У Костолцу одржана стручна конференција „Инвестиције и заштита животне средине – приоритет ЕПС-а”

 

Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ уложило је у пројекте заштите животне средине преко 3оо милиона евра и до 2025. године инвестиције у том правцу достићи ће 860 милиона евра. 

На стручној конференцији првој у низу, под називом  „Инвестиције и заштита животне средине – приоритет ЕПС-а” говорило се о значају инвестиција ЕПС-а за енергетску безбедност земље, о новим капацитетима кључним за будуће пословање ЕПС-а, а пре свега о инвестицијама у производњу електричне енергије која задовољава строжије еколошке стандарде.

 

Милорад Грчић, в.д. директора ЈП Електропривреда Србије је нагласио да је Огранак „ТЕ КО Костолац” један од најважнијих огранака ЕПС-а, и додао:

После завршених планираних инвестиција, ПК „Дрмно” биће један од најмодернијих копова у Европи. Производња угља представља базу и желим да нагласим да термоелектрана ако нема гориво, а гориво је угаљ, нажалост не вреди ништа. Циљ је да ПК „Дрмно” када се заврше све предвиђене инвестиције, годишње уместо девет, производи између 12 и 13 милиона тона угља. Истакао бих да је једна од већих инвестиција у ЕПС-у изградња новог блока снаге 350 мегавата. Инвестиција је вредна 613 милиона и ми због тога имамо тај узрочно последични однос, како би нови блок када буде завршен могао да производи довољну количину електричне енергије, рекао је Грчић. Према његовим речима нови блок ће испуњавати све домаће и европске еколошке критеријуме што подразумева уградњу елекрофилтера, система за одсумпоравање димних гасова, савремен систем за транспорт пепела и шљаке, али и систем за пречишћавање отпадних вода.

Он је додао да је на термоелектранама у току реализација пројекта вредних 1,1 милијарду евра, а припремају се и инвестиције од 900 милиона евра, које ће утицати на смањење загађења.

Грчић је казао да електрична енергија нешто без чега се не може и без чега се тек у будућности неће моћи. Због тога морамо много да улажемо у електропривреду, али уз поштовање стандарда за заштиту животне средине.

Будућност Костолца, Пожаревца и копа Дрмно је налазиште „Западни Костолац”, на коме се налазе залихе од 350 милиона тона угља. Поред тога на поменутом налазишту је велика количина шљунка и песка који је истог квалитета као Моравац. Студија ће бити завршен врло брзо”, рекао је Грчић.

 

 

ЕПС прати стратешки правац Србије који је дефинисан у националним документима и планира и реализује пројекте којим ће, између осталог, смањити емисије штетних гасова из термопостројења за чак девет пута. То ће бити омогућено инвестицијама од око 650 милиона евра само у заштиту ваздуха, што се односи на одсумпоравање димних гасова и смањење азотних оксида.

 

Пројекти из области заштите животне средине

Претходних година реализовано је више капиталних пројеката из области заштите животне средине у вредности око 123 милиона евра

А1 – реконструкција реконструкција електрофилтера 2,5 милона евра

А2 – реконструкција реконструкција електрофилтера 5 милона евра

Б1 – реконструкција реконструкција електрофилтера 3,34 милона евра

Б1 смањење емисије азотних оксида на котловском постројењу примарним мерама  7,9 милиона

Б2 – реконструкција реконструкција електрофилтера 4,24 милона евра

ТЕКО Б, заједничко постројење изградња системе за одсумпоравање димних гасова у вредности од 100 милиона евра

 

Организатор стручне конференције је Балкан магазин у сарадњи са ЈП „Електропривреда Србије“ а под покровитељством Министарства рударства и енергетике Владе Србије.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!