Библиотека у Костолцу: Ризница нашег заједничког добра које се зове књига

Историјат

Библиотека у Костолцу Огранак је Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац. Основана је одлуком Народног одбора општине Костолац 15. децембра 1953. године, да би као самостална установа постојала све до децембра 1962. Године, када је припојена Радничком универзитету у Костолцу. Преласком у нове просторије, 1972. године, библиотека почиње да се доказује као установа која има незаменљиво место у богаћењу културног живота Костолца. Оснивањем Центра за културу у Пожаревцу, библиотека у Костолцу улази у његов састав као Огранак Народне библиотеке у Пожаревцу, једне од најстаријих установа културе у Србији (основана 1847. године). У саставу пожаревачке Библиотеке остаје и после њеног осамостаљивања 1994. године. Као Огранак пожаревачке библиотеке, Библиотека у Костолцу наставља са својим радом на ширењу културе, како богаћењем свог фонда, тако и организовањем књижевних сусрета и ликовних изложби.

Рената Минић, руководилац Библиотеке у Костолцу

Од осамостаљивања пожаревачке Народне библиотеке „Илија М. Петровић“, у Огранку у Костолцу, много се тога променило и унапредило. Данас, ова установа има добро опремљен књижни фонд који чине: белетристика, дечија и стручна литература, збирка периодике, као и збирка старе књиге. Он се увећава сваке године како куповином књига, тако и поклонима појединих читалаца и пријатеља библиотеке. Последњи инвентарни број књига у Библиотеци у Костолцу је 56750, рекла је Рената Минић, руководилац Библиотеке у Костолцу.

У Огранку Костолац тренутно ради 3 радника – Рената Минић,  руководилац Одељења у Костолцу, дипломирани библиотекар саветник, Невена Вуксановић, дипломирани библиотекар и Марија Миловановић, књижничар.

Библиотека у Костолцу претплаћена је на 3 наслова часописа (Илустрована политика, Политикин забавник, Национална географија) и 3 наслова новина (Политика, Спортски журнал, Реч народа). Поред тих наслова Библиотека добија бесплатно и следеће часописе: Мајдан, Стиг, Записе, Панчевачко читалиште. У току 2019. године фонд Библиотеке у Костолцу приновљен је за 705 нових наслова, од којих су 209 добијени куповином, а 496 наслова поклоном. Укупно уписаних корисника у 2019. години било 942 (деце, ученика, студената, радника, службеника, пензионера и осталих).

Према речима Ренате Минић, руководиоца Библиотеке у Костолцу у току 2019. године одржано је дванаест књижевних вечери и предавања, осам радионица за децу и одрасле, две изложбе слика и једно такмичење рецитатора за ученике основне и средње школе у Костолцу.

Током претходних година у Библиотеци у Костолцу гостовало је више познатитих писаца и научника: др Сретен Петровић, др Зоран Живковић, Александар Тешић, др Миомир Кораћ, др Марко Алексић, Дејан Ристић, Јасминка Петровић, Спасоје Влајић, др Немања Мрђић, Јелица Грегановић, Љиљана Хабјановић-Ђуровић, Вања Булић, Марко Шелић Марчело, Милош Петковић, Небојша Петковић, Даниела Бакић, Стефан Симић, Богдан Стефановић Блогдан, Аца Селтик и многи други. Наши завичајни писци, психолози, свештеници, ликовни уметници и просветни радници представили су се својим суграђанима са више књижевних вечери, предавања и изложби слика. Одржане су радионице: ликовна, библиотекарска, кројачка, посластичарска, керамичарска, мађионичарска, француски језик, калиграфија, Љубитељи фантастике, Чајанка са књигом, Психолошка радионица, Причаоница за децу…

Библиотека у Костолцу има одличну сарадњу са Градском општином Костолац, Центром за културу Костолац, са Основном школом „Јован Цвијић“ Костолац, Техничком школом са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац, Вртићем „Мајски цвет“, синдикатима, као и са локалним културно-уметничким удружењима.

Једна од специфичности Библиотеке у Костолцу је што већ више од четири године има веома необичног „библиотекара“ – мачку Цецу. У свету је пре више година започето увођење паса или мачака у библиотеке и болнице јер се сматрају терапеутским животињама. Претпоставља се да је добро за децу да од малена имају додира са животињама и да сам контакт са животињом лечи. Присуство маце библиотекарке је добродошло од стране корисника и гостију који су одушевљени њеним присуством у Библиотеци. Библиотека у Костолцу је једна од три Библиотеке у Србији које држе мачку у Библиотеци.

Крајем 2019. године Библиотека у Костолцу била је затворена због реновирања, које није рађено више од 15 година пре тога: завршено је са кречењем, фарбањем и постављањем украсних налепница на прозорима, као заштитом књига од сунца.

У јануару и фебруару 2020. године урађена је ревизија целокупног фонда Библиотеке, која се ради по закону на сваких десет година. Ревизијом се утврђује стварно бројчано и физичко стање библиотечко-информационе грађе и извора које је власништво библиотеке, правна заштита и актуелност библиотечких фондова и обављају је библиотеке и друге установа које обављају библиотечко-информациону делатност, нагласила је Минић.

Због одлуке о проглашењу ванредног стања у Републици Србији проузрокованог епидемијом вируса и у корист друштвено одговорног пословања, Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац, током марта и априла месеца 2020. године обуставила је свој рад са корисницима у свим одељењима и огранку. У мају 2020. године Библиотека је наставила са радом са корисницима, поштујући све мере заштите, у циљу спречавања ширења заразне болести COVID-19.

Током лета, у временском распону од 1. јула до 31. августа 2020. године радно време Библиотеке остаје у оквирима пуног радног времена, а радна недеља траје пет радних дана од понедељка до петка, у једној смени, у временском трајању од 7:30h до 15:30h. У наведеном периоду Библиотека неће радити суботом. Ношење заштитних маски и рукавица је обавезно у просторијама библиотеке.

Подсећамо вас да је ценовник уписа и услуга за 2020. годину:

– за све чланове 500 динара

– колективни  упис 500 динара

– дневно коришћење библиотечких фондова и читаонице по цени од 100 динара

Бесплатан упис у Библиотеку моћи ће да остваре:

– деца до 2. разреда  основне школе

– труднице

– деца породица  са троје или  више деце  до навршене  осамнаесте  године

– носиоци Вукове  дипломе

– вишеструки даваоци крви (више од 8 пута)

– потписници  донорске картице

Добро дошли у Библиотеку!

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!