Други скуп олдтајмера у Костолцу

У недељу, 25. августа одржан је други скуп олдтајмера у Костолцу који је окупио велики број учесника, али и посетилаца који нису пропустили прилику да се фотографишу поред неког од „старих лепотана”, које су власници довезли из различитих крајева Србије.

Манифестација, која је одржана у организацији Удружења љубитеља олдтајмера „Kостолац”, Центра за културу „Kостолац“, а под покровитељством Градске општине Kостолац, окупила је око 50 учесника, који су посетиоцима приказали лепоту старих и савршено очуваних четвороточкаша.

На самом почетку присутне је поздравио председник Српског савеза за историјска возила Далибор Ружић. Он је том приликом похвалио организаторе оценивши скуп као врло успешан и нагласио да изложбе старих аутомобила доприносе развијању техничке традиције и културе.

Другу изложбу олдтајмера свечано је отворила председница Скупштине Градске општине Kостолац, Милена Церовшек пожелевши добродошлицу свим гостима, љубитељима старих аутомобила и посетиоцима изложбе.

С обзиром да су учесници били из свих крајева Србије, она их је најпре упознала са историјом Костолца, нагласивши да се следеће године обележавају два јубилеја: десет година од оснивања Градске општине Костолац и 150 година организоване производње угља. „Сваког лета имамо садржајан културни и спортски програм у оквиру манифестације „Костолачко лето” која је под окриљем Центра за културу „Костолац”. Манифестација је прошле године обогаћена још једним интересантним скупом, који је према речима организатора Удружења љубитеља олдтајмера Костолац ретко виђен у Браничевском округу”, рекла је Церовшек.

Будући да је ово био ревијалан скуп, додељени су пехари најлепшим олдтајмерима, а свим учесницима захвалнице. Пехаре су уручили председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, председница Скупштине Градске општине Kостолац, Милена Церовшек, директор Центра за културу Костолац Драган Николић, председник Удружења љубитеља олдтајмера „Костолац” Богомир Огњановић, председница Скупштине Удружења љубитеља олдтајмера „Костолац” Вишња Огњановић, члан Удружења љубитеља олдтајмера „Kостолац” Иван Огњановић, председник Српског савеза за историјска возила Далибор Ружић и Предраг Николић, члан жирија.

Манифестација на специфичан начин прати време у којем живимо и пут технолошког развоја. Са друге стране кроз ову манифестацију ми промовишемо Градску општину Костолац, историју, привреду и друге потенцијале које има наш крај”, рекла је председница Скупштине Удружења љубитеља олдтајмера „Костолац” Вишња Огњановић, која је и организатор скупа.

Старовременски аутомобили су бар на кратко оживели дух старих времена у Kостолцу и спојили га са временом у којем данас живимо. Изложба олдтајмера била је идеална прилика за излагаче да размене искуства у вези са одржавањем возила, али и за посетиоце који су имали могућност да уживају у несвакидашњем догађају.

У културно-уметничком програму учествовали су: КУД „Кленовник” и КУД „Света Петка” и вокална солисткиња Марија Стојићевић, а Удружење жена „Кленовник” изложило на свом штанду стара српска јела. Након завршене изложбе учесници су ишли у обилазак Цркве Светог Георгија у Старом Костолцу, где су недавно рестауиране три иконе Уроша Предића.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!