Из костолачке дирекције за производњу енергије: ТЕ „Kостолац А“ пребацила план

Добро обављени ремонти омогућили оптималан рад термокапацитета, стабилну производњу и испуњење задатих циљева

У костолачким термоелектранама током 2018. године произведено је укупно 6,34 милијарде киловат-сати. ТЕ „Kостолац А“ је у минулој година произвела више од две милијарде киловат-сати, чиме је премашен годишњи план за 1,43 одсто. Блок А1 предао је електроенергетском систему Србије 585,5 милиона, а блок А2 1,4 милијарде киловат-сати. У ТЕ „Kостолац Б“, блок Б1 је произвео 2,2 милијарде, док је блок Б2 произвео 2,1 милијарду киловат-сати. Укупна годишња производња електричне енергије у ТЕ „Kостолац Б“ износила је 4,3 милијарде киловат-часова.

Уколико се посматрају месечни извештаји о производњи електричне енергије, уочава се да су планови остваривани посебно у другој половини године, након што су реализовани ремонти на термокапацитетима − истиче Ненад Марковић, директор за производњу енергије у костолачком огранку ЕПС-а.

Он каже да је план производње остварен у сваком месецу после ремонта.

Оно што смо очекивали још једном се потврдило и у пракси: када се ремонт уради у пуном планираном обиму, осигурава се оптималан рад термокапацитета, који онда остварују стабилну производњу електричне енергије и испуњавају задате циљеве. Сви наши планови се реализују захваљујући великом ангажовању радника у обе термоелектране. Максималним залагањем омогућили су да се постигне оно што се од нас тражи и осигурали су висок степен стабилности рада ТЕ „Kостолац А“ и ТЕ „Kостолац Б“ − рекао је Марковић.

 

 

Предвиђено је да се током ове године реализују стандардни ремонти на блоковима А2 и Б1, док ће на друга два термоакапацитета бити реализовани ремонти који ће бити обимнији.

На блоку А1 план је да ове године урадимо капитални ремонт турбине, који ће омогућити да се на једном од најдуговечнијих агрегата у ЕПС-у постигне оптимална производња електричне енергије и осигура испуњавање предвиђених планова – истиче наш саговорник.
Највише ремонтних захвата биће урађено на блоку Б2, па је у складу с тим предвиђено да у 2019. тај блок буде шест месеци ван погона.
На блоку Б2 ове године очекује нас ревитализација постројења. Реализација ремонта захтева детаљну припрему, имајући у виду обим послова које планирамо да урадимо. Током самог ремонта на терену биће ангажовани бројни извођачи радова, који су специјализовани за овакве врсте послова. Треба истаћи да ће се радити примарне и секундарне мере за редукцију азотних оксида и да ће ово бити први пут да се на неком од блокова унутар ЕПС-а инсталирају секундарне мере – објашњава Марковић.

Грејање према плану

Грејна сезона се одвија према плану, топлотна енергија се редовно испоручује за даљински систем грејања који функционише на подручју Пожаревца и Kостолца, као и околних сеоских насеља. Захваљујући чињеници да је готово целокупна територија општине Kостолац покривена топлификационом мрежом, велики број индивидуалних ложишта је угашен, што у великој мери доприноси побољшању квалитета ваздуха у зимском периоду.

 

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!