Саша Павловић изабран за градоначелника Града Пожаревца

На конститутивној седници Скупштине града Пожаревца за новог градоначелника изабран је Саша Павловић са листе Александар Вучић – „За нашу децу“.

За његовог заменика изабран је Славиша Алексић.

Саша Павловић

На самом почетку скупштине за председника Скупштине града Пожаревца изабран је Предраг Мијатовић такође са листе Александар Вучић – „За нашу децу“, као и његова заменица Наташа Крстић, за секретара је изабрана Анђелка Оташевић.

Предраг Мијатовић

За градске већнике са листе Александар Вучић – „За нашу децу“ изабрани су Томица Стојановић, Дејан Крстић, Дарко Мирковић, Владимир Петровић, Бојан Динић и Милан Јовић, у већу су и коалициони партнери из Покрета социјалиста Марко Милојевић и ПУПС-а Драган Радовановић, у овај сазив је ушао и Срђан Милетић из коалиције СПС-ЈС.

За председника Одборничке групе Александар Вучић – „За нашу децу“ изабран је Славиша Стојковић, а његова заменица биће Весна Тодоровић.

Шефица Одборничке групе СПС – ЈС је Јована Динић, а заменица Бојана Живковић.

Формирана је и Одборничка група „Доста је било – Мост” чији је председник Слободан Васић, а његова заменица Драгана Спасојевић.

Након избора на место градоначелника Саша Павловић је представио свој експозе који преносимо у целости:

„Време у коме се налазимо нас је подсетило да сутра никоме није обећано, али поверење народа добијено током једног од највећих кризних периода наше државе нас је још једном уверило да напоран рад и преданост послу увек морају да доведу до резултата. Почетак треће деценије 21. века нам доказује да до резултата можемо доћи само уколико радимо више послова у исто време. Пажљиво али ефикасно.Темељно али брзо. Мислим да је то данас свима јасно. Не спавајући на ловорикама, председник Србије Александар Вучић и наша влада су визију даљег развоја државе преточили у програм Србија 2025 која ће и нама бити светионик на путу подизања услова живота у Граду Пожаревцу, градској општини Костолац, и у свим месним заједницама, како градским тако и сеоским. Подједнака пажња која се придаје изради планова и њиховом спровођењу јесте главни разлог за успех који је постигла Српска напредна странка под руководством Александра Вучића на изборима који су за нама. Тај успех дао је уједно и  вредну лекцију свим актерима политичке сцене у Србији, били они бивша или будућа власт или опозиција. Када ставимо по страни све трикове изборне кампање, лажне вести, тривијалне вербалне доскочице странака које су учествовале на изборима као и оних које се на то нису одважиле,то, да ли нам је неко симпатичан или није,…на крају долазимо до једне једине мерљиве категорије, а то су: резултати.

Као инжењер електротехнике, за мене су резултати и бројке свето писмо, али сам свестан да ћу као градоначелник града Пожаревца, исто као и са позиције доскорашњег заменика, бити обавезан да у овој једначини урачунам и традицију, навике и начин живота наших суграђана.

То је моје прво обећање са овог места, даме и господо.

Парафразираћу овде Михајла Пупина који је једном рекао да, када љубав према отаџбини замре, тада и држава мора умрети.  Исти је случај и са градом.

Обећавам, мој тим и ја радићемо на развоју града на начин који увек мора бити по мери самих Пожаревљана, како актуелних тако и оних  будућих.

Када кажем будућих, мислим на оне који ће се у њему родити, али и на оне који ће у њега пожелети да се доселе.

Даме и господо,

Изградња и одржавање комуналне инфраструктуре спада у кључне функције локалне самоуправе и директно утиче на стандард живота грађана. Постављени су јасни циљеви да се најпре уреде главни улазни правци у град, како би се створили услови да се уреде главне градске саобраћајнице и центар града, и да се упоредо уређују и све остале улице за које се укаже потреба.

Главни принцип је био и остаће да се приликом реконструкције улице замени и сва подземна инфраструктура тамо где је то неопходно и да се тек након свих тих радова улица асфалтира и коначно уреди.

