Полагањем венаца на Спомен обележје рудару у Старом Kостолцу обележен 6. август – Дан рудара

Полагањем венаца на Спомен обележје рудару у Старом Kостолцу обележен 6. август – Дан рудара

Венце на спомен обележје положили су Ђорђе Кучинар, директор корпоративних послова „ТЕ-КО Костолац” и Веселин Булатовић, директор за производњу угља „ТЕ – КО Костолац“, Данијел Радосављевић, председник синдиката „Копова Костолац” и Душан Бакић, председник синдиката „Термоелектране Костолац”, председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек и Далибор Илић, заменик председника Градске општине Костолац.

Дан рудара Србије установљен је у знак сећања на 6. август 1903. године, када су се рудари Сењског рудника код Деспотовца штрајком изборили за повратак на посао тројице отпуштених колега, за бољи положај рудара и скраћење радног времена.

Веселин Булатовић, директор за производњу угља „ТЕ – КО Костолац“ је подсетио на податак да је давне 1870. године на месту где је Спомен обележје рудару извлачен угаљ који се производио подземном експлоатацијом и највећим делом одводио водним транспортом. „Прва сијалица у Београду је засијала управо од угља из Старог Костолца”, истакао је Булатовић.

 

 

Говорећи о резултатима између два празника Булатовић је истакао да је главни приоритет континуитет рударске механизације и опреме за површинску експлоатацију угља. Он је подсетио да је прошло две и по године како је започета монтажа 6 БТО система, а све у циљу повећања годишњих производних капацитета Површинског копа „Дрмно“ са досадашњих девет на 12 милиона тона угља. Пре пар месеци почео је и транспорт опреме са монтажних плачева, сва опрема је сада на терену, а монтажа је у завршној фази и већ у другој половини септембра очекује се пуштање у рад.

ПК „Дрмно“ сада улази у озбиљан технолошки захват, јер је непосредно испред фронта рударских радова, преко 200 хектара шуме, која мора да се уклони како би се створили услови за рад рударске механизације. Сада смо ушли у процес рашчишћавања, Дунавац је измештен и направили смо нов Дунавац, где се тренутно се спроводе радови на евакуацији вода. Тренутно тражимо техничка решења да се уради екран – водонепропустива завеса која би смањила доток подземних вода из Дунава и Млаве”, рекао је Веселин Булатовић, директор за производњу угља „ТЕ – КО Костолац“.

Он је додао да су се ове године стекли услови за изаду првог стратешког документа за инвестиционе студије за експлоатацију угља у оквиру лежишта „Костолац-Запад“. Испитивања лежишта која су се вршила претходних година показала су да има око 350 милиона тона експлоатисаних резерви угља, што представља могућност да се изгради нов блок, посебних техничких карактеристика и мањег коефициента потрошње.

Комплетна откривка на овом подручју је најквалитетнији моравски шљунак и ту се већ стварају услови да се заустави рад свих шљункара. Знамо да је водоснабдевање насеља у Србији угрожено, а овде би се створили услови да се по неким минималним ценама тај шљунак развози, нагласио је Булатовић.

 

 

О значају и зачетку прве синдикалне борбе рудара из сењских рудника који су се изборили за веће права радника и боље услове рада, говорио је Данијел Радосављевић, председник синдиката „Копова Костолац”.

Ми данас чврсто газимо њиховим стопама држећи се један уз другога , као брат уз брата, поносни што смо део овако једне велике породице. Данас бити рудар у Србији није лако, али рудари својим мукотрпним радм живе достојанствено и уздигнуте главе“, рекао је Радосављевић.

 

 

Испред градске општрине Костолац присутнима се обратила председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек. „Овде је готово пре 150 година започета изградња модерне средине, каже историја… отварањем библиотеке, школе, користила се здравствена заштита, насеље је било комунално уређено, што је свакако био квалитетан однос према условима радника. Ми се данас трудимо да пратимо тај мотив и обезбедимо боље услове живота и рада свима који живе на овом простору. Баш захваљујући овом руднику, у нашем Костолцу можемо срести људе чије порекло води са свих страна Србије, Балкана и Европе, који су радећи у руднику уједно учествовали и у изградњи бољег и лепшег Костолца, нагласила је Церовшек.

 

Након полагања венаца, отворена је изложба фотографија „ЕПС чине људи” у фоајеу Дома културе у Костолцу, где су се обратили Ђорђе Кучинар, директор корпоративних послова „ТЕ-КО Костолац” и председник синдикалне организације „Термоелектране Костолац“ Душан Бакић.

 

 

Отварајући изложбу фотографија, Ђорђе Кучинар, директор корпоративних послова „ТЕ-КО Костолац” је рекао да изложба сведочи о огромној енергији и тешком и раду који улажу актери – људи који чине ЕПС, како би се произвеле тоне угља и откривке, али и електрична енергија која покреће Србију.

ЕПС-ов садашњи и будући основни задатак је да будемо још и већи и привредни енергетски ослонац земље, да за око 3,5 милиона купаца обезбеђујемо и даље редовно, сигурно и поуздано снабдевање електричном енергијом за којом потражња расте и да наставимо пословати друштвено одговорно у најширем смислу те речи и да најодговорније заштитимо здравље и живот радника. ЕПС то све може само због људи који га чине”, рекао је Кучинар честитајући Дан рудара.

 

 

Душан Бакић, председник синдикалне организације  „Термоелектране Костолац“ је указао на велики недостатак радне снаге у Огранку „ТЕ – КО Костолац“. „Великим залагањем стручних људи ми годинама уназад остварујемо инзванредне резултате по којима смо постали препознатљиви у целом ЕПС-у. Таква залагања и напори имају своје црвене линије, по којима се сада крећемо и не знамо да ли их можемо избећи. Да би се задржали на правом путу ми морамо под хитно запослити младе људе потребних занимања. Морамо их пажљиво одабрати, оспособити, усавршавати и водити рачуна о њима, рекао је Бакић апелујући на све запослене у Огранку „ТЕ – КО Костолац“, од директора до најнижих радних места да се сви укључе и дају свој залог за решавање овог великог проблема.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!