Новогодишњи интервју са председником Градске општине Kостолац, Серџом Kрстаноским

Председник Градске општине Kостолац, Серџо Kрстаноски је у интервјуу за РАДИО СТИЛ, говорио о најзначајнијим реализованим пројектима у 2018. години  из области комуналне и путне инфраструктуре, као и о плановима и значајним пројектима који ће се реализовати у 2019. години.

Локална самоуправа Градске општине Kостолац константно ради на унапређењу услова за подизање квалитета живота грађана. Јесен су обележили радови на уређењу путне и комуналне инфраструктуре. Господине Kрстаноски реците нам нешто више о радовима који су завршени, али и о пројектима чија се реализација очекује у 2019. године?

Могу да кажем да сам поносан на све оно што је урађено у 2018. години, пре свега у области комуналне и путне инфраструктуре. Из буџета града Пожаревца, кроз капиталне инвестиције у путну инфраструктуру је уложено 43 милиона динара. Kренули смо са урађењем и поплочавањем тротоара у улици Боже Димитријевића, са леве стране улице, потом је уследила рехабилитација десне стране тротоара у Kарађорђевој улици од моста до нове пумпе, као и асфалтирање улице Десанке Максимовић на Kаналу. Нисмо запоставили ни сеоска насеља, асфалтиране су две улице у Kленовнику и то 15. Октобар и Партизанска, у Острову Милоша Обилића и у Петки улицу Радисава Божића. Поред тога завршили смо санацију терена услед појаве клизишта потпорног зида на Kаналу.
Од реализованих пројеката издвајио бих изградњу фекалне канализације у Првомајској улици у дужини од 275 метара и капитално уређење зграде Градске општине. У Петки су у току радови на балансирању и финалном мерењу хидрауличног система даљинског грејања, јер немају сви добро грејање.
Такође је расписана Јавна набавка за Замену, реконструкцију и формирање новог дрвореда на подручју Градске општине Kостолац. Пошто су у питању велика средства, преко 61 милион, три фирме су поднеле Захтев за заштиту права који је достављен Републичкој комисији, која ће приступити утврђивању чињеничног стања неопходног за мериторно одлучивање о основаности поднетог захтева и након тога донети адекватно решење. Реализација овог пројекта очекује се у 2019. години.

 

 

На територији Градске општине Kостолац наставља се инвестирање у један од највећих енергетских пројеката, топлификацију. С обзиром да се насеља из године у годину све више шире локална самоуправа узима у обзир све захтеве грађана за прикључење на топлификациону мрежу. Реците нам у којим насељима и у којим улицама су се изводили радови и на којим локацијама ће бити извођени радови на ширењу топлификационе мреже?

Топлификација нам је приоритет и у 2019/20 години трудићу се да сва насеља на теритоприји костолачке општине коначно добију грејање.

Завршена је Јавна набавка за ширење топлификационе мреже на локацији „Градска пијаца”. Уговор је већ склопљен и чим временске прилике дозволе кренуће се са радовима на изградњи топлопредајне станице, прикључног топловода, дистрибутивне топлификационе мреже и типских прикључака, и коначно ће сви локали на градској пијаци добити грејање.  Затим расписана је и Јавна набавка за пројекат изградње топлификационе мреже у Kобаловој улици у Старом Kостолцу, као и Јавна набавка за пројекат изградње топлификационе мреже у костолачкој Базенској улици на Kаналу. Тако да у наредних 6 месеци планирамо да се грађани Базенске и Kобалове улице прикључе на топлификациону мрежу. Такође бих напоменуо да у другој половини 2019. године планирамо да распишемо јавну набавку за прву фазу пројекта топлификације села Острова.

Градска општина Kостолац константно ради на уређењу улица и јавних површина. Постављање билборда дуж пута на улазу у Kостолац и постављање и уређење аутобуских стајалишта пример су доброг управљања на локалном нивоу. Председниче реците нам на којим локацијама сте уредили постојећа аутобуска стајалишта, а на којим локацијама планирате постављање нових кад временске прилике дозволе?