Резултати су свима познати и видљиви, тако да ћу навести само неке од улица: Ђуре Ђаковића, Пожаревачки Партизански одред, Косте Абрашевића, Кнез Милошев венац, Моше Пијаде, Јована Шербановића, Синђелићева, Шумадијска, Партизанска…

Морам да истакнем да се на овом пољу у претходних четири године радило плански и учињен је огроман корак напред у изградњи недостајуће инфраструктуре. Морам да поновим да је један од основних циљева био и остаће изједначавање услова живота у граду и у сеоским срединама. Сада можемо да се похвалимо да имамо села која су готово комплетно сређена, пре свега у северним деловима града, док ће у наредном периоду више пажње бити посвећено осталим насељима.

Подсетићу за четири године,асфалтирано је 82 километара путева, насуто 103 километара, изграђено је 67 километара кишне и фекалне канализације, 60 километара топлификационе мреже и реконструисано 10 километара водоводне мреже.

Реализација кључних пројеката које ће Пожаревац реализовати у наредним годинама одвијаће се у сарадњи са институцијама Републике Србије и у складу са поменутим програмом Србија 2025 који је изнео председник Александар Вучић.Пожаревац је у претходном периоду започео израду пројектне документације за четири кључна проблема које град има: водоснабдевање, грејање, депоновања смећа и пречишћавање отпадних вода.

Реализација ових пројеката, који су урађени у сарадњи са Владом Републике Србије биће главни приоритет у наредних четири године, јер ће са њиховим завршетком Пожаревац постати модерно уређен град, са решеним главним комуналним проблемима и са значајно унапређеним системом заштите животне средине.

За мене, као градоначелника, њихова реализација биће први приоритет, јер сматрам да су они најважнији за дугорочно нормално функционисање града.

Приступили смо изградњи трансфер станице са рециклажним центром, која се приводи крају, односно остало је још да се изграде прикључне саобраћајнице. Када трансфер станица почне да ради, моћи ћемо да организујемо изношење смећа по селима и да коначно више немамо проблем са дивљим депонијама у сеоским срединама.

Одлуком Владе РС Пожаревац је трансфер центар за наш град, Велико Градиште и Голубац. У трансфер станици смеће ће се рециклирати и само онај мали део који се не може прерадити биће депонован. Након тога коначно ћемо затворити и рекултивисати садашњу депонију и третирати градски отпад по новом, потпуно уређеном систему. Уз помоћ Министарства заштите животне средине Град је покренуо и дугорочно решавање проблема депоновања смећа, кроз израду пројектне документације, а на основу ње и регионалне санитарне депоније.

Када је водоснабдевање у питању град у наредних четири године мора решити овај проблем. Иначе, у Костолцу се завршава пројекат изградње нове фабрике воде, јер је тамо старији систем. Што се тиче села, имамо замисао да пронађемо најпрактичније решење кроз микроизворишта.

Планирам да у периоду пред нама, акценат ставим на завршетак изградње Јужног, и изградњу Северног колектора кишне канализације, након чега ћемо и по том питању имати покривен град, односно обилна киша више неће плавити Пожаревац.

Изградња Постројења за пречишћавање отпадних вода је такође кључни пројекат за наредни период. Завршава се израда пројектне документације, а потом ћемо приступити изградњи постројења и решити овај горући проблем.

Наредни капитални пројекат који смо припремили је изградња препумпне станице између Ћириковца и Пожаревца, за коју имамо израђен пројекат и грађевинску дозволу.

 Када се она изгради, имаћемо већу стабилност система грејања, снагу и потенцијале за ширење мреже и до виших зона у граду. У претходном периоду изграђено је 60 километара топлификационе мреже што је дужина којом се ретко који градови могу похвалити. То је довело до тога да је угашено скоро 2 000 индивидуалних ложишта, односно да исти толики број породица ужива у свим предностима одличног и једног од најјефтинијих даљинских грејања у Србији.

