Рударски сектор „ТЕ-KО Kостолац“ у 2019. години: Циљеви су остварени

 

План инвестиционих активности у 2019. је у потпуности реализован. Завршен је шести рударски систем који ће максималне ефекте дати већ почетком наредне године

Година на измаку била је тешка, пуна радних и професионалних изазова у којој су остварени добри резултати и реализовани значајни стратешки циљеви којима се обезбеђују услови за даљи развој копа „Дрмно“, оцењују у рударском сектору огранка „ТЕ-KО Kостолац“. Упоредо се радило у неколико праваца: остваривању производних планова, стварању услова за рад основне рударске механизације, реализацији инвестиционих пројеката и решавању проблема недостатка производних радника.

 

 

У овој години испунили смо основне задатке који су били пред нама – каже Веселин Булатовић, директор за производњу угља у огранку „ТЕ-KО Kостолац“. – Током године производња угља је била стабилна, континуирана и квалитетна, тако да ће на крају године укупни ефекти бити на нивоу биланса од око девет милиона тона. Очекујемо да у другој половини децембра, по кретању ревитализованог блока Б2, повећамо производњу угља, која је у првој половини децембра била делимично мања због пуних депонија. У овој години успели смо да обезбедимо и извесне количине угља за потребе рада ТЕ „Морава“ из Свилајнца и ТЕНТ-а из Обреновца. Нисмо имали проблема са издвајањем и испоруком комадног угља за широку потрошњу. План је био на нивоу од 150.000 тона, али је извесно да ће бити премашен – казао је Булатовић.

Kако је извесно да без оригиналних делова нема ни поузданих машина, на нивоу ЕПС-а су започете активности које треба да нам омогуће да се набављају такви делови. Наша идеја је да се купе оригинални делови и током наредне године уграде на овим машинама како би обезбедили максималну поузданост. Били смо принуђени да урадимо вертикалну прерасподелу машина које ће помоћи доњим системима који раде на директном откривању угља. На овај начин успећемо да одржимо стабилан рад угљеног система током наредног периода – објашњава Булатовић.

 

 

Очекивања рудара су да ће у првом кварталу наредне године копу „Дрмно“ бити испоручена сва неопходна механизација. Реч је о шест булдожера, три цевополагача, четири утоварне лопате, три ровокопача и четири дизалице. То ће повећати погонску спремност тешке механизације и степен логистичке подршке производном процесу.
Хвала Милораду Грчићу, в. д. директора ЈП ЕПС, који је у потпуности схватио наш дугогодишњи проблем недостатка производних радника и што је одобрио пријем нових младих људи. Око стотинак радника, багериста и тракара, који су завршили приправнички део обуке пре неколико месеци, укључен је у производни процес рада копа „Дрмно“. Пријем радне снаге је настављен, што је од непроцењивог значаја за рад копа у будућности. Важно је да се то ради у континуитету, јер нама из године у годину између 90 и 100 радника одлази у пензију – оценио је Булатовић.
План инвестиција у 2019. години је реализован у потпуности. Завршен је шести рударски систем који је у функцији проширења производних капацитета копа „Дрмно“ са девет на 12 милиона тона угља годишње. Систем ће максималне ефекте дати већ почетком 2020. године. Откопаваће западни део лежишта и напредоваће око 500 метара. Управо због тога од изузетне је важности било да се у правцу напредовања багера припреми терен.

 

Испред фронта рударских радова раскрчен је простор под шумом око кличевачког Дунавца, који је измештен и из кога је евакуисана вода. У току је вађење пањева и уређење терена испред вршне јаловинске етаже. Пуштена је у рад нова, 16. линија за предодводњавање копа. Завршени су истражни геолошки и хидрогеолошки радови за две нове линије бунара. Жеља нам је да убрзамо динамику изградње објеката за дубинско одводњавање копа како бисмо дефинитивно ухватили корак да испред фронта радова имамо стално две линије бунара у раду и на тај начин створимо што повољнију средину за рад рударске механизације – истиче Булатовић.

Сви на висини задатка

Запослени у рударском сектору су уложили много напора и рада током године, али треба рећи да су и људи из издвојених предузећа: ПД „РИО“, ПД „Аутотранспорт” и ПД „Георад“ били на висини задатака које су преузели. Хвала и свим осталим извођачима радова који су својим ангажовањем допринели да остваримо планиране задатке – закључио је Булатовић.

„Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!