Proizvodni rezultati PK „Drmno“: Izvestan rekord u proizvodnji

 

Desetomesečna proizvodnja uglјa na kopu „Drmno“ veća je za četiri odsto od plana za ovaj vremenski period, a kada je reč o toploti, ona je za osam odsto veća od bilansirane

 

Izvesno je da će rudari Površinskog kopa „Drmno“ ove godine ostvariti plan proizvodnje uglјa i u godini kada se obeležava 30 godina od početka eksploatacije uglјa – zabeležiti dosad najveću godišnju proizvodnju. Na to upućuju ostvareni desetomesečni rezultati.

 

U ovom vremenskom periodu iskopano je ukupno 7,9 miliona tona uglјa. Za ostvarenje ovogodišnjeg bilansa od 9,33 miliona tona neophodno je da se tokom novembra i decembra iskopa još 1,4 miliona tona, ili prosečno po 700.000 tona. Ako se zna da se od sredine godine mesečna proizvodnja kretala na nivou od oko 900.000 tona, jasno je da je ovogodišnji plan proizvodnje uglјa nadohvat ruke, kao i novi godišnji proizvodni rekord. Aktuelni rekord iznosi 9,2 miliona tona, iz 2011. godine.

 

Desetomesečna proizvodnja uglјa na kopu „Drmno“ veća je za četiri odsto od plana za ovaj vremenski period, a kada je reč o toploti, ona je za osam odsto veća od bilansirane. Za proteklih deset meseci rada otkopano je 31,7 miliona kubika čvrste mase, što je na nivou od 97 odsto, dakle blizu planirane proizvodnje.

 

 

Dobre rezerve

 

Uprkos problemima koji su u proteklih deset meseci pratili rudarske sisteme na otkrivci, a koji su se najviše reflektovali na njihovo vremensko iskorišćenje, u zimski period se ulazi sa otkrivenim eksploatacionim rezervama uglјa većim od 2,5 miliona tona. Postoji i tendencija povećanja, zahvalјujući povećanom angažovanju rudarskih sistema angažovanih na direktnom otkrivanju uglјa.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!