 Топлификацијом је покривен шири центар града, градска општина Костолац, као и поједина сеоска насеља код којих је то било могуће. Приближавамо се максимуму капацитета у ширењу топлификације и изградња препумпне станице је начин да се тај проблем превазиђе и да се топлификација даље шири. Уређење и улепшавање града је захваљујући напорном раду у претходним годинама коначно могуће поставити као један од главних приоритета.  Сви знамо да граду недостају мобилијари, дечија игралишта, да главне градске улице деценијама нису реконструисане.У наредном периоду морамо приступити и комплетном оплемењивању простора Тулбе, Табане и Чачалице.  Планска основа за решавање ових питања постоји, односно завршени су Планови генералне регулације 1 и 2, а у наредним месецима завршиће се и остали. У граду постоји и негативна изрека да је Пожаревац град који има три реке, али не излази ни на једну од њих.Мој план је да ова изрека више не буде актуелнаодносно да у наредном периоду град уреди појас око дела обале Велике Мораве и Дунава, најпре кроз планску документацију, јер сматрам да су ти делови града потпуно неискоришћени. Пожаревцу су неопходна излетишта и простори за рекреацију, као и за даљи развој туризма, тако да ми је жеља да коначно изађемо на реку у правом смислу те речи, и настојаћу да то и остварим.

Намеравам да посебан акценат ставим управо наулепшавање града, односно уређење постојећих и стварање нових зелених површина, замену дотрајалих и постављање нових мобилијара за децу, уређивање парковских и осталих садржаја за рекреацију и бављење аматерским спортом.

Наставиће се са уређивањем битних градских саобраћајница.Приступиће се сређивању Градског парка, Чикоша и Табачке чаршије, што су основни циљеви за сређивање улица у Пожаревцу. Наравно, у плану је сређивање и околних улица којима је неопходно да добију нови изглед.

Истакао бих и пројекте на којима Град Пожаревац уз подршку Републике Србије већ ради, а то су пројекти комплетне реконструкције Дома Здравља и Старог дела болнице.

Сведоци смо да је Србија много постигла на плану развоја привреде и отварања нових радних места, као иунапређења услова за развој економије.

Позитиван тренд на нивоу државе није заобишао ни Пожаревац и тако се захваљујући политици коју води председник Александар Вучић на нашој територији гради нови блок Термоелектране у Костолцу, гасоводна мрежа је изграђена, градиће се брза саобраћајница до Голупца која ће битним делом пролазити кроз Пожаревац, нова трафо станица 110/35/10 KV, снаге 2x 31,5 MW која ће обезбедити довољне количине електричне енергије за град и индустријску зону. Такође, реконструисаће се и постојећа трафо станица у Ћириковцу.

Све поменуто спада у обезбеђивање услова за развој привреде, и у последње четири године Пожаревац је настојао да уради свој део посла како би се уклопио у концепт државне политике.

При крају смозавршетка Северног блока индустријске зоне, на улазу у град, који је намењен пре свега отварању мањих производних погона и породичних фирми, који би по логици требао да помогне нашим Пожаревљанима да развију свој посао. Први станар те индустријске зоне биће нова фабрика кафе, коју ће водити наши суграђани.

Купљен је комплекс Шећеране намењен отварању великих производних погона и велетрговина.

Донет је програм подстицаја за привреднике који је заживео и који наши привредници користе.

Много је урађено и на стварању услова за развој туризма, пре свега кроз уређивање ергеле Љубичево и подизање нивоа и квалитета манифестација. Такође су значајно унапређене процедуре за подршку привреди, због чега је Пожаревац добио престижни сертификат за повољно пословно окружење који додељује НАЛЕД.Додао бих и да  су потребе привредника постале приоритет у раду Градске управе.

Једна од потврда да смо на правом путу била је и одлука концерна Бамби да поново врати своје седиште у Пожаревац.

Резултати нису изостали ни у осталим областима. Пре свега, отворен је Стоп шоп који је значајно ојачао позицију града као трговачког центра у овом делу Србије.

Поред већ поменутих производних погона,очекујемо у најскорије време и отварање савремене фабрике кондиторских и пекарских производа у улици 27. априла, као и да постојећи индустријски комплекси прошире своје пословање у Пожаревцу.

