Položen kamen temeljac za izgradnju novog bloka “Kostolac B3”

 

 

Kamen temeljac za izgradnju novog bloka „Kostolac B3“, snage 350 megavata, postavljen je danas, čime je počela realizacija najveće investicije u domaćem energetskom sektoru.

 

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su: predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, ambasador Narodne Republike Kine, Li Mančang, ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić,  v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“, Milorad Grčić, i predstavnici kompanije CMEC.

 

O projektu koji je jedna od najvećih investicija u Republici Srbiji i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi posle skoro tri decenije govorila je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić. 

 

Kina i Srbija danas imaju zajedničke projekte u vrednosti od 6 milijadi dolara. Ovo je jedan od takvih projekata, koji je izuzetno važan za elektroenergetski sistem Srbije i cele Srbije“. Premijerka je dodala da se već sledeće nedelje u Budimpešti sastaje sa premijerom Narodne Republike Kine kako bi potpisali nove sporazume.

“ Uskoro krećemo sa realizacijom projekta toplovoda Obrenovac – Beograd, ali i izgradnjom Koridora 11 na deonici Preljina – Požega „- istakla je Brnabić i rekla da izgradnja bloka B3 jeste jedan od najvećih projekata, ali samo jedan u nizu sa kojima će se nastaviti u 2018. godini.

 

Projekat se odvija u skladu sa drugom fazom Paket projekata TE „Kostolac B“ u kojem je izvodjač radova kineska kompanija CMEC (China Machinery Engineering Corporation). Novi blok će se raditi prema najvišim standardima Evropske unije, a oprema će biti u potpunosti usaglašena sa CE znakom.

 

 

Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“, obraćajući se prisutnima naglasio je da je ovo veliki dan za Srbiju i za privredu Srbije ističući da je poslednji termoenergetski kapacitet u Srbiji izgrađen  pre tačno 26. godina. „Ova investicija vredna je 613 miliona dolara, a veliki deo ovog projekta realizovaće srpske kompanije“ – naveo je Grčić i dodao da će Kostolac, kao veoma važna energetska opština, u naredne četiri godine koliko će trajati izgradnja novog bloka biti jedno veliko gradilište, a novi blok će obezbediti uvećanje dosadašnjih kapaciteta EPS-a za 5%.

 

Značajno je istaći da se izgradnja novog termobloka „Kostolac B3“ planira prema najstrožim evropskim standardima i važećim tehničkim propisima, uz uvažavanje rezultata modeliranja zagađenja u okolini.

 

EPS- ove investicije u TE „Kostolac“ omogućavaju i oživljavanje domaće elektro i mašino gradnje. Projekat je uključio savremene tehnologije i standarde iz oblasti tehnike, zatim sve trenutno važeće elemente zaštite životne sredine, pa čak i neke koji se tek očekuju. Ugovorom je predviđeno i da sva oprema koja će biti ugrađena u novi blok ispuni evropske normative kvaliteta.

 

Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić je podsetio da je novi blok posle 3 decenije najveći elektroenergetski objekat koji se gradi u Srbiji. „Mi u ovom trenutku možemo da se pohvalimo da u energetskom sektoru imamo najviše investicija , gotovo 3 milijarde evra“ – dodao je Antić i istakao da se u elektroenergetici gradi 1.000 megavata snage.

 

Pozdravivši prisutne Li Mančang, ambasador Narodne Republike Kine je istakao da je saradnja Srbije i Kine dobar primer saradnje Kine sa zemljama u regionu.

 

Druga faza paket projekta TE „Kostolac B“ je sledeća faza elektroenergetskih projekata koje naša kompanija izvodi na srpskom tržištu nakon prve faze projekta. Nakon stupanja na snagu ugovora o ovom projektu u smislu saradnje i zajedničkih napora srpske i kineske strane završen je veliki broj pripremnih radova ostavljajući prostora za početak izgradnje projekta na gradilištu“ – rekao je podpredsednik kompanije CMEC, Tong Zigang.

 

Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan 21. avgusta 2009. godine. Paket projekat okvirno je ugovoren 2010. godine sa kompanijom CMEK, jednom od dve najveće kineske kompanije iz oblasti energetike i odvija se u dve faze.

Izgradnja bloka B3 deo je druge faze realizacije projekta, uz povećanje proizvodnje kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje, da bi se obezbedile dovoljne količine uglja za novi blok. Radovi na izgradnji novog, šestog jalovinskog sistema na kopu „Drmno“ počeli su u januaru 2017.

Izgradnja novog termobloka „Kostolac B3“ planira se prema najstrožim evropskim standardima i tehničkim propisima. EPS-ove investicije u TE „Kostolac“ omogućavaju i oživljavanje domaće elektro i mašinogradnje. Projekat je uključio savremene tehnologije i standarde iz oblasti tehnike, sve trenutno važeće elemente zaštite životne sredine, pa čak i neke koji se tek očekuju. Ugovorom je predviđeno i da sva oprema koja će biti ugrađena u novi blok ispuni evropske normative kvaliteta.

 

TE „Kostolac B“, u okviru prve faze projekta završene su revitalizacije blokova B1 i B2, koji sada proizvode električnu energiju ukupnom snagom od 700 megavata i izgrađeno je novo postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova.

Prvi deo kineskog kreditnog aranžmana uključuje i izgradnju infrastrukturnih objekata – pristaništa na Dunavu, koja je počela ove godine i železničke pruge u dužini od 18 kilometara za dovoz krečnjaka, odvoz gipsa i dovoz opreme. Ugovorena vrednost tog dela projekta iznosi 344,6 miliona dolara.

 

Blok „Kostolac B3“ biće prvi novi veći proizvodni kapacitet, koji će obezbediti veću energetsku stabilnost EPS -a i cele zemlje, a očekivana godišnja proizvodnja je oko 2,5 milijardi kilovat-časova električne energije.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!