Održana likovna kolonija „Kostolac na platnu“

Proteklog vikenda u Kostolcu, u Domu omladine, održana je likovna kolonija pod nazivom „Kostolac na platnu“. Organizatori kolonije su Kulturno – sportski centar „Kostolac“ i Udruženje likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ Požarevac, a pokrovitelj je Gradska opštine Kostolac.

 

 

Međunarodnu likovnu koloniju otvorio je predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski naglasivši da će lokalna samouprava nastaviti da podržava svaki vid razvoja i podsticanja kulture u našoj opštini. On je tom prilikom poželeo umetnicima uspešan rad i prijatan boravak u Kostolcu.

Ocenivši da je Kostolac veoma agilna lokalna samouprava koja kvalitetno radi u oblasti kulture, predsednik opštine, Serdžo Krstanoski smatra da to ne bi bilo moguće da Kostolac nema svoju kulturnu atmosferu, bogatu tradiciju i brojne talentovana ljude u oblasti umetnosti.

Na ovoj likovnoj koloniji nastalo je 40 umetničkih slika. Direktorka Kulturno sportskog centra „Kostolac”, Jelena Šamanc je istakla da će dela nastala na koloniji biti izložena na manifestacijama koje organizuje Kulturno sportski centar „Kostolac“. „Ovo je manifestacija koju ćemo rado uvstiti u kalendar dešavanja i za koju bismo voleli da postane tradicionalna, dodala je direktorka Kulturno sportskog centra „Kostolac“.

Prema rečima vlasnice agencije „CODEKS” i predsednice Udruženja likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ u Požarevcu, Snežane Milošević, ovo je prva kolonija koju udruženje organizuje u saradnji sa Gradskom opštinom Kostolac i Kulturno – sportskim centrom „Kostolac”.  „Na likovnoj koloniji učešće je uzelo 19 umetnika iz Srbije i Rusije, a slike nastale na njoj biće poklonjene Gradskoj opštini Kostolac“ -rekla je Milošević.

 

 

Predsednik Udruženja likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ iz Beograda, Todor Jovanovski je istakao da udruženje postoji već 4 godine i da je pobratimsko udruženje sa Udruženjem likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ iz Požarevca. Praktično oba udruženja su pod patronatom „CODEKSA” i Snežane Milošević. Jovanovski je naglasio da udruženje ima 450 članova iz celog sveta i redovno organizuje likovne kolonije, izložbe slika, razna druženja, susrete i predavanja sa ciljem unapređenja umetničkog stvaralaštva.

Na likovnoj koloniji učestvovali su sledeći slikari: Todor Jovanoski, Jordan Gelevski, Zorica Špadijer, Dragana Rašić, Milena Krunić, Mira Jovanović, Anđelka Karajović, Snežana Lazarević, Gabrijela Vujić, Vesna Anđelić, Mirko Marinković Mir – Mar, Snežana Milošević Lavinija, Anatoli Ivakin, Radojka Samardžija, Aleksandar Brzanović, Ljubov Đurić Mironova i drugi.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!