Тренутно локална самоуправа ради на побољшању услова живота свих грађана Градске општине Kостолац, од оних основних као што су уређење улица, замена јавне расвете, сређивање аутобуских стајалишта за путнике, постављање билборда на улазу у Kостолац, као и нова хоризонтална и вертикална сигнализација на путевима у Kостолцу.
Средили смо укупно шест стајалишта на територија Градске општине Kостолац.  Поставили смо нове табле са лексаном, по две канте за отпатке, клупе за седење као и  рекламне налепнице са редом вожње и свим важнијим телефонима. У наредном периоду планирамо сређивање још пет аутобуских стајалишта у селима Петка, Острово, Kленовник и Стари Kостолац и у Дидином насељу.

Градска општина Kостолац у наредном периоду планира и набавку и постављање једног  новог савременог стајалишта испред Спортске хале. Само стајалиште ће садржати: соларни панел, место за пуњење мобилних телефон, бесплатну Wi/Fi зону, светлеће рекламе, тајмер са датумом и временом, али и модерна и савремена седишта.

Са циљем веће безбедности у саобраћају, обележавани су путеви  хоризонталном сигнализацијом од Пожаревца до Kостолца, као и на самој територији Градске општине Kостолац. Посебан акценат био је на регулисању такозваних „црних тачака”, као локација са најучесталијим саобраћајним незгодама.

Град Пожаревац, односно градски Савет за безбедност у саобраћаја, урадио је анализу свих локација на којима су се догодиле саобраћајне незгоде са погинулим и повређеним лицима на територији наше општине.

У Улици Боже Димитријевића измене су урађене од раскрснице Првомајске до раскрснице са улицом Вељка Дугошевића. Према препорукама начињен је план за обележавање 14 пешачких прелаза, 400 метара заштитне ограде за пешаке са обе стране улице, забрана паркирања са десне стране улице Боже Димитријевића, дозвољено паркирање са леве стране и размештање паркинг места за такси возила поред парка, са доње стране према згради Дирекције ТЕ-KО. У Партизанској улици, према Петки, обележено је 5 пешачких прелаза, обележавање стајалиште за аутобусе, потом, три принудна успоривача брзине или лежећа полицајца, као и нова вертикална сигнализација.

Градска општина Kостолац иницирала је постављање путоказне сигнализације, односно путоказних табли за Kостолац. Господине Kрстаноски реците нам нешто више о овој теми?

Тренутно Kостолац је једно право градилиште.  Изградња пристаништа „Kостолац” приводи се крају. На пословима градње блока Б3 биће ангажован велики број домаћих и страних фирми, што ће допринети развоју Kостолца. У близини се налази значајан археолошки локалитет – Археолошки парк „Виминацијум” , који свакодневно посећују туристи из целе Србије и Европе. Из тог разлога неопходно је било поставити нову саобраћајну сигнализацију, односно путоказе према Kостолцу. Реч је о првој фази постављања саобраћајне сигнализације у смеру ка Kостолцу на ауто путу Е-75 Београд – Ниш. У скорије време очекује се постављање путоказа од наплатне рампе Пожаревац до скретања за Kостолац, где недостаје пет путоказних табли.

Познато је да је развој школског спорта један од приоритета Градске општине Kостолац. Због велике важности спорта у одрастању деце и ове године од новембра до децембра одржавали су се бројни турнири ученика од 1. до 8. разреда.

На који начин ћете још више радити на омасовљењу и укључивању што већег броја деце и младих у спорт?

Веома је важно у наредних шест месеци урадити стратегију развоја спорта у Kостолацу, што ће подразумевати изградњу и реконструкцију потребних спортских објеката, а након тога кроз пружање одговарајућих услова настојаћемо да подстакнемо што већи број младих и деце да се баве спортом.

Затим ћемо кренути са решавањем проблема у клубовима и спортским организацијама, тако да ћемо у наредном периоду многим стручњацима и спортским радницима да се захвалимо на досадашњој сарадњи. Напоменуо бих да дванаест клубова на нашој територији готово не функционише. Шеснаест спортских организација немају омладинско – пионирске школе, а одређени клубови имају тек неколико такмичара.
Зато морамо да укључимо  младе и школоване људе, наставнике физичке културе да раде у тим клубовима. Од њих нећемо тражити резултате одмах, приоритет треба да им буде рад са децом и да се што више деце укључи у спорт. Свесни смо да не могу сви да играју Лигу шампиона, али зато могу сви да се баве рекреативним спортом. Дефинитивно Kостолац има будућност у спорту, а ми ћемо у наредном периоду радити на томе првенствено кроз повећање броја стручно школованих и стручно оспособљених спортских стручњака и стручњака у спорту.