Сматрам да у наредном периоду морамо много да радимо, али на другачији начин, јер Пожаревац, по мом мишљењу, спада у специфичне градове. На овом месту не могу а да не поновим уобичајену реченицу да је Пожаревац привредни, административни, културни, просветни, здравствени центар Браничевског округа и Источне Србије, јер она у потпуности одсликава реалност да овај град има изузетно снажан и доминантан државни сектор, и нешто мање развијени приватни сектор.

Истина је да ми спадамо у најразвијеније градове у Србији, али још већа истина је да можемо много боље и да морамо да подржимо све наше суграђане који имају могућности, воље и талента да покрену и развију свој посао као и оне које сада називамо успешним предузетницима.

Много смо времена изгубили чекајући да се заврше неуспешне приватизације и поново стекну услови да се отварају нове фабрике у индустријској зони. Сада услови за рад у индустријској зони поново постоје и пред нама је напоран посао да је поново напунимо, како новим фабрикама тако и комерцијалним садржајима, свесни да су се структура привреде и начин производње променили.

По мом мишљењу, за Пожаревац је  најбитније да искористи своје компаративне предности и географски положај као капије за Источну Србију и буде што већи центар привредних активности јер управо та чињеница, да смо велики центар привреде и трговине доводи нове инвеститоре и трговце у Пожаревац и помаже развој наше привреде.

Сада живимо у добу савремене економије и настојаћемо да додатно унапређујемо услове за отварање нових и унапређење пословања постојећих компанија, пре свега од стране наших суграђана, али и свих других инвеститора који желе да послују у Пожаревцу.  

У складу са свим што сам до сада рекао, приоритете у стварању услова за развој привреде у наредном периоду поделићу у две целине.

Прва целинасе односи се на подршку локалним привредницима за подизање технолошког нивоа производње и услуга, као и увођење нових технологија. Ту мислим на унапређење постојећих капацитета али и на подршку у развоју новијих видова производње и услуга, пре свега у ИТ сектору.

Град поседује механизме за подршку привреди и у наредном периоду усредсредићемо се на ове приоритете. Циљ нам је да подржимо, колико год је то могуће сваког Пожаревљанина који је креативан и талентован и спреман да своје идеје у индустрији заснованој на знању понуди на тржишту.

Пожаревац на овом пољу има компаративних предности у виду Високе техничке школеи средњих школа које образују кадрове овог усмерења у специјализованим одељењима. Имамо и додатних могућности да кроз дуално образовање школујемо кадрове који би се запошљавали и самозапошљавали у овој индустрији заснованој на знању.

У Пожаревцу постоје компаније које се успешно баве информационим технологијама које су наша база, и сматрам да се та област више  не сме игнорисати јер нуди огромне могућности за рад, у коме креативност наших суграђана може доћи до пуног изражаја, уз релативно мала улагања.

Друга целинатиче се даљег планског и инфраструктурног уређења целокупне индустријске зоне и локација за развој туризма за које ће изградња брзе саобраћајнице коју сам поменуо бити додатни ветар у леђа, како би Пожаревац постао што конкурентнији на нивоу Србије и привукао нове инвеститоре, домаће и стране.

Ту пре свега мислим на комплекс некадашње Шећеране који је неопходно даље развијати, као и на неискоришћено земљиште у власништву града и државе, на наставак, као што сам већ споменуо, уређења ергеле Љубичево, али и простора поред Дунава и Мораве. Пољопривреда је грана привреде у којој имамо дугу традицију, и у којој се може упослити велики број наших суграђана. У претходних четири године, мерама подршке преко Буџетског фонда за развој пољопривреде у значајном степену обновљена је пољопривредна механизација, и велики број пољопривредника је успео да набави нову опрему, саднице, увећа сточни фонд. 

Издвајања за пољопривреду увећана су са некадашњих 0,7% на до 2% буџета, тако да крајем сваке године Град закључи преко 200 уговора о подршци пољопривредницима.

