Обележен Дан Градске општине Костолац

Градска општина Костолац, обележила је у уторак, 29. јануар – Дан општине пригодном свечаношћу у Дому културе у Костолцу.

Свечана академија почела је интонирањем химне „Боже правде” , након чега је минутом ћутања одата почаст угледним грађанима Kости Макару, Мирољубу Николајевићу и Ненаду Лазаревићу који су својим радом допринели развоју и афирмацији Kостолца у сваком погледу.

Председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек је отворивши свечаност истакла да је Костолац као енергетски гигант, много више од малог места са рудним налазиштем.

Неретко и сами заборављамо да смо историјска раскрсница различитих цивилизација које су се у једном сложиле, а то је да је овај простор погодан за живот, јер у њему има свега. Има воде, земље, хране, путева и природних лепота. Место чаробно за оне који овде одгајају своју децу, као и оне који су му у посети. Управо та вековна прометна улица различитих народа и култура која је пролазила кроз Костолац, убеђена сам и допринела да он буде ту и данас. У нашем Костолцу можемо срести људе чије порекло води из свих крајева Србије, Балкана и Европе. По пореклу различити, али по једној ствари јединствени – свима Костолац подједнако припада“ – рекла је Церовшек и додала да је заједништво најважнија покретачка снага изградње бољег и лепшег Костолца.

У годинама које су пред нама покажимо да смо у Костолцу кадри не само да пратимо талас промена наше државе већ и да их у неким деловима и инспиришемо. Резултати наше владе и председника Републике Србије јесу најбољи доказ да се уз велики рад и претходну организацију и планине могу померити, али тај успех састављен је и од малих делова мозаика. Драги пријатељи, драги Костолчани докажимо и покажимо да је Костолац један од сјајнијих делова тог мозаика званог боља и лепша Србија” – нагласила је председница Скупштине у свом обраћању приликом отварања свечаности.

О реализованим пројектима и бројним активностима у 2018. години, али и о плановима за 2019. говорио је председник Градске општине Kостолац, Серџо Kрстаноски.

„У протеклих годину дана реализован је велики број пројеката, а све у циљу побољшања животног стандарда живота и услова живота наших суграђана. Ту пре свега спадају пројекти за комуналну, топлификациону и путну инфрастсруктуру, културни и спортски пројекти, па слободно могу да кажем да су обухваћени сви сегменти друштвеног живота.

На територији Градске општине Kостолац, током 2018. године, радило се на изградњи нове и одржавању постојеће инфраструктуре, уређењу јавних и зелених површина, на решавању питања заштите и очувања животне средине, са акцентом на уређење депонија” – рекао је Крстаноски истичући одличну сарадњу са локалном самоуправом Града Пожаревца.

„Што се будућности тиче настојаћемо да улажемо у равномеран развој свих места како града тако и села. Данас са поносом могу да кажем да су сва места у Градској општини Kостолац уређена. 

У 2019. години за капиталне пројекте издвојена су средства у износу од 140 милиона динара и највећим делом односе се на ширење топлификационе мреже на територији наше општине. Такође у овој години очекује нас реализација једног од најзначајнијих пројеката за заштиту животне средине – Замена реконструкција и формирање новог двореда. За асфалтирање и реконструкцију улица на територији костолачке општине, Град Пожаревац ће издвојити преко 52 милиона  динара, што ће у великој мери допринети  побољшању путне и укупне инфраструктуре. У припреми су пројекти за изградњу фекалне канализације у 17 улица на Kаналу, као и пројекат за нову фекалну црпну станицу у насељу Kанал. Урадићемо и пројекат за изградњу водоводне мреже за четири улице у Kостолцу и тиме ће цела Градска општина Kостолац бити покривена водоводном и канализационом мрежом. Оно што је јако значајно за путну инфраструктуру  је пројекат уклањања надвожњака и пројекат изградње нове савремене саобраћајнице у Првомајској улици. Тиме ћемо поправити безбедност свих учесника у саобраћају, а самим тим улепшаћемо улаз у Костолац.  

Kостолачка локална самоуправа је отворена за све и брине о свим својим грађанима од најстаријих до најмлађих. Своје проблеме, потребе и предлоге грађани могу лично да кажу, јер су наша врата свима отворена. 

Данас желим да се захвалим свима који су са мном у тиму радили током 2018. године на унапређењу услова живота на територији Градске општине Kостолац. Ми ћемо наставити и у 2019. години да улажемо у све сфере друштвеног живота и сигуран сам да ћемо бити једна од најразвијенијих општина, која ће задржати младе да не одлазе.

Захваљујем се на сарадњи Граду Пожаревцу, јавним предузећима, установама, привредним друштвима која своју делатност обављају на територији наше општине, месним заједницама и бројним организацијама. Zа добробит свих грађана, позивам  Вас да удружимо све расположиве снаге, знање и кадрове, да се удружимо сви око заједничког циља – даљег успешног развоја наше општине.  У то име свима Вама, и свим грађанима Костолца у име својих сарадника и у своје лично име честитам Дан општине” – rekao je председник Градске општине Kостолац, Серџо Крстаноски .

Присутне госте поздравио је и градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић, истакавши да руководство Градске општине Костолац  и Града Пожаревца на најбољи могући начин дају пример како заједнички рад за добробит свих њихових житеља треба и мора изгледати.

”Поштујући историју и дивећи се њеним сјајним тренуцима у Костолцу и околини, живимо у садашњости и радимо за будућност. Заједно. Руководства Градске општине Костолац и града Пожаревца, дубоко сам убеђен, на најбољи начин дају пример како управо заједнички рад за добробит свих њихових житеља треба и мора да изгледа.
Ову мисао често понављам у разговорима када се помене Костолац, па ћу то учинити и сада. Као рођени Пожаревљанин кажем, а мислим да говорим у име већине својих суграђана, да се сматрамо срећним и почаствованим што је градска општина Костолац део Пожаревца и што сви заједно овај део наше Србије правимо још лепшим и примамљивијим за живот за будуће генерације.”

У културно уметничком делу програма учествовали су ученици Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла” из Костолца, вокални солиста Марина Стевић теотетичар уметности, музички педагог, виолиниста Тома Топо, Културно уметничко друштво „Костолац”које истрајава дуги низ година негујући нашу фолклорну традицију. На свечаности поводом Дана општине приказан је и филм о значајним културним и спортским дешавањима.

Свечаности су присуствовале многобројне званице, начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић,  градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић, председник Скупштине Града Пожаревца Бојана Илића, заменик градоначелника Града Пожаревца Саша Павловић, председник Градске општине Kостолац  Серџо Kрстаноски, председница Скупштине Градске општине Kостолац  Милена Церовшек, заменик председника Градске општине Kостолац Далибор Илић, заменик председника Скупштине Градске општине Kостолац Рајко Божић, начелник Управе Града Пожаревца Александар Симоновић, начелница Управе Градске општине Kостолац Анђелија Миливојевић, чланови Већа Града Пожаревца, чланови Већа Градске општине Kостолац, одборници Града Пожаревца и Градске општине Kостолац, представници војске, полиције и цркве, руководиоци ЈП Електропривреда Србије – Огранка термоелектане и копови Kостолац и директори републичких и локалних јавних предузећа и установа, председници синдиката као и председници месних заједница, удружења и други бројни гости.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!