U Požarevcu obeležen Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca i odavanjem pošte poginulima u Drugom svetskom ratu, u sredu, 9. maja u Požarevcu obeležen je Dan pobede nad fašizmom. U svečanoj sali Gradskog zdanja u Požarevcu, priređen je prijem kome su prisustvovali predstavnici grada Požarevca na čelu sa gradonačelnikom Banetom Spasovićem, Gradske opštine Kostolac, predstavnici vojske, policije, sudstva, ruske, beloruske i ukrajinske ambasade,  predstavnici boračkih organizacija, ustanova i javnih preduzeća.

Na svečanom prijemu prisutne je pozdravio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović istakavši da na proslavu 9. maja Srbi imaju pravo, jer su se naši preci za to krvavo borili.

Velika je razlika kada neko šalje svoje vojnike i tera ih da osvajaju tuđu, njima nepoznatu zemlju, i kada branite svoj grad, svoje selo, svoj most, svoj izvor vode i svoju njivu. Zato ni jedna okupacija nije večna i ne može biti večna, bilo da traje 5 ili 500 godina, okupatori moraju jednog dana otići, upravo zbog te razlike između onog koji tuđe napada i onoga koji svoje brani. Upravo to je, dragi prijatelji, ono što nas sve spaja u ovoj prostoriji danas. Svi smo mi ponosni potomci onih koji su, ne samo svoje branili, već i druge oslobađali i zato… Srećan nam svima Dan Pobede!” – rekao je Spasović.

 

 

Nakon prijema, položeni su venci na spomenike palim borcima u spomen-parku Čačalica. Na spomen kosturnicu palim borcima Crvene armije i na spomen obeležje poginulim rodoljubima venac su položili i predsednik Gradske opštine Kostolac, Serdžo Krstanoski i član Gradskog vеća Grada Požarevca, Mlađan Nikolić.

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja , kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju.
U Berlinu je nešto posle posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. bezuslovnu kapitulaciju Nemačke potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel. U ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa, i njihovih saveznika, još nekoliko dana pružali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja). U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!