Осим директних подстицаја појединачним пољопривредним произвођачима, један од циљева биће и промена положаја пољопривредника кроз повећање могућности за откуп и прераду производа и увођење нових технологија производње. У наредном периоду повећаћемо напоре и подржати удруживање пољопривредника кроз задругарство и помагање удружења, како би ојачали њихов положај на тржишту, и настојати да помогнемо нашим произвођачима да покрену сопствене погоне за прераду.

Град Пожаревац у протеклом периоду из градске касе за социјална давања издвајао је значајан износ. Реализовањем почетних пројеката из ове области показали смо друштвено – одговорну црту, која се на крају крајева очекује од сваке озбиљне власти. Наглашавам почетних, јер у времену пред нама желимо да ту област ојачамо новим пројектима социјалног становања, како реконструкцијом постојећих, тако и изградњом нових.

У наредном периоду трудићемо се да издвајања усмерена ка Центру за социјални рад буду још већа и да Пожаревац буде пример другим срединама како се решавају случајеви из ове осетљиве области.

Тако ћемо, примера ради и надаље наставити са пилот пројектом услуге личног пратиоцадетета и ученика којима је потребна додатна подршка,  за који је из буџета Града Пожаревца за 2019. годину обезбеђено 17.000.000,00 динара, као и исти износ за првих шест месеци у 2020. години.

Заинтересовани брачни парови моћиће и надаље да остварују право на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу.

За сву новорођенчад са територије града Пожаревца у претходном мандату обезбеђени су поклон – пакети. Из буџета се за ову прилику у последње две године издвојило око 9 милиона динара а са том праксом наставићемо и у наредном периоду.

Са Црвеним крстом, референтном установом из области социјалне заштите, настављамо са пројектом Народна кухиња, којим се на дневном нивоу опслужује 850 корисника оброцима као и око 200 пакета хране, на месечном нивоу, за житеље из сеоских средина. Поред подизања квантитета, у времену пред нама радићемо и на подизању квалитета оброка народне кухиње.

Са истом установом наставићемо са спровођењем пројектакоји се односи на Помоћ у кући за старија лица и особе са инвалидитетом.

Оно на шта смо посебно поносни је акција Три плус, која је баш одавде покренута, а сада је постала акција на републичком нивоу. Пожаревац је један од 14 градова у Србији који је промовисао поносну картицу три плус, са којом сви који имају троје и више деце остварују попуст на куповину или на услугу коју нуде одређени привредни субјекти.

Само на територији града акцији је приступило преко 100 субјеката што из  приватног што из државног сектора као и готово сви спортски клубови.

Када говоримо о просвети, (коју мало емотивније доживаљавам и гледам јер је познато да из ње долазим) она је била и биће приоритет. Да су значајна улагања у просвету у граду Пожаревцу најбоље говори податак да је из буџета града у 2019. години издвојено мало преко 1,8 милијарди динара.

Овде говоримо о функционисању, финансирању рада Основних и средњих школа, ученичких награда, превоза ученика, превоза ученика са сметњама у развоју и њихових пратилаца итд. И тај тренд ће бити настављен и појачан у наредном периоду.

Поред реконструкција костолачке Основне школе, која је урађена по најсавременијим стандардима,и школе у Забели истурено одељење ОШ Вук Караџић, а у наредном периоду и ОШ Доситеј Обрадовић, план нам је да свака школа добије услове за још квалитетније спровођење наставе.Нове технологије, савремени услови у великој мери олакшаће остварење примарног циља – а то је квалитетно образовање.

Свакако један од основних циљева је улагање у „најбоље“. Велико је задовољство да поред стипендија које сваке године додељујемо студентима, са овог места могу да најавим да ћемо појачати фонд за талентовану децу.

Критеријуми ће бити јасно дефинисани, а крајњи циљ има мотивисање деце и њихових учитеља, наставника, професора, тренера и ментора, да се остварују што бољи резултати, те да наш крај поред знаменитости буде и препознатљив и по талентима.  Да будемо препознатљиви по неким новим „мајсторима својих заната“, попут Миливоја Живановића, Велибора Васовића, Слобе Стојановића, Милене Павловић – Барили, Ђорђа Јовановића, Павла Савића итд.

