Goran Stefanović iz TE „Kostolac B“ objavio knjigu o Kini

 

Knjiga „Duhovi Zabranjenog grada – demistifikacija pada Kineskog carstva“ izašla je iz štampe krajem jula

 

 

Saradnja „Elektroprivrede Srbije“ i kineske kompanije CMEC omogućila je da se osim stručne razmene znanja bolјe upoznaju tradicija i istorija najmnogolјudnije zemlјe. Diplomirani inženjer mašinstva Goran Stefanović, zaposlen u TE „Kostolac B“ na poslovima za odvod produkata sagorevanja, boravio je u Kini pre dve godine na stručnom usavršavanju. Tada se zainteresovao za kinesku istoriju, a na kraju je objavio knjigu „Duhovi Zabranjenog grada – demistifikacija pada Kineskog carstva“.

 

– Tokom boravka u Kini vodio sam dnevnik, koji je kasnije prerastao u neku vrstu putopisa. Tako je nastala ova knjiga, koja je i dnevnik i putopis sa mnogo podataka o istorijskim prilikama o Kini – istakao je Goran Stefanović.

 

 

 

Knjiga je izašla iz štampe krajem jula, a objavlјivanje je pomogla i Gradska uprava Požarevac.

 

– Impresioniran kineskom istorijom i kulturom, počeo sam istraživanje i pročitao veliki broj knjiga i tekstova na tu temu. Posebnu pažnju privukla mi je zagonetka čuvenog biohemičara i naučnika sa Univerziteta Kembridž Džozefa Nidama, velikog poznavaoca Kine, koja je definisana na sledeći način: „Zašto je Kina do polovine 19. veka bila najbogatije i najnaprednije društvo na svetu i zašto je to prestala da bude?“ Mnogi poznavaoci Kine su, pored Nidama, postavili veliki broj hipoteza koje do dana današnjeg nisu ponudile odgovor. Ova knjiga predstavlјa moje lično viđenje rešenja ove zagonetke – objasnio je Stefanović.

 

Obilјe informacija o Kini rezultat je opsežnog istraživanja i približavaju nam neke od najvažnijih segmenata istorije Kine, počev od 17. veka.

 

– Pročitao sam sve što je napisano i objavlјeno o Kini na srpskom jeziku, nakon čega sam počeo da izučavam i prevodim literaturu koja još nije u našim bibliotekama. Knjiga pokriva period od 1630. godine do današnjih dana. U sebi sadrži dnevničke beleške autora, putopis, biografije svih careva poslednje kineske dinastije Ćing, vođa nacionalističke partije Koumintang i lidera KP Kine. Pored toga, sadrži i niz zanimlјivih priča vezanih za kulturu i istoriju najstarije svetske civilizacije – kaže naš sagovornik.

 

U knjizi je pomenuta i prva zabeležena poseta kineskog državlјanina Srbiji.

 

– Kinez koji je posetio Beograd i o tome je ostao pisani trag – zadesio se ovde 1908. godine. Reč je o savetniku cara, koji je opisao svoju posetu Beogradu i ostavio nