Termoelektrana „Kostolac B“: Značajan činilac na energetskoj mapi „Elektroprivrede Srbije“

 

Od 1988. godine, TE „Kostolac B“ je do kraja 2017. proizvela 83.436.710 MWh električne energije. Posmatrano pojedinačno po godinama, tokom prethodne je ova termoelektrana ostvarila svoj istorijski rekord.

– Termoelektrana „Kostolac B“, sa svojih 700 megavata snage, predstavlјa značajan činilac na energetskoj mapi „Elektroprivrede Srbije“. Ostvarivanje proizvodnih cilјeva koje smo imali tokom prethodnog perioda je realizovano samo zahvalјujući ozbilјnim kadrovskim i organizacionim kapacitetima našeg kolektiva – rekao je Nenad Marković, direktor za proizvodnju energije u ogranku „TE-KO Kostolac“ .

Zahvalјujući međunarodnom kreditnom aranžmanu „Elektroprivrede Srbije“ i Narodne Republike Kine, novi blok B3 gradi se u Kostolcu, što će znatno osnažiti proizvodne kapacitete u „Kostolcu“ i ukupno u EPS-u.

U narednom periodu upravo se u TE „Kostolac B“ nastavlјa najznačajnije investiranje u energetske kapacitete u našoj zemlјi. Savremena energetika zahteva da se ekološki parametri zadovolјe i da se životna sredina maksimalno štiti, što se ovde omogućava zahvalјujući sistemu za odsumporavanje dimnih gasova, prvom postrojenju ove vrste u Srbiji, poručuje Marković.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!