Производња енергије у огранку „ТЕ-KО Kостолац”: Више мегавата, мање застоја

Циљ је да се смањи емисија штетних гасова, односно заштити животна средина и испоштују законом прописане норме

План производње електричне енергије у костолачком огранку је остварен и премашен за скоро три одсто и 2019. година била је успешна.

Био је врло реалан и прилагођен свим пословима које смо радили. Трудили смо се да сваки мегават произведемо и да број принудних застоја сведемо на прихватљиву меру. То је тенденција ЕПС-а, да се сваке године смањи број принудних застоја – истакао је Ненад Марковић, директор за производњу енергије у огранку „ТЕ-KО Kостолац”.

 

 

Ремонтна сезона костолачких термоелектрана 2019. године реализована је у складу са очекивањима. Стандардни ремонти су рађени на блоковима А1 и А2, продужени ремонт је рађен на блоку Б1. На блоку Б2 прошле године је рађен велики капитални ремонт. Сходно обиму трајало је и време ремонта, тако да је блок А1 ван производње био од 25. јуна до 22. јула, А2 од 4. јула до 1. августа. Блок Б1 је у ремонту био дуже, од 21. јуна до 23. јула. Kапитални ремонт блока Б2 трајао је 165 дана, од 6. јула до 19. децембра.

– Kада је реч о стандардним ремонтима на блоку А1 и А2 и продуженом на Б1, све планиране активности су тако изведене да се то после и рефлектовало стабилном производњом и одразило на испуњење и пребацивање производног плана за 2019. годину.

У најсложенијем капиталном ремонту, који је рађен на блоку Б2, у трајању од 165 дана, акценат је стављен на уградњу система за редукцију азотних оксида. Циљ је да се смањи емисија штетних гасова, односно заштити животна средина и испоштују законом прописане норме. – Уграђени су системи за редукцију азотних оксида примарним мерама, урађена је припрема на котловском делу, припрема и уградња система секундарних мера. Б2 је први блок у систему „Електропривреде Србије” на ком ће се применити секундарне мере за редукцију азотних оксида. Иначе, циљ је да се преко система за редукцију секундарним мерама уђе у норме испод 170 милиграма по кубном метру. Поред уградње система за редукцију азотних оксида, замењен је део испаривача котла, што је такође велики посао, замењен је и део међупрегрејача котла, као и пакет лимова регенеративних загрејача ваздуха. На турбогенераторском постројењу урађен је капитални ремонт са свим потребним интервенцијама – рекао је Марковић.

 

 

На почетку ове године у костолачким термоелектранама кренуле су припреме за следећу ремонтну сезону. О пословима које треба урадити 2020. године Марковић каже да је производни план амбициозан зато што ће на блоковима ТЕ „Kостолац Б” бити краћи ремонти.

ТЕ „Kостолац Б” учествује са 70 одсто укупне производње у костолачком огранку и то је разлог. Што се тиче саме производње, за сада се држимо усвојеног плана и веома нам је важно да дођемо до ремонта са динамиком, јер се после ремонта пропусти који су се јавили у претходном периоду отклоне и онда компензују. Битно је и показало се у пракси да када одржимо добру динамику до ремонта, увек годину завршимо са производним пребачајем. Ове године већи послови ће се радити на старијим блоковима А1 и А2, који иду у капиталне ремонте. Ремонт А1 ће трајати 65 дана, а А2 70 дана. Тако ће и ови блокови спремни дочекати наредну производну и грејну сезону – закључује Марковић.

Блокови су иначе у систему даљинског грејања Пожаревца, Kостолца и околних насеља.

Темељно

Након завршетка капиталног ремонта, блок Б2 је кренуо на време у производњу, и то успешно. На овом блоку раде се подешавање и оптимизација параметара сагоревања, јер је систем за редукцију азотних оксида подразумевао комплетну измену ложења котла.

– Замењена је геометрија неких сегмената и делова тако да се сада на терену раде оптимизација и подешавање сагоревања у котлу. Тај процес ће још трајати, а паралелно се ради пројектовање резервоара за секундарне мере и очекује грађевинска дозвола како би почела изградња резервоара са пратећом инфраструктуром и пумпним станицама за допремање материје до самог блока.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!