Čajanka u Biblioteci: Iz Pariza s ljubavlju

 

U Biblioteci u Kostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke u Požarevcu, u petak 15. decembra 2017. godine, održano je literarno druženje zavičajnih pisaca pod nazivom „Čajanka sa knjigom“.

 

Međunarodni dan čaja proslavlja se 15. decembra širom sveta, još od 2005. godine. Čaj važi za najpopularniji napitak na svetu i jedan od razloga proslavljanja ovog dana je i želja da se ukaže na težak položaj radnika koji rade na plantažama i u preduzećima za preradu čaja.

 

Ali, taj datum je za Kostolčane, koji su poznati kao veliki ljubitelji čaja, veoma bitan i iz jednog drugog razloga – na taj dan je, 1953. godine, osnovana Biblioteka u Kostolcu. Pre dosta godina, Čajanku sa knjigom su u Biblioteci u Kostolcu pokrenule bibliotekarke Slavica​ Pejović i Slobodanka – ​​Cuka​ Trajković, a od prošle godine su je obnovile su bibliotekarke: Renata Minić, Nevena Vuksanović i Marija Kopun.

 

Obnavljanje Čajanke ima za cilj da se zavičajnim piscima ​pruži prilika da se što češće okupljaju u biblioteci i predstave svoje stvaralaštvo jedni drugima.

 

 

Tema ovogodišnje Čajanke bila je: Iz Pariza s ljubavlju.

 

Pariz je oduvek bio mesto koje je privlačilo pisce i umetnike iz celog sveta. U njemu su po prvi put objavljene knjige Lolita i Uliks, a jedan Pikaso, u njemu je postao svetski poznat Pikaso. Mnogo je pesnika rođenih u u ovom gradu, kao i onih koji su u Pariz došli i tu zauvek ostali. U njemu su stvarali i ispisivali najlepše stihove Žak Prever, Bodler, Apoliner i Rembo.

 

Pored predstavljanja poezije i proze zavičajnih književnika, u prijatnoj atmosferi Biblioteke u Kostolcu, posetioci Čajanke mogli su da uživaju u predivnom izvođenju francuskih šansona u originalu, zahvaljujući učenicima Požarevačke gimnazije i njihovoj profesorki francuskog jezika, Slobodanki Obradović. Kostolački muzički umetnici Milan Ceković i Slobodan Janković upotpunili su užitak svojim interpretacijama poznatih pesama o Parizu našeg velikog umetnika Dragana Stojnića. Prikazan je i kratak film o Parizu, gradu kulture, umetnosti i ljubavi, koji je napravila bibliotekarka Marija Kopun.

 

Program su vodili: Renata Minić, Marija Kopun i Aleksandar Vujičić. Učesnici ovogodišnje Čajanke sa knjigom bili su: Petar Jovanović, Magdalena Redžović, Nada Nestorov, Boban Maksimović, Zlatan Pejkić, Sofija Stević, Slobodanka Obradović, Siniša Radinović, Biljana Mešić Janković, Mira Radinović, Slobodan Jovanović, Minja Milovanović,Oliver Sokić, Aleksandra Obradović, Ljubisav Grujić, Dragan Žuržević, Slavica Jovanović., Milan Ceković, Zorka Stojanović, Danijela Božičković, Veroslava Malešević, Vojkan Ivković i Milan Ceković.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!