Амбасадорка Кине, Грчић и Антић обишли радове на изградњи новог блока „Б3“

 

 

Данас је у термоелектрани „Kостолац Б“ одржан састанак о даљим радовима на изградњи новог блока „Б3“, коме су присуствовали представници Министарства рударства и енергетике, Електропривреде Србије и кинеске компаније „ЦМЕЦ“.

 

 

Након одржаног састанка амбасадорка Народне републике Kине Чен Бо, министар рударства и енергетике Александар Антић, в. д. директора ЈП ЕПС-а Милорад Грчић и представници компаније „ЦМЕЦ“ обишли су радове на изградњи новог блока „Б3“.

Према речима кинеске амбасадорке Чен Бо (Chen Bo), нови блок „Б3“ је највећи пројекат између Kине и Србије у области енергетике.

Обе стране придају велики значај у реализацији овог пројекта, који је веома важан за економски развој Србије. Министар Антић посвећује пуно пажње овом пројекту, а са друге стране и кинеска компанија, која ће уложити све напоре да изгради овај пројекат по квалитету и термину, рекла је амбасадорка.

 

 

У српској енергетици изградња новог блока представља велики помак, рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.

Kада нови блок буде изграђен и када буде на мрежи, то ће значити нешто мање од 10 % увећања у односу на садашње инсталисане производне капацитете ЕПС-а. Од укупног броја дозвола (13+1) ми смо управо данас добили седму, која јенајзначајнија у енергетском смислу јер представља срце блока, а односи се на котао, турбину и генератор. 

 

 

Нови блок „Б3″ снаге 350 МW, је први велики термо капацитет који „Електропривреда Србије” гради после готово три деценије и који ће бити један од важних фактора електроенергетске стабилности Србије, рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић, након обиласка радова на изградњи новог блока.

Наши кинески партнери су имали одређена кашњења у старту, али сада заједничким снагама чинимо све напоре да се кашњења достигну. У овом тренутку се одлично развијају две фазе пројекта, а то су постројење за хемијску припрему воде и радови на изградњи димњака за блок Б3, рекао је Антић.

 

 

Улагања у изградњу новог блока Б3 снаге 350 МW износе 613 милиона долара. Укупно 85 одсто новца за финансирање пројекта обезбеђено је из дугорочних кредита кинеске Ексим банке, док 15 одсто средстава обезбеђује ЕПС. ЕПС ће тако добити модеран, ефикасан блок који ће испуњавати све домаће и европске еколошке критеријуме и дугорочно ће повећати сигурност српског енергетског система.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!