Otvorena izložba slika i fotografija Rusko geografskog društva: Prirodne lepote Rusije i u Kostolcu

 

U organizaciji Kulturno – sportskog centra „Kostolac“ , u ponedeljak, 11. decembra, u holu kostolačkog Doma kulture, otvorena je izložba radova pobednika fotokonkursa „Najlepša zemlja“ , Rusko geografskog društva. Fotografije prikazuju prirodne lepote i druge motive Ruske Federacije.

 

Prema rečima direktora Razvojnog centra Ruskog geografskog društva, Miroljuba Miličića, centar je formalno počeo da radi 2014. godine, a svečano otvaranje upriličeno je 16.10.2016. godine. Foto-konkurs Ruskog geografskog društva „Najlepša zemlja“ je poseban projekat posvećen očuvanju izvorne prirode Rusije i negovanju brižljivog odnosa prema životnoj sredini, preko umetničkih fotografija.

 

„ Rusko geografsko društvo raspisuje sveopšti konkurs na koji mogu svi da pošalju svoje fotografije bez obzira na starosnu dob, pol ili mesto stanovanja. Jedino je važno da su forografije nastale na teritoriji Ruske federacije. Konkurs je sada već tradicionalan i organizuje se već četvrtu godinu za redom, a fotografije koje su sada izložene su iz 2016. godine“ – rekao je između ostalog Miroljub Miličić dodajući da je na konkursu tokom 2016. godine dospelo 110 hiljada fotografija i učestvovalo oko 21 hiljadu fotografa. Najmlađi učesnik na konkursu imao 5, a najstariji 76 godina.

 

Fotografije se nominuju po kategorijama: „Narodi Rusije“, „Svet u našim rukama“, „Najlepša zemlja“, „Pejzaž“, „Životinje“, „Ptice“, „Makrosvet“, „Podvodni svet“, „Crno-bela priroda“, „Mladi fotograf“, „Nasleđe koje nestaje“, „Iskonska Rusija“, „Industrijski pejzaž“ i „Nagrada – simpatije publike“.

 

 

Rusko geografsko društvo je jedno od najstarih geografskih društava na svetu. Osnovano je ukazom cara Nikolaja I 1845. godine i uvek je imalo prvorazredni društveni i nacionalni značaj. Novembra 2009. godine, za Predsednika Ruskog geografskog društva izabran je Sergej Kužegedovič Šojgu, a formiran je i Savet pokrovitelja kojim predsedava Predsedik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin. Danas, u Rusiji i inostranstvu Rusko geografsko društvo ima oko 20 000 članova, a regionalne kancelarije su otvorene u svih 85 regiona Ruske Federacije.

 

Na svečanom otvaranju izložbe, koja će trajati do 13. decembra, prisusvovala je načelnica Uprave Gradske opštine Kostolac, Anđelija Milivojević.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!