Udruženje Gradske opštinske organizacije invalida rada Kostolac proslavilo slavu

Udruženje Gradske opštinske organizacije invalida rada Kostolac u sredu 14. novembra, proslavilo je svoju krsnu slavu Sveti Kozma i Damjan –Vrači.

Svečanost je započela u crkvi Svetog Maksima Ispovednika u Kostolcu, liturgijom i svečanim činom rezanja slavskog kolača, uz prigodnu besedu sveštenika Dejana Lazarova.

Ovogodišnji kolačar Živorad Golubović član izvršnog odbora UGOOIR-a Kostolac, predao je kolačarsku dužnost Svetlani Ristić podpredsednici Udruženja Gradske opštinske organizacije invalida rada Kostolac.

Obeležavanju slave prisustvovali su predstavnici Gradske opštine Kostolac načelnica Uprave  Anđelija Milivojević i pomoćnik predsednika Jugoslav Marković, zatim predstavnici Gradske organizacije invalida rada u Požarevcu, predstavnici Udruženja penzionera „Kostolac” , sindikata „Prima” , članovi izvršnog i nadzornog odbora UGOOIR-a Kostolac i mnogi drugi gosti.

 

 

Prema predanju, svetitelji Kozma i Damjan su pomagali i lečili ljude, ne tražeći zauzvrat ništa „radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi“, pa su u narodu poznati i kao sveti besrebrenici.

Vaspitani su u hrišćanskom duhu i u mladosti su izučili lekarske veštine. Bili oprezni u besplatnom lečenju da se jednom prilikom Kozma naljutio na Damjana što je od jedne bolesnice uzeo tri jajeta, a on je to uradio jer ga je ona prethodno zaklela Svetom Trojicom.

Posle smrti svetitelja, sahranjeni su zajedno u mestu Feremanu shodno otkrovenju Božjem, te ostadoše čudotvorci kako za života, tako i posle smrti. Narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas.

 Svetitelji Kozma i Damjan predstavljeni su na ikonama i freskama u srednjovjekovnoj odeždi, sa kovčežićima u kojima su nosili lekove, a jedna od najpoznatijih fresaka sa likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj Patrijaršiji. Inače, Sveti Vrači se obeležavaju uvek 14. novembra, a u crkvenom kalendaru praznik nije upisan crvenim slovom i nije obavezan post.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!