Trkom solidarnosti u Kostolcu obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa

 

Povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, na platou ispred Sportske hale u Kostolcu u sredu 14. novembra, održana je trka solidarnosti, pod sloganom „Da svet poplavi i svi budemo zdravi“.

Kostolac je po ugledu na ostatak gradova u Srbiji i svetu po drugi put bio plav. Na taj način skrenuta je pažnja na dijabetes, bolest savremenog načina života, i jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja koje je, nažalost u stalnom porastu.

Zadovoljni odzivom građana prošle godine, odlučili smo da ovu manifestaciju uvrstimo u kalendar dešavanja Gradske opštine Kostolac – rekla je Jovana Pavlović predstavnik Kulturno – sportskog centra „Kostolac”.

 

Manifestacija pokrenuta je na inicijativu roditelja dece obolele od dijabetesa. Cilj organizovanja trke solidarnosti je širenje svesti o dijabetesu, ali i podizanje svesti javnosti o značaju fizičke aktivnosti. – Aktivan život i izbalansirana ishrana, mogu biti korisni u sprečavanju, ali i držanju dijabetesa pod kontrolom – rekla je Ivana Gavrilović predstavnik Kulturno – sportskog centra „Kostolac”.

Trku solidarnosti su svojim prisustvom podržali članovi Veća Gradske opštine Kostolac Saša Grubetić i Marija Miličević.

Direktorka Kulturno – sportskog centra „Kostolac”, Jelena Šamanc uručila je zahvalnice svim učesnicima trke za istrčanih 10 plavih krugova. Prvi je na cilj stigao direktor Tehničke škole sa domom učenika Nikola Tesla Kostolac, dr Goran Nestorović, dok je drugi bio Vefić Roland.

Trka solidarnosti održana je u organizaciji  Kulturno sportskog centra „Kostolac“, a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Kostolac. Trku su podržali: „Maraton tim Požarevac” Crveni krst Požarevac, dečiji vrtić  „Majski cvet” , Osnovna škola „Jovan Cvijić” Kostolac i Udruženje građana „Podstrek 100ić“.

 

 

U svetu, 366 miliona ljudi boluje od dijabetesa. U Srbiji, više od 8 odsto stanovništva živi sa dijabetesom, odnosno oko 630.000 ljudi. To znači da je skoro svaka porodica u našoj zemlji pogođena zdravstvenim posledicama ove hronične bolesti koja sa godinama nosi brojne komplikacije. Predviđa se da će se ovaj broj povećati za preko 25% u narednim decenijama.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!