожаревца

Награде Града Пожаревца у нето износу од по 58.800,00 динара и повеље о награди додељене су др Невенки Гајић доктору ветерине и социјалном и хуманитарном раднику из Пожаревца, др Ненаду Давидовићу лекару – хирургу из Пожаревца, Новици Ђорђевићу социјалном раднику из Пожаревца и др Ненаду Стевићу лекару – пулмологу из Пожаревца.

Повеља Града Пожаревца додељена је „Газстројпрому“ из Русије.

Плакете Града Пожаревца додељене су Дому здравља Пожаревац, Заводу за јавно здравље Пожаревац и Општој болници Пожаревац.

На Свечаној академији обратио се и градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић следећим речима:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

„Волећи свој град наши преци су подједнако волели и своју отаџбину, те су у данима пре, али и након ослобођења Пожаревца 1918. и 1944. године дали своје животе за слободу целе земље. У тешким тренуцима за Европу и свет, заједно са борцима Црвене армије чији су потомци са нама, наши преци, очеви у рововима и мајке у кућама јуришали су ка слободи. Данас водимо мирнодопску битку у којој се цео свет налази, против невидљивог непријатеља званог Ковид-19, који је доказао да је човек рањиво биће и показао да када се удружимо можемо све пребродити. Зато су данас награђени генерали у белим мантилима којима смо сви ми војници. Данас када пушке мирују, не смемо заборавити како изгледа држава и живот у њој када оружје води главну реч. Из тог разлога је важно да у држави главну реч воде они који брину за живот у Србији и наша презимена а не за своја имена. Говорећи о победама у рату и победама у миру, усудио бих се да тежину али и значај, на пример, пробоја Солунског фронта упоредим са реформама и напретком наше земље коју последњих година спроводи наша Влада и председник Републике Александар Вучић. Свестан сам да ће многи ово поређење можда доживети као претерано према огромним српским жртвама које су поднете у Првом светском рату. Ипак, ако је резултат и једног и другог историјског тренутка очување и оснаживање Србије, не замерите ми што сам мишљења да су победе остварене у миру једнако важне као и оне извојеване у рату.“

У име награђених, обратила се Невенка Гајић. Она је рекла да је ово не само њена, већ и награда њене породице. Новчаног износа се одрекла у корист удружења „8. дан“.

Испред компаније „Газстројпром“ обратио се директор за спољне везе Андреј Окуљков који је рекао да ће, када се стекну услови, то предузеће учествовати у обнови дрвореда бреза на Чачалици. Он је још додао да га је прича о палим војницима у борбама за Пожаревац дирнула и да је поносан што је у њихову част одлучено да се „Чачалица“ пошуми брезама из тадашњег Совјетског савеза.

По завршетку Свечане академије, положени су венци на споменик Српском војнику у Косовској улици у Пожаревцу, споменику Црвеноармејцима на Чачалици и на споменик Палим родољубима. Венце су положили представници града, руске амбасаде, белоруске амбасаде, војске, полиције, браничевског округа, Градске општине Костолац, представници компаније „Газстројпром“, Руског дома, борачких удружења, Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

Венце су испред ГО Костолац положили председник ГО Костолац Серџо Крстаноски и председница Скупштине ГО Костолац Милена Церовшек

Извор: www.pozarevac.rs

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!