Svetski dan borbe protiv raka – 4. februar 2018

 

Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, maligne bolesti su među vodećim uzorcima oboljevanja i umiranja u svetu, sa oko 14 miliona obolelih i 8,2 miliona smrtnih slučajeva. Ova grupa bolesti takođe je odgovorna za 20% smrtnih slučajeva u Evropskom regionu, sa više od 3 miliona novih slučajeva i 1,7 miliona umrlih svake godine. Rak je najčešći uzrok smrti i bolesti u Evropi posle kardiovaskularnih oboljenja.

Oko 30% svih smrtnih ishoda od malignih bolesti posledica je pušenja, prekomerne telesne težine, nepravilne ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti i konzumacije alkohola.

 

Čak 40% malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

 

U Srbiji se godišnje u proseku  dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi. Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju. Muškarci u našoj sredini najviše obolevaju  i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate. Kod žena maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice, koji su i najčešće uzrok smrtnog ishoda od raka kod naših žena.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!