Светосавска академија у Основној школи „Јован Цвијић”

Светосавска академија поводом једног од најважнијих датума за школство у Србији одржана је у суботу, 26. јануара у Основној школи „Јован Цвијић” из Костолца. Ученици и наставници су припремили богат и разноврстан културно – уметнички програм, како би се у што бољем расположењу, обележио овај свети дан. Свечаности је присуствовао и председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски са својим сарадницима.

 

 

Приредба је традиционално почела химном Светом Сави у извођењу хора ученика, а потом се присутнима обратила директорка школе Сунчица Марковић честитајући предстојећи празник свим ђацима и просветарима општине.

Свети Сава ширио је веру да су рад и учење нешто што највише вреди. Учио нас је да су поштење, поштовање и љубав основ сваког друштва. Кроз његова дела научили смо да све циљеве које себи задајемо, можемо остварити само ако се трудимо и напорно радимо. У аманет нам је свима оставио задатак да учимо будуће нараштаје да цене и негују образовање и доброчинство, хуманост и несебичну веру и љубав”- рекла је директорка школе указавши на велики значај обележавања школске славе јер су захваљујући Светом Сави отваране школе.

Такође, она се захвалила на присуству и подршци локалној самоуправи, свештенству, наставницима и родитељима, који су својим присуством увеличали школско славље.

Наставница верске наставе Катарина Шкрињар казивала је пригодну беседу, а након тога су прочитана имена награђених учесника литерарног светосавског конкурса. У категорији ученика петог и шестог разреда прво место заузео је Кристијан Голубовац VI5, друго Јана Ковачевић V4, a треће место припало је Тијани Стевић VI5.

У категорији ученика виших разреда прво место oсвојила је Дуња Вулић VIII3, друго Ивана Стојковић VIII4, а треће Aнђела Ивановић VII2.  Првонаграђена ученица Дуња Вулић прочитала је свој рад, који се својим уметничким квалитетом посебно истакао.

У пригодном програму учествовали су нижи разреди и виши разреди са хором, драмском и рецитаторском секцијом. Kроз неколико поучних игроказа, музичких нумера и рецитала подсетили смо се хуманог и племенитог живота Светог Саве, првог учитеља, оснивача школа , заштитника ученика и просветних радника.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!