Сектор за управљање ризицима „ТЕ-КО Костолац”: Организацијом до успеха

Ове године планирана је реконструкција постојећег Ватрогасног дома у Костолцу, а ПК „Дрмно”добиће помоћни надзорни центар и нови гаражни простор за ватрогасну јединицу

Костолачке термоелектране и копови простиру се на великој површини, што захтева ангажовање свих радника Сектора за управљање ризицима на стратешки распоређеним местима уз сталну анализу стања на терену. Реч је о сложеном задатку, описао је посао сектора Зоран Степановић, руководилац Сектора за управљање ризицима у костолачком огранку ЕПС-а.

− Тешко је успоставити адекватну заштиту људи и имовине у нашем oгранку. Разлога је много. Први је што је oгранак „ТЕ-КО Костолац” огромно градилиште, где извођачи и подизвођачи долазе са свих страна, много је и страних извођача радова. Предњаче Кинези, али има и Британаца, Немаца, Италијана, Пољака… Треба напоменути да се копови налазе на површини која износи 12 квадратних километара. То је огроман простор на ком се сваког часа отвара неки нови алтернативни пут који води ка спољним ивицама, односно локалним и регионалним путевима  рекао је Степановић.

 

 

Обезбеђивање заштите запослених и имовине у „Костолцу” ради ПД „Костолац – Услуге”, које је настало издвајањем из ЕПС-а пре петнаестак година.

Сарадња с њима протиче у коректној атмосфери. Максимално излазимо једни другима у сусрет када је реч о физичкој-техничкој заштити. Сарадња је на завидном нивоу – рекао је Степановић.

За унапређење заштите запослених и имовине, Сектор за управљање ризицима има планове за развој и унапређење.

Намеравамо да набавимо ручне детекторе за метал за портирнице, првенствено у термоелектранама и Служби обезбеђења, која би их користила приликом изласка запослених из круга постројења. Поставили бисмо гвоздене стубиће ради несметаног кретања пешака по тротоарима. У плану је и уградња видео-камера осетљивих на покрет. Од нових технологија за контролу и надзор, планирано је увођење дисплеја у мониторинг соби који ће бити повезани с видео-надзором. За увођење помоћног надзорног центра на ПК „Дрмно” већ постоји идејни пројекат – рекао је Степановић.

Из помоћног надзорног центра на ПК „Дрмно” аутоматски би се позивао основни надзорни центар, али и костолачки МУП и Ватрогасна јединица.

У плану је изградња новог гаражног простора на ПК Дрмно и реконструкција већ постојећег Ватрогасног дома, где су смештени сви камиони за гашење пожара.

Прошлогодишњи рад Сектора за ризике Степановић оцењује као врло добар.

Слика није црнобела, већ је у нијансама, али ако морам да сумирам укупан рад сектора за прошлу годину, оценио бих га врло добрим. Било је успона и светлих тренутака у свим областима рада Сектора за управљање ризицима, али и периода, који су на срећу били у мањини, којима не бисмо могли да се похвалимо, било да су настали из објективних или субјективних разлога.

 

Извор: Енергија Костолац

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!