Са 8. заседања Скупштине Градске општине Костолац

У понедељак, 28. јануара одржана је 8. редовна седница Скупштине Градске општине Костолац, којом је председавала Милена Церовшек. Седници је присуствовао 21 одборник.

Дневни ред који су одборници добили, допуњен је на предлог Већа Градске општине Костолац са још једном тачком – Доношење Одлуке о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије буџета Градске општине Костолац за 2018. годину. Председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски који је и председник Већа образложио је разлог за допуну дневног реда.

 

 

 Разлози за доношење ове Одлуке садржани су у обавезности из Закона о буџетском систему, којом се прописује да завршни рачун локалне самоуправе садржи и извештај екстерне ревизије. Уводно излагање о овој тачки дала је Зденка Радосављевић, виши сарадник на пословима извршења буџета Градске општине Костолац.

 На дневном реду седнице Скупштине нашло се и Разматрање и доношење Одлуке о изменама Одлуке о установљавању Повеље Ђорђе Вајферт под називом Вајфертов жиг, Kључ Kостолца и Звања почасног грађанина Kостолца и награде Ђак генерације школа Градске општине Kостолац и Спортиста генерације школа Градске општине Kостолац.

Будући да је 4. јануара ступио на снагу нови Статут Градске општине Костолац, који је донет у складу са изменама и допунама Закона о локалној самоуправи, новим Статутом је чланом 13. став 4. предвиђено  да се додела награда и признања почасног грађанина ГО Костолац уређује Одлуком Скупштине Градске општине. Сходно томе приступило се измени саме Одлуке где се наводи у чл. 6 ставу 1. да Одлуку о додељивању Звања почасног грађанина и Кључа Града Костолца доноси Скупштина на предлог Већа ГО Костолац уз претходну сагласност Министарства надлежног за послове локалне самоуправе. Уводно излагање о овој тачки дневног реда дала је начелница Управе Градске општине Костолац Анђелија Миливојевић.

„Звање почасног грађанина ће се од сада додељивати уз сагласност Министарства надлежног за послове локалне самоуправе. То је измена коју смо морали да унесемо. Због близине Дана општине – 29. јануара када се иначе додељују повеље и награде, Јавни позив је већ расписан и у предлогу наше Одлукe о изменама и допунама ступа на снагу даном доношења. Међутим из надлежног Министарства су доставили мишљење да се ово не може сматрати оправданим разлогом, те да повеља мора да ступи на снагу осам дана од дана објављивања у Службеном гласнику. Сходно томе поништен је Јавни позив и неком другом приликом биће расписан нови, када ће грађани поново моћи да шаљу своје предлоге за добитнике повеља и награда – Повеље Ђорђе Вајферт под називом Вајфертов жиг, Kључ Kостолца и Звања почасног грађанина Kостолца”-  рекла је начелница Управе Градске општине Костолац Анђелија Миливојевић.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!