Promocija romana o Zoranu Radmiloviću u Biblioteci u Kostolcu

 

Roman o Zoranu Radmiloviću “Život iza zavese” Dušana Stojanovićabiće predstavljen u Biblioteci u Kostolcu, ogranku Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, u sredu 22. novembra 2017. godine, sa početkom u 19 časova.

 

U toku večeri biće predstavljena i poezija ovog književnika po kojoj je izuzetno poznat u javnosti. Njegove pesme su recitovali naši najpoznatiji glumci i pesnici: Petar Kralj, Žarko Laušević, Petar Božović, Aljoša Vučković, Goran Sultanović, Nikola Đuričko, Borisav Đorđević, Matija Bećković, Borivoje Todorović, Srboljub Milin, Miljan Prljeta, Jelena Petrović, Marko Mrđenović, Arsen Dedić, Dragan Nikolić.

 

 

Dušan Stojanović

Rođen je u Beogradu 19. avgusta 1984. godine. Školovao se u Beogradu (Saobraćajno-tehnička škola), pisanje i kreativno stvaralašvo učio kod Borisava Đorđevića, Matije Bećkovića i Petra Kralja. Bavio se slikarstvom, kompjuterskim dizajnom, komponovanjem filmske muzike. Piše pesme, romane, scenarije za film, bajke za decu i pozorišne drame. Prvu zbirku pesama „Balkanski rokenrol“ objavio je 2010. godine. Bavi se i novinarstvom, objavljivao je tekstove u listovima: Blic, 24 sata i Danas.

Režirao je filmove:

„Stazom slonova“ omaž Petru Kralju (2011)
“Život iza zavese” o Zoranu Radmiloviću (2016)
“Svetionik kroz maglu ravnice” o Drašku Ređepu (2016)

 

“Život iza zavese” roman o Zoranu Radmiloviću

 

Recenzije za roman:

 

Zadivljena sam koliko je Dušan uspeo da pronikne u bogate slojeve Zoranove ličnosti, duboko u njegovo umetničko biće, koristeći Zoranov način izražavanja, tako da mi, koji smo ga poznavali, poverujemo da je to zaista sam Zoran govorio. Zoranov jezik je bio jednostavan, duhovit i činio se pomalo štur. Ispod toga se, zapravo, otkrivala vrlo kompleksna ličnost: emotivna, stidljiva, plašljiva, odgovorna, radoznala, zapitana pred smislom, ili besmislom čovekovog postojanja, pred fenomenom igre…

To razotkrivanje Dušan je majstorski izveo, tako da knjiga o Zoranu prerasta u univerzalnu priču o Velikom Igraču! Verujem da bi Zoran bio ovom knjigom duboko dirnut, čak do suza, koje je uvek skrivao. (Svetlana Bojković)

 

Da ne poznajem Dušana, gotovo da bih poverovao da je neko uspeo da nagovori Zorana da svoj život izvrće ko čarapu, i pristane na intervju, što inače nije bio njegov običaj. Ono što je mene fasciniralo, je to što je Dušan, iako nije poznavao Zorana, uspeo da pogodi način Zoranovog izražavanja, da nam dočara deo njegovog duha, i ono što je najvažnije,otkrije ogromnu emotivnost, koju je taj samo naizgled namćorast čovek, nosio i krio duboko u sebi. Svi oni koji su imali tu privilegiju da poznaju Zorana, kao i oni koji poštuju njegov rad i talenat, siguran sam da će uživati čitajući ove redove. (Goran Sultanović)

 

Posebno me je zainteresovala knjiga o Radmiloviću, Dušan je pronašao krajnje zanimljiv i originalan pristup koji je učinio da se nisam zaustavio dok nisam sklopio poslednju stranicu. Bravo! (Žarko Laušević)

 

Moj mladi prijatelj Dušan Stojanović je pre svega vrlo hrabar čovek kada se usudio da, predstavljajući se lažno, kao Zoran Radmilović, napiše auto- biografiju. Ali to je uradio tako uspešno, da mi je nekoliko puta naterao suze na oči. Čak sam mu i poverovao da je stvarno razgovarao sa legendarnim glumcem. Imao sam tu retku sreću da budem Zoranov prijatelj i učenik i sa sigurnošću mogu da kažem da je Dušan spoznao suštinu glumačke (i ne samo glumačke) umetnosti, sve strahove, dileme, radosti, uspone, padove…koje prate umetnički rad. Bilo mi je žao kada sam završio čitanje Dušanove knjige o geniju Zoranu, jer sam siguran da o njemu mogu da se napišu tomovi knjiga. Dušanu predlažem da napiše drugi deo “Života iza zavese“, a ovaj prvi iskreno preporučujem za štampu. (Bora Đorđević)

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!