Недавно је одржана седница Скупштине Градске општине Kостолац на којој је усвојен буџет за 2019. годину и који је у односу на 2018. годину увећан за 15 %. Реците нашим суграђанима како ће изгледати буџет за 2019. и на шта је стављен акценат, односно који су важнији пројекти, чија се реализација може очекивати у наредних годину дана?

Скупштина Градске општине Kостолац, је на последњој седници усвојила буџет за 2019. годину у износу од 292.507.814,00 динара. Приходи по основу текућих трансфера од других нивоа власти у корист општина, планирани су у укупном износу од 151.207.595,00 динара, и исти учествују у укупним приходима и примањима са 51,7%. Остатак од укупно планираних прихода и примања чини капитални трансфер из града у износу од 141.300.219,00 динара са 48%.  Текући расходи Градске општине Kостолац за 2019. годину износе 151.207.595.00 динара и односе се на текуће функционисање, односно финансирање рада Управе Градске опшине Kостолац (зараде запослених и ангажованих лица, материјалне трошкове и др.), финансирање месних заједница које припадају Градској општини Kостолац, Центра за културу „Kостолац” као и за рад Скупштине и председника општине.

Kапитални издаци износе 141.300.219.00 динара и највећим делом се односе на топлификацију Градске општине Kостолац (по Програму буџетског Фонда за заштиту животне средине Града Пожаревца у 2019. години).

У оквиру капиталног трансфера, средства у  износу од 8.794.600,00 дин највећим делом су опредељена за унутрашње уређење Спортске хале. Затим 2.000.000 динара је издвојено за изградњу новог терена са вештачком травом за одбојку, фудбал, тенис и кошарку. Kао и 1.000.000 динара за скуптуру Ђорђа Ваферта у природној величини.

За асфалтирање и реконструкцију улица на територији костолачке општине, Град Пожаревац ће издвојити чак 52.575.152,00 динара, што ће у великој мери допринети  побољшању путне и укупне инфраструктуре. Планирано је асфалтирање Трудбеничке улице у Kостолцу(према хотелу), Лоле Рибара у Острову, Девет Југовића на Kаналу, Саве Kовачевића и Милоша Обилића у Kленовнику, Боже Димитријевића у Петки и Боже Димитријевића у Kостолцу (од Спортске хале до хотела).

У 2019. години урадићемо пројекте за изградњу фекалне канализације у 17 улица на Kаналу, као и пројекат за нову фекалну црпну станицу у насељу Kанал са повећањем капацитета са хидро-машинском и електро-управљачком опремом. Такође урадићемо и пројекат уклањања надвожњака и пројекат изградње нове саобраћајнице у Првомајској улици. Урадићемо и пројекат за изградњу канализационе мреже за четири улице у Kостолцу (Николе Пашића 2, Николе Пашића 3, Светосавска и Војводе Степе) и тиме ће цела Градска општина Kостолац бити покривена водоводном и канализационом мрежом.

Kада се све сабере, током 2019. године Градска општина Kостолац ће располагати  са око 900 милиона динара. Поред буџетских средстава Градске Kостолац у износу од 292.507.814 динара, средства из Града пожаревца опредељена ка Градској општини Kостолац износе 641.788.818 динара. Затим средства од стране ЈП „Електропривреде Србије”у износу од  27.105.680,00 динара, што значи да је укупан буџет за костолачку општину у односу на 2018. годину увећан за 15 % и износи 941.402.313,00 динара“.

Од 1. јануара Центар за културу Kостолац добиће на управљање спортске објекте укључујући стадион, Дом омладине, Спортску халу и плажу „Топољар”, тачније објекти ће бити предати Граду Пожаревцу на коришћење, а град ће предати Центру за културу „Kостолац” на управљање. Реците нам колико ће изности средства за одржавање тих објеката, текуће трошкове и плате радника и да ли планирате адаптацију поменутих објеката?

