„Romsko udruženje žena – Ruž – Braničevskog okruga“ sprovelo akciju pod nazivom „Mesec ženskog romskog aktivizma“

U okviru kampanje pod nazivom „Mesec ženskog romskog aktivizma“koji se obeležava u periodu od 8. marta, Međunarodnog dana žena, do 8. aprila, Svetskog dana Roma u utorak, 03. aprila u prostorijama Kancelarije za romska pitanja organizovana je akcija koja ima za cilj da pomogne Romkinjama da shvate značaj njihove uloge u porodici i lokalnoj zajednici.

Akciju je realizovalo novoosnovano „Romsko udruženje žena – Ruž – Braničevskog okruga“u saradnji sa Romskom ženskom mrežom. Ovom akcijom skrenuta je pažnja javnosti koliko su žene Romkinje diskriminisane na svim poljima i u svim sferama života. Akcenat je stavljen na obrazovanje Romkinja i na njihovo osnaživanje kako bi preuzele aktivniju ulogu u rešavanju svih problema, ali i ostvarivanju ličnih interesa.

– Znamo i realno možemo da pričamo o tome da žena Romkinja nije zastupljena puno i time je svesno diskriminisana kako u porodici tako i u lokalnoj zajednici. U porodici još uvek postoji diskriminacija, još od rođenja, pa onda sledi pitanje obrazovanja, da li će uopšte ići u školu i koliko će se žensko dete školovati, do odabira partnera, koliko će dece roditi i da li će se zaposliti. Na taj način je žena Romkinja diskriminisana u porodici, a u lokalnoj samoupravi je diskriminacija još više izražena – rekla je predsednica „Romskog udruženje žena – Ruž – Braničevskog okruga, Morina Radojka i dodala da je cilj udruženja unapređenje položaja Romkinja u društvu, ali i razvoj obrazovnih i kulturnih potencijala romske zajednice.

Administrator u Kancelariji za romska pitanja, Azira Ahmeti ukazala je na značaj ovakvih akcija istakavši da je njihov cilj osnaživanje i pokretanje žena Romkinja da se bore za svoj položaj u porodici i društvu.

-Ne bi trebalo da da samo u ovom mesecu govorimo o problemima sa kojima se suočavaju Romkinje, već tokom cele godine. Nadam se da će aktivnosti romskih udruženja uticati da žene budu što više uključene u društvo i da se obrazuju – rekao je pomoćnik predsednika G. O. Kostolac, Bajram Morina naglasivši da će nevladine organizacije i lokalne samouprave pružiti svu potrebnu podršku.

Akciju su podržali Gradska opština kostolac, Dom zdravlja Kostolac i sledeća udruženja: „Kreativni Romi“ , „Društvo Rom Kostolac“ , Udruženje Roma Braničevskog okruga i Udruženje romskih žena „Vasilika“ .

 

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!