Ambiciozni planovi za termoelektrane u Kostolcu

 

Od završetka obimnih revitalizacija u Termoelektrani „Kostolac B“, ogranak u Kostolcu proizvede svake godine više od šest milijardi kilovat-sati električne energije

Očekujemo da termoelektrane u Kostolcu 2018. isporuče nešto više od 6,4 milijarde kilovat-sati električne energije. Verujem da možemo i ove godine da pružimo maksimum i da u potpunosti ostvarimo ono što se traži od nas. U prethodnim godinama dokazali smo da možemo da dostignemo visoko postavlјene proizvodne cilјeve, koji traže da svi termokapaciteti funkcionišu punom parom, kaže u razgovoru za „EPS Energiju“ Nenad Marković, direktor za proizvodnju energije u ogranku „TE-KO Kostolac“.

Od završetka obimnih revitalizacija u Termoelektrani „Kostolac B“, ogranak u Kostolcu proizvede svake godine više od šest milijardi kilovat-sati električne energije, čime se doprinosi da sistem „Elektroprivrede Srbije“ funkcioniše stabilno.

Veliku ulogu u tome imaju i kolege iz rudarskog sektora pošto omogućavaju kontinuirano snabdevanje termoelektrana lignitom sa Površinskog kopa „Drmno“ – ističe Marković.

 

 

Instalisana snaga kostolačkih termokapaciteta danas iznosi 1.000 megavata. Od sredine prošlog veka započeta je i proizvodnja električne energije, a prvi veći blok koji je započeo sa radom bio je blok A1, čija snaga iznosi 100 megavata. Od 1968. godine TE „Kostolac A“ je proizvela ukupno 54.472.989 MWh, kao i 1.208.325 MWht toplotne energije.

Prošle godine smo obeležili i jedan značajan jubilej. Reč je o pet decenija rada bloka A1, koji predstavlјa najstariji termokapacitet za proizvodnju električne energije u Kostolcu i najbolјi primer da oprema i mašine samo uz posvećen rad zaposlenih ostvaruju proizvodne planove. Podsetiću da je broj neplanskih zastoja na ovom termokapacitetu veoma nizak. Analiza rada bloka A1 nedvosmisleno ukazuje da je jedan od najpouzdanijih, sa samo od 2,7 do 2,8 odsto provedenih u zastoju, što je odličan rezultat. Zahvalјujući ovakvom radnom učinku, sama pouzdanost bloka A1 je i najbolјa preporuka za pozitivnu ocenu za njegovu buduću rekonstrukciji u cilјu zadovolјavanja ekoloških parametara sa evropskim normama – naglašava Marković.

Od 1988. godine, TE „Kostolac B“ je do kraja 2017. proizvela 83.436.710 MWh električne energije. Posmatrano pojedinačno po godinama, tokom prethodne je ova termoelektrana ostvarila svoj istorijski rekord.

Termoelektrana „Kostolac B“, sa svojih 700 megavata snage, predstavlјa značajan činilac na energetskoj mapi „Elektroprivrede Srbije“. Ostvarivanje proizvodnih cilјeva koje smo imali tokom prethodnog perioda je realizovano samo zahvalјujući ozbilјnim kadrovskim i organizacionim kapacitetima našeg kolektiva – ističe Marković.

Zahvalјujući međunarodnom kreditnom aranžmanu „Elektroprivrede Srbije“ i Narodne Republike Kine, novi blok B3 gradi se u Kostolcu, što će znatno osnažiti proizvodne kapacitete u „Kostolcu“ i ukupno u EPS-u.

Nema stajanja

U narednom periodu upravo se u TE „Kostolac B“ nastavlјa najznačajnije investiranje u energetske kapacitete u našoj zemlјi. Savremena energetika zahteva da se ekološki parametri zadovolјe i da se životna sredina maksimalno štiti, što se ovde omogućava zahvalјujući sistemu za odsumporavanje dimnih gasova, prvom postrojenju ove vrste u Srbiji, poručuje Marković.

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!