Свечани пријем за 100 пензионера Огранка „ТЕ–КО Костолац“,уочи Дана ЕПС-а

ЕПС је највећа енергетска компанија у Србији која производи електричну енергију и обезбеђује стабилно снабдевање за око 3,5 милиона купаца у Србији. Сопственом производњом у хидро и термо електранама ЕПС подмирује потребе целокупног српског тржишта за електричном енергијом. Око 70 одсто електричне енергије добија се у термоелектранама из лигнита са ЕПС-ових површинских копова у Рударском басену „Kолубара“ и у Kостолцу.

 

 

Уочи Дана ЕПС-а у Огранку „ТЕ – КО Костолац”, организован је свечани пријем пензионера. Присутнима су се обратили директор корпоративних послова „ТЕ – KО Kостолац”, Ђорђе Кучинар и председник Синдиката „Копови Костолац“ Данијел Радосављевић.

 

 

Обележавање данашњег дана, везано је за 6. октобар 1893. године када је почела да ради прва јавна електрана у Србији, термоелектрана на Дорћолу у Београду, која је снабдевала градску јавну расвету у Београду, а најзаслужнији за то је био професор физике Ђорђе Станојевић”, рекао је Ђорђе Кучинар подсетивши да се идуће 2020. године године обележава 150 година модерног рударства у Србији, а исто толико година модерног рударства у Kостолцу, што представља велики јубилеј.

Он се том приликом захвалио у име пословодства ЕПС-а и Огранка „ТЕ – КО Костолац“, радницима који су отишли ове године у пензију.  „Резултати вашег рада и знања су у темељима садашњих капацитета, функционалности и поузданости система као и темељ будућности ЈП ЕПС-а. Вашим пензионисањем одласком из система остали смо без великог личног искуства и знања које носите, али мислим да у овом систему у ком сте провели цео или део радног века можете и даље помоћи својим саветима запосленима базираним на искуству и знању послова које сте обављали и ваш прави савет је увек добродошао. Наш задатак је да што брже обучимо новозапослене, а то је процес који дуго траје”.

Директор корпоративних послова „ТЕ – KО Kостолац”, Ђорђе Кучинар је између осталог говорио и о великом инвестиционом циклусу у Огранку „ТЕ – КО Костолац”, у оквиру кога су: повећање капацитета производње угља на ПК Дрмно и отварање алтернативних копова у оквиру костолачког угљеног басена, завршетак изградње новог блока Б3 у Термоелектрани „Костолац Б“ и изградња ветро и соларног парка у Костолцу. Ови пројекти су гарант енергетске стабилности Републике Србије, као и гарант повећања производних капацитета из обновљивих извора.

Присутне је поздравио и председник Синдиката „Копова Костолац“ Данијел Радосављевић.

 

 

 

Драги пензионери, прохујале су године за нама, где смо заједно кроз смех, плач, крв и зној провели део ових година заједно. Драго је и мени и мојим колегама што смо стасали уз вас и што сте нас баш ви учили првим корацима на послу. Било је и лепих тренутака али и превише тужних где смо многе наше колеге испратили на вечни починак. Рударски занат је хлеб са седам кора и узима свој данак. Али тако је код нас рудара, а рудари се никада не предају и ви сте живи доказ где сте показали надљудске способности и вашу преданост послу да човек може да пркоси поражавајућој статистици”, рекао је Радосављевић новопеченим пензионерима пожелевши им пуно среће и здравља у даљем животу.

 

 

У оквиру свечаности приказан је и филм о „Електропривреди Србије”, а затим су пензионерима уручени пригодни поклони.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!