Служба за топлификацију огранка „ТЕ-KО Kостолац”: Ваздух у Kостолцу је чист

Планиран је и ремонт у циљу побољшања инфраструктуре даљинског грејања

Према мерењима квалитета ваздуха Завода за јавно здравље из Пожаревца, ваздух у градској општини Kостолац се сврстава у веома чист.

У Kостолцу је, према нашим мерењима, ваздух чист, што је последица тога да је већи део Kостолца прикључен на топлификациони систем, па самим тим нема ложења, што је један од највећих загађивача ваздуха. То је и због тога што филтери који су уграђени у димњаке електране раде савршено − рекао је др Зоран Павловић из Завода за јавно здравље из Пожаревца.

Испорука топлотне енергије ове сезоне протиче добро, а према речима Владимира Ђорђевића, руководиоца Службе за топлификацију огранка „ТЕ-KО Kостолац”, ова служба је све потешкоће савладавала у најкраћем могућем року.

Имали смо неколико пута застоје у раду блокова ТЕ „Kостолац А” који су довели до прекида у снабдевању, али је све то санирано у кратком року. Постоје и појединачне примедбе корисника које се углавном односе на квалитет и температуру грејања. Трудимо се да их решавамо максимално ефикасно. У једном делу подстаница које су прикључене на пожаревачки топловод, због аутоматског система за регулацију температуре и усклађивања са спољном температуром, који је уграђен ради штедње енергије, корисници су имали нижу температуру испоручену кроз систем. Наши корисници немају разумевања за такав начин рада, па захтевају више температуре у својим становима без обзира на спољне услове. Овакви системи не постоје у свим подстаницама, па нам корисници често приговарају да су били код познаника у другом делу града и да је тамо било много топлије него у њиховим домовима – рекао је Ђорђевић.

Планиран је и ремонт у циљу побољшања инфраструктуре даљинског грејања.

Планом ремонта обухваћене су све локације на којима је утврђено да је потребно да се замене одређене деонице примарног вода старог тридесет година, како бисмо повећали поузданост и стабилност система. Kонкретно, за ову годину је предвиђена, од већих послова, замена примарног топловода за зону 3 у Kостолцу, замена примарне линије у Зеленгорској улици у селу Kостолац, реконструкција секундара на две локације у зони 11 у Kостолцу, чишћење измењивача топлоте у подстаницама. За ову годину је предвиђена и изградња топлотне подстанице у електрани А за грејање објеката у кругу електране – каже Ђорђевић.

Он додаје да је природа овог посла одређивање приоритета и да се не може свуда у исто време интервенисати.

Увек ћемо прво интервенисати тамо где је угрожен већи број корисника. Ово је посебно изражено на почетку грејне сезоне, када сви корисници желе одмах да добију грејање, што је практично неизводљиво. У нашој надлежности је више од 3.500 кућа и станова, који се греју из 85 подстаница, а налазе се на територији која обухвата град Kостолац и села Стари Kостолац и Дрмно, али и сва предузећа, као и објекте огранка „Kостолац”. Обим посла је знатно повећан последњих година, а имамо мање радника, што нас обавезује на максимално ангажовање – каже Ђорђевић.

Противзаконито

Молим грађане да не посежу за активностима које су законом забрањене, као што су уграђивање додатне циркулационе пумпе и испуштање воде из инсталација ради боље циркулације. На тај начин директно угрожавају систем грејања, ометају друге кориснике и доводе у питање и само функционисање термоелектрана, што се никако не сме дозволити. За такве случајеве биће примењене одговарајуће законске санкције, каже Ђорђевић.

Извор: „Енергија Kостолац”

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!