Iz Termoelektrane „Kostolac B”: Pripreme za kapitalni remont bloka B2

Posle završetka kapitalnog remonta bloka B2, ovaj termokapacitet proizvodiće električnu energiju uz znatnu redukciju emisije azotnih oksida u atmosferu

U Termoelektrani„Kostolac B” priprema se kapitalni remont bloka B2, u okviru kojeg će biti znatno unapređena zaštita životne sredine. Planirano je da radovi počnu polovinom 2019. godine. Rukovodilac Službe održavanja u Termoelektrani „Kostolac B” Želјko Ilić ukazuje da samoj realizaciji svakog remonta prethodi dugotrajno i detalјno pripremanje, koje je u ovom slučaju obimnije, imajući u vidu činjenicu da se radi o kapitalnom remontu.

 

 

Cilјevi su nam, kao i uvek, da postignemo optimizaciju rada ovog termokapaciteta, pobolјšamo stepen pouzdanosti bloka B2 i bolјu kondiciju postrojenja u celini. Kapitalni remont imaće posebnu dimenziju, jer pored standardnih remontih aktivnosti, važan deo obuhvataju i aktivnosti na polјu zaštite životne sredine. Posle završetka kapitalnog remonta bloka B2, ovaj termokapacitet proizvodiće električnu energiju uz znatnu redukciju emisije azotnih oksida u atmosferu – rekao je Ilić.

Ugradnjom modernog sistema za smanjenje azotnih oksida, emisija štetnih materija biće ispod 170 miligrama po kubnom metru, uz istovremeno obezbeđenje pouzdanog i efikasnog rada bloka. Ovim postupkom integrisaće se optimizacija rada gorionika uglјa zamenom kanala aerosmeše, ugradnjom nove opreme u cilјu višestepenog dovođenja vazduha u kotao, kao i tehnologijom koja se prvi put uvodi u Srbiji, a to su dodatne sekundarne mere za smanjenje azotnih oksida.

Značajna aktivnost koju treba posebno izdvojiti je kapitalni remont turbine, koji će obuhvatiti remontne aktivnosti na turbini, visokog srednjeg i niskog pritiska.

− Obavićemo remont svih delova kućišta turbine, izvršiti tehnički pregled, ispitivanja bez razaranja, sanaciju eventualnih oštećenja, dimenzionu kontrolu. Demontažu, transport i remont modula visokog pritiska obaviće izvođač radova u Polјskoj. Uradićemo remont rotora i ležajeva turbine, remont ventilskih komora visokog srednjeg i niskog pritiska – tehnički pregled, eventualne sanacije, kao i remont ulјnih pumpi i ostale standardne opreme na turbini − rekao je Ilić.

U planu je i ugradnja zajedničkog kolektora u potfilteru za prihvat pepela, čime bi bila rešena redundantnost što se tiče pepela u potfilterskom delu. U sklopu ovog kapitalnog remonta su i standardne i nestandardne remontne aktivnosti kod ventilatora, mlinova, odšlјakivanja, transporta pepela i šlјake, cevnog sistema kotla, dopreme goriva, napojnih pumpi, elektroenergetske opreme, merno-regulacione opreme bloka B2.

380 tona materijala

Kapitalni remont bloka B2 obuhvata i remont rotacionog zagrejača vazduha.

Zbog oštećenja saća rotacionog zagrejača vazduha, u cilјu pobolјšanja razmene toplote, zameniće se oko 380 tona materijala, a zbog pobolјšanja zaptivenosti zaptivni elementi.

Izvor: „Energija Kostolac”

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!