Конференција „Енергетска безбедност у региону”

ЕПС-ов производни микс за будућност

Енергетика је регионално питање и у тој области имамо огромну обавезу да сарађујемо и остварујемо заједничке планове и заједничку регионалну енергетску политику, изјавио је Александар Антић, министар рударства и енергетике у Влади Србије, на отварању конференције  „Енергетска безбедност у региону”која је окупила министре из Мађарске, Бугарске, Румуније, Црне Горе и Републике Српске.

Антић је рекао да енергетика не препознаје границе, а да су енергетска безбедност и снабдевање регионално питање.

 

 

Морамо да имамо снажну сарадњу како би цео регион био снажан – истакао је министар додавши да су се министри на састанку уочи конференције сагласили да је кључна порука да су државе региона и њихови енергетски системи апсолутно спремни да сарађују.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијатро поручио је да је за Мађарску кључно да прати националне интересе, као и да то важи за цео регион.

Све одлуке морају да буду засноване на консултацијама и заједничком договору и пристанку земаља Централне и Југоисточне Европе. Дупли стандарди морају да буду елиминисани. Тренутно видимо да кад год имамо сарадњу са Русима ми се нађемо под јаким нападом, али кад Запад сарађује са Русијом, онда је то у реду – указао је Сијатро.

Он је оценио и да ниједна земља не треба да буде нападана јер прави свој „енергетски микс”.

На панелу „Одржива (ре)конструкција енергетске транзиције и пут ка најбољем „енергетском миксу”, Александар Јаковљевић, директор Сектора за стратегију ЈП ЕПС, оценио је да се у наредном периоду очекује да енергетски сектор Србије буде усклађен са регулативом ЕУ, као и са технолошким трендовима који тада буду актуелни. Захтеви европске регулативе, иако исти за све земље чланице, омогућавају вођење европске политике која је прилагођена ресурсима, специфичностима и могућностима сваке земље.

Енергетски изазови са којима се сусреће ЕУ ће се додатно, све брже преносити на Србију и на енергетске компаније у Србији. Ти изазови јесу велики, али су и велика прилика. Србија је, када је у питању електроенергетика избалансирана и на годишњем нивоу задовољава своје потребе и обезбеђује сигурно снабдевање из сопствених ресурса. Производња електричне енергије из угља ће у догледној будућности остати основа нашег производног микса. Оно на чему интензивно радимо је да учинимо ту производњу чистијом и значајне напоре посветили смо реализацији мера из области заштите животне средине – истакао је Јаковљевић.

Јаковљевић је нагласио да је ЕПС лидер у заштити животне средине у Србији и окружењу са инвестицијама око 370 милиона евра у периоду од 2003. до 2018. године, а да је у инвестиционим плановима до 2027. године планирано 4,9 милијарди евра у сегментима рударства, производње електричне енергије и дистрибутивног система.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!