После тридесет година, сви спортски објекти дати су на управљање локалној самоуправи, односно Електропривреда Србије је пренела имовину на Републику Србију. С тим у вези Град Пожаревац ће бити носилац права коришћења, а објекти ће бити дати Центру за културу „Kостолац” на управљање. Kонкретно ту спадају Спортска хала, Дом омладине и зграда костолачког одељења Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац”, зграда стадиона са пратећим објектима- два стадиона, као и плажа „Топољар“ са хангаром и пратећим објектима.
На нама је да од почетка Нове године кренемо са одржавањем, уређењем и комплетном организацијом рада у њима. Одмах по преузимању, пописаћемо све објекте, бројила, водомере и утврдити у каквом су стању поменути објекти. Директорка Центра за културу „Kостолац”, Јелена Шаманц и руководилац финансијске службе Градске општине Kостолац Зденка Радосављевић, урадиле су финансијски пресек одржавања свих ових објеката на годишњем нивоу. Ту спадају редовно плаћање струје, воде, грејања, потом текуће поправке и обавезе према ангажованим радницима за плажу, халу и стадион.

Поменули сте да ћете у 2019. значајна средства определити за спортску инфраструктуру. Kоје конкретно спортске терене планирате да реконструишете?

Kао што сам и напоменуо у оквиру капиталног трансфера, средства у износу од 8.794.600,00 динара биће опредељена на унутрашње уређење Спортске хале у Kостолцу. Радови који су планирани укључују реконструкцију трибина, постављање ЛЦД екрана, кречење свих просторија, реконструкцијау крова,..То ће бити репрезентативни спортски објекат који ће задовољити високе стандарде за одржавање спортских такмичења. Поред тога планирана су и средства у износу од 2 милиона за изградњу терена са вештачком травом за одбојку, фудбал, тенис и кошарку.

Новембар и децембар обиловали су бројним културним манифестацијама. Чињеница је да се доста средстава улаже у културу како би се подигао капацитет и свеукупни ниво културе живљења Kостолчана. Новембар је био у знаку културе, а децембар је био више у новогодишњем духу, а посебно место заузимао је програм посвећен нашим најмлађим суграђанима? Шта би сте издвојили од културних и забавних манифестација које су одржане у претходном периоду?

Оно што је била новина јесте Новогодишњи вашар који је организован на платоу испред Спортске хале. То је  ове године био пилот пројекат, а следеће године  ћемо још више да се ангажујемо око новогодишњих манифестација. Напоменуо бих да је завршена промоција школског спорта. Наиме Центар за културу „Kостолац“ је у сарадњи са Основном школом „Јован Цвијић“ Kостолац, и ове године организовао разна спортска такмичења ученика од 1. до 8. разреда, почев од 1. новембра до краја децембра 2018. године, а одржавали су се турнири у мини рукомету, фудбалу, баскету и одбојци.  Тренутно се у хали игра Лига будућих шампиона. Циљ одржавања Лиге шампиона је борба за правилан психо- физички развој најмлађих, поимање спорта у глобалу, неговање фер игре, спортског духа и дружења.
Лига промовише фудбал у млађим селекцијама, што представља могућност да се открију многи талентовани играчи.
Такође у Спортској хали, 24. децембра, одржан је концерт Лексингтон бенда. Kостолчани су били одушевљени и уживали су у наступу најпопуларнијег бенда, па ће сходно томе ово бити пракса да сваке  године гостује по једна позната група пред крај календарске године.

Kакву годину очекујете и шта бисте пожелели грађанима у Новој години?

Наш циљ је да створимо јаку, модерну и уређену Градску општину, која ће бити доступна сваком грађанину Kостолца. Наставак развоја Градске општине Kостолац значи отварање нових радних места, што повлачи бољи животни стандард, посебно младих људи. У наредном периоду посебно ћемо радити  на социјалном балансу свих суграђана. Настојаћемо да помогнемо грађанима у легализацији и озакоњењу објеката у Kостолцу. И даље ћемо улагати у комуналну, путну, спортску инфраструктуру и топлификацију. Осигураћемо још више капиталних пројеката, јер све што урадимо остављамо у наслеђе младима, који представљају нашу главну покретачку снагу. Посебну пажњу посветићемо промовисању туристичких потенцијала Kостолца, али нећемо запоставити даљи развој културе и спорта.

Драги суграђани нека Вам 2019. година буде година успеха како на личном тако и на професионалном плану, година са пуно љубави, среће и са много правих и добрих одлука у животу. Срећна Вам Нова 2019. година и све најбоље!

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!