Ремонти у костолачким термоелектранама: Боља заштита животне средине

Ово ће бити први пут да се уводе секундарне мере за редукцију азотних оксида на нивоу ЕПС-а

Најзначајнији подухват који ће бити реализован током овогодишње ремонтне сезоне у термосектору огранка „ТЕ-KО Kостолац” односи се на капитални ремонт блока 2 у ТЕ „Kостолац Б”. Ненад Марковић, директор за производњу енергије, истиче да ће капитални ремонт блока Б2 трајати готово шест месеци.

Најважнији захват који ћемо урадити у капиталном ремонту на блоку Б2 ове године јесте замена горионика, односно увођење система за смањење емисије азотних оксида, што представља увођење примарних и секундарних мера за редукцију тих оксида. То ће бити први пут да се уводе секундарне мере на нивоу целокупне „Електропривреде Србије”. Међупрегрејач 1 биће комплетно замењен, а већ се почело са његовом израдом. Kапитални ремонт обавиће се и на турбогенератору и уговори за ове послове су већ потписани. Kапитални ремонт трајаће 165 дана, што је довољно времена за детаљније сервисирање свих постројења која припадају блоку Б2. Урадићемо много захвата и на систему за транспорт пепела и шљаке – рекао је Марковић.

 

 

Секундарним мерама је предвиђено да се емисија азотних оксида смањи у знатној мери, односно да буде мања од 175 милиграма по кубном метру. То је основни циљ овог захвата, да емисија азотних оксида буде у складу са европским стандардима у овој области. Увођење секундарних мера за редукцију азотних оксида обавиће међународни конзорцијум.

Извор: „Енергија Kостолац”

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!