„Porodična prepiska Miloša Obrenovića“ u Biblioteci u Kostolcu

Književno veče u Biblioteci u Kostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac u sredu 4. aprila 2018. godine na kome će biti predstavljena knjiga „Porodična prepiska Miloša Obrenovića“. O knjizi će govoriti dr Tatjana Brzulović Stanisavljević, autorka i diplomirani bibliotekar savetnik, zaposlena u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu i Dejan Ristić, istoričar, nekadašnji direktor Narodne biblioteke Srbije.
Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković” objavila je knjigu Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića iz Arhivske zbirke Joce Vujića u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ 
Zbirka Joce Vujića, u okviru njegovog legata u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ nesumnjivo je jedna od najvrednijih i najbogatijih privatnih arhivskih zbirki kod nas. Veleposednik iz Sente i poznati bibliofil Joca Vujić (1863-1934) zaveštao je 1931. godine testamentom svoju bogatu arhivu Univerzitetskoj biblioteci. Zbirka se većim delom sastoji se od prepiske istaknutih ličnosti od kraja sedamnaestog do početka dvadesetog veka.
Porodična prepiska Obrenovića obuhvata pre svega pisma kneza Miloša ćerki i sinu, knezu Mihailu i kneginji Petriji, udatoj Bajić. Pisma koja je knez Miloš pisao sinu i ćerki predstavljaju nam ga u jednom potpuno novom svetlu, kao brižnog i nežnog oca. 
Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!