Radionica keramike u Biblioteci

 

U Biblioteci u Kostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke “ Ilija M. Petrović“ Požarevac, u utorak, 13.marta održana je veoma interesantna i edukativna radionica keramike na kojoj su se prisutni upoznali sa standardnim procesom izrade keramičkog predmeta. Predavanje je vodio Saša Matić, grnčar koji je govorio o keramičkom zanatu, kao jednom od najstarijih na svetu.

 

 

Prema rečima Matića, glina pre upotrebe u nekoj od tehnika modelovanja mora dobro da se umesi, jer se na taj način eliminiše vazduh, koji je zarobljen negde u zidu. Takođe sve što se radi u keramici mora biti tankog zida i mora biti šuplje.

Pored grnčarskog točka postoje i druge tehnike ručne izrade predmeta od keramike, a to su tehnike ploča, pomoćnih kalupa i kobasica ili glista. Nakon izrade predmeta sledi proces sušenja koji traje minimum sedam do deset dana. Proces pečenja se obavlja dva puta i prvo pečenje je na 900 stepeni. A da bi predmet bio vodonepropusan potrebna je glazura.

Interesantno je da je glaziranje ustvari inicijalno osmišljeno za porcelan, i to iz estetskih razloga, kako bi glazura sprečila lepljenje prašine i stvaranje mrlja, pošto je sam porcelan specifičan spoj minerala, veoma otporan i niskoporozan, te mu ojačavanje suštinski nije potrebno, ali je zato za keramiku od esencijalne važnosti. U zavisnosti od sastava, pre svega od vrste gline koja je osnova keramičke mase, imamo i razne vrste keramike.

Nakon predavanja, Saša Matić je demonstrirao rad sa glinom na grnčarskom točku, nakon čega su i sami  polaznici radionice isprobali rad sa glinom. Radionica je izazvala veliko interesovanje Kostolčana i svi učesnicu su se veoma dobro snašli u ovom vidu umetnosti.

O predavaču

Saša Matić rođen je 1986. godine u Boru. Školu umetničkih zanata u Šapcu na smeru Grnčar završava 2005. godine. Osnivač je udruženja „Bulevar Umetnosti“ u okviru kojeg vodi školu keramike za polaznike svih uzrasta. Zaposlen kao grnčar na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Odseku Keramika od 2008. godine.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!