Постављањем оваквих стандарда доћићемо у ситуацију, што нам је уједно и циљ да напокон „знање буде у моди!“

Протекли период је показао да системски приступ организацији манифестација и раније него што је планирано даје изузетне резултате. Зато са овог места не желим раздвајати области које збирно имају за циљ још квалитетније позиционирање Града Пожаревца не само на мапи Србије већ региона и Европе.

Наравно, реч је о култури, туризму и спорту. У више наврата, као власт, показали смо да неделимо области и референтна предузећа по приоритетима и категоријама. Истицали смо небројано пута да на пример између Јавног предузећа Топлификација и Установе Центар за културу не сме бити разлике, као што је то некада био случај. И један и други субјект имају за циљ служење народу.

Грејање, чиста вода и животна средина су свакодневне потребе човека, док су култура и уметност потребе душе читавог народа. То смо у протеклом периоду и остварили.

Побољшањем услова у пожаревачком Центру за културу, а подсетићу да је обновљена комплетна аудио – визуелна опрема, да је подигнут ниво комфора, створиле су се могућности за квалитетнијим организовањем програма, али и формирањем нових секција и нових програма а све у циљу подизања културолошких прилика у самом граду. Па је тако поред већ етаблираних секција попут ГАНИП-а и аматерског позоришта Миливоја Живановића, формирана дечија глумачка трупа која је за кратко време освојила велики број репрезентативних награда, као и симфонијски оркестар Гвардиа, који је за мање од четири године постојања са правом декларисан као ПОНОС ПОЖАРЕВЦА.

Подједнако су развијане и квалтитетније организоване културне манифестације и фестивали, што је поред већ позиционираних свечаности посвећених барду Миливоју Живановићу допринело да се карта више тражи за аматерске свечаности. Такође, оформљен је и јединствени у овом делу  Европе позоришни фестивал „Виминацијум фест – митови стари и нови“, који ћеза неколико година у позоришном смислу престављати оно што новосадски Егзит представља у музичком смислу.

У наредном периоду план нам је да наставимо у још јачем ритму. Поред константног улагања у унапређење услова у културним установама акценат ће бити стављен на промоцији ликова и личности које се везују за наш град али и презентовању наших програма. Додатно ћемо мотивисати наше културне изасланике да своје идеје и умећа, на које смо поносни, представе широм Србије, региона и шире.

Идеја је да у наредном периоду организујемо интернационални фолклорни фестивал, који ће окупити професионалне играче из целога света. То ће бити прилика да упознамо различите културе али и да побудимо наше суграђане да се окрену оваквом виду стваралаштва.

Оно што треба посебно истаћи да ћемо у наредном периоду изградити репрезентативни Дом наше највеће сликарке Милене Павловић – Барили. Реализацијом те инвестиције и са заокруженом причом платоа испред галерије добићемо место које ће гарантовати већи број посетиоца у наш град, што нам је у крајњу руку и циљ.

Када говоримо о повећању броја посетилаца у нашем граду, у периоду који је иза нас, показали смо да озбиљним приступом зацртани резултати могу бити остварени.

Небројано пута смо говорили о стању које смо затекли у Ергели Љубичево и шта је улагање у опоровак ове установе донело граду.

Наше манифестације су пре него што се предвиђало дале конкретне резултате. Љубичевске коњичке игре као највећи бренд за ове четири године освојиле су 20 признања од којих круну представља Туристички цвет за најбољу манифестацију коју додељује Туристичка организација Србије. Стабилност у организацији, коју гарантује институција председника Републике Александра Вучића као покровитеља манифестације, атрактивни програм, појачани спонзорски пул, допринели су да Љубичевске коњичке игре постану тема разговора широм Србије.

У наредном периоду, када то буде ситуација дозволила, трудићемо се да Игре додатно интернационализујемо, да проширимо програм и да програм који се везује за саму манифестацију буде одржан на више локација како у самом граду и Хиподрому тако и у Костолцу и по селима.

