У Библиотеци у Костолцу, одржано предавање под називом: „Од Светог Саве до Светог Павла Српског“

Ове године је пред нама веома важан јубилеј – осамстогодишњица аутокефалије Српске православне цркве. Најстарија српска институција успостављена је 1219. године деловањем Светог Саве и краља Стефана Првовенчаног. Српска црква је током векова јачала, али је и доживљавала периоде прогона, укидања и поновних обнављања. Имала је судбину сличну свом народу.  
У част обележавања овог јубилеја, Библиотека у Костолцу, Одељење Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, позвала је у госте познатог и веома цењеног историчара Дејана Ристића, који је 10. априла одржао веома занимљиво и едукативно предавање под називом: „Од Светог Саве до Светог Павла Српског“: осамсто година аутокефалије и осам векова непрекинуте молитве.
 
О предавачу:
 
Дејан Ристић је истакнути историчар, преводилац и сценариста. Један од водећих стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем. Обављао је дужност управника Народне библиотеке Србије, затим државног секретара за културу, као  и бројне друге у Влади Републике Србије. 
 
Бави се дипломатском историјом, Холокаустом, односом државе и традиционалних верских заједница у 20. веку, културном историјом и културом сећања. 
 
Аутор је већег броја научних радова и књига међу којима се посебно издваја ,,Кућа несагоривих речи: Народна библиотека Србије 1838-1941.“. 
 
Учесник је бројних међународних стручних и научних скупова. Похађао је специјализоване едукације у Јерусалиму и Лондону из области државне управе и истраживања Холокауста као стипендиста британске и израелске владе.
Иницијатор је и координатор више пројеката реализованих под покровитељством Унескоа.
 
Током рада у Народној библиотеци Србије посебну пажњу посветио је заштити и обогаћивању националног фонда, стручном раду, издавачкој делатности, као и унапређењу међународне библиотечке сарадње. Успоставио је модел националне библиотеке као мултифункционалне установе културе.
Народна библиотека Србије у том раздобљу добила је читав низ високих одличја и признања.
Успоставио је Национални дан књиге.
Утемељио је Националну награду у области библиотекарства Јанко Шафарик.
Основао је Фондацију Народне библиотеке Србије.
Иницирао је и спровео законску процедуру за увођење академског обавезног примерка.
Добитник је бројних признања.
 
 
Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!