EPS nastavlja edukaciju mladih o energetskoj efikasnosti

Predavanja su deo međunarodnog programa „Mladi eko-reporteri“, koji se odvija uz podršku EPS-a

Predstavnici „Elektroprivrede Srbije“ i strukovnog udruženja „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ održali su 19. februara prvo u seriji predavanja o energetskoj efikasnosti u osnovnim i srednjim školama u 2018. godini. Učenici Geodetske tehničke škole u Beogradu slušali su o energetskim potencijalima i ekološkim aktivnostima „Elektroprivrede Srbije“, upoznali se s principima energetske efikasnosti i načinima na koje svako može da doprinese povećanju energetske efikasnosti u Srbiji uz malo truda.

Namera EPS-a i „Ambasadora održivog razvoja i životne sredine“ je da se mladi pozivaju i ohrabruju da se bave pitanjima kako efikasnije koristiti energiju, živeti kvalitetnije i plaćati manje, na nivou škole ili u domaćinstvu.

Predavanja su deo međunarodnog programa „Mladi eko-reporteri“, koji se odvija uz podršku EPS-a. Tom prilikom učenici se podstiču na učešće u konkursu „Energetska efikasnost u očima mladih eko-reportera“. Konkurs je otvoren do 1. aprila 2018. godine za mlade od 11 do 21 godine. Nacionalni žiri će izabrati najbolje i nagradiće prvoplasirane radove prema starosnim kategorijama (11-14 godina, 15-18 godina i 19-21 godine) i svim kategorijama radova.

 

 

Eko-reporteri u svojim reportažama, koje mogu da budu u vidu pisanog eseja, fotografije ili video-zapisa, treba da se bave pitanjima smanjenja potrošnje energije, odnosno korišćenjem energije na efikasan način, poput upotrebe štedljivih uređaja i sijalica, poboljšanjem izolacije, promenama navika pri kuvanju, pranju i boravku u domu uopšte. Pomoću ovih predavanja želimo da im približimo kakve sve to veze ima sa EPS-om, da im predstavimo i približimo našu kompaniju i objasnimo koliko je to zapravo važno za energetsku stabilnost naše zemlje. Želimo i da im otkrijemo neke trikove za energetski efikasno ponašanje i pružimo im inspiraciju da to iskoriste u stvarnom životu – rekao je Predrag Đurković iz Sektora za odnose s javnošću JP EPS.

Međunarodni program „Mladi eko-reporteri“ (Young Reporters for the Environment – YRE) namenjen je osposobljavanju mladih da zauzmu stav i da izveštavaju o lokalnim pitanjima i problemima u životnoj sredini. Program nudi mladim entuzijastima mogućnost da se njihov glas čuje, jer se najbolji radovi promovišu na lokalnom i međunarodnom nivou. Program se sprovodi više od 20 godina i trenutno u njemu učestvuje 35 zemalja u kojima se organizuju nacionalna takmičenja, dok se prvoplasirani radovi prosleđuju na međunarodno takmičenje.

Razvoj saradnje

Sektor za odnose s javnošću „Elektroprivrede Srbije“, podrškom ovom programu, nastavlja da aktivno učestvuje u edukovanju učenika osnovnih i srednjih škola o energetici, energetskoj efikasnosti i izazovima sa kojima se susreće ne samo EPS već i država i svaki građanin Srbije pojedinačno. Prošle godine predavanja su održana u beogradskim srednjim i osnovnim školama u saradnji sa renomiranim časopisom „Nacionalna geografija“.

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!