Циљ мора бити јасно постављен и дефинисан и он гласи да Пожаревац кроз манифестациони туризам у току године мора да привуче преко 100.000. посетилаца. Велики удео у овоме имаће и сеоске манифестације које морају да имају даљу експанзију, а предуслов томе биће решавање статуса домова културе у сеоским месним заједницама. Њиховим оснаживањем помоћићемо манифестације али и свакодневни друштвени живот мештана.

Борба за сваког посетиоца мора бити приоритет, јер само са таквим размишљањем поставићемо Пожаревац на место које заслужује, а то је носилац свих прилика источне Србије.

Када је спорт у питању, начин на који смо приступили финансирању клубова у протекле четири године представља прави путоказ у наредном периоду. Наставићемо да паралелно развијамо све спортове.Издвајања су увећана са 70 на мало преко 100 милиона динара на годишњем нивоу, и тај тренд ће бити настављен али уз сталну контролу трошења новца који издвајамо у ту сврху. Не постоје више мајчински и  маћехински односи Града према клубовима али у фокусу ће бити они који посебно брину о развоју омладинског спорта. 

Паралелно са наведеним, основни циљ у наредном периоду биће додатно унапређење спортске инфраструктуре. Спортски центри у Пожаревцу и Костолцу добили су нови изглед. Ту нећемо стати, јер је спортска инфраструктура предуслов за развој ове области, а наредна велика станица биће комплекспомоћног терена Градског стадиона са пратећим садржајем.

Пожаревачка хала спортова од када је изграђена са почетка осамдесетих доживела је своју адаптацију у току прошле године. Квалитет је подигнут и ту нећемо стати. Са подизањем квалитета моћићемо да остваримо зацртане циљеве, а то су да Костолац постане центар базичних спортова, а да Пожаревац буде домаћин највећих спектакала на државном нивоу.

Подсетићу да смо поред финалног турнира у одбојци, о коме се и данас прича, били домаћини и репрезентативним селекцијама у футсалу, као и европским првакињама у кошарци под вођством Марине Маљковић.

Можда за неког мање битна ствар, а за нас једна од главних је та да ћемо и у наредном периоду наставити са реконструкцијом сеоских терена за мале спортове.

Циљ на крају циклуса мора бити да на нашој територији неће постојати ниједна сеоска средина која ће бити без обновљеног терена, на коме ће малишани из тих насеља моћи да направе прве спортске кораке. Држећи се нашег обећања да изједначимо услове живота на селу и у граду, завршавамо и пројекат изградње бициклистичке стазе Пожаревац-Дубравица. Овим подухватом не само да их изједначавамо, већ их и додатно повезујемо.

Говорио сам мало пре о туризму и његовом значају… Пожаревац је од стране председника Републике Србије Александра Вучића и Министарства спорта препознат као престоница коњичког спорта. Тако ћемо у наредном периоду приступити даљем уређењу пожаревачког хиподрома, где ћемо добити прави модеран дом коњичког спорта. Недавно су изграђене трибине на Касидолском хиподрому, који ће у наредном периоду моћи да буде домаћин још референтнијих трка, што збирно иде у прилог да ће наш крај бити са правом препознат као престоница коњичког спорта.

Наравно, период који је пред нама видим и као период у коме ће се решити питање затвореног базена. Свесни потребе наћићемо најквалитетнији модус за изградњу овог капиталног пројекта када је спорт у питању.

Поштовани,

На самом крају овог експозеа, желим да вам дам и последње обећање пред преузимање дужности градоначелника Пожаревца. То обећање се поклапа са изјавом једног од најсјајнијих инжењерских умова које је свет икада видео, нашим Николом Теслом, који је једном казао:

Човек је рођен да ради, трпи и да се бори. Ко то не чини мора пропасти.

Даме и господо одборници, дајем реч да ћу максимум могућности у борбиза бољи и лепши град Пожаревац најпре захтевати од себе, потом га тражитиод свих својих сарадника али и да ћу за њега молити и све грађане.“

ИЗВОР: https://pozarevac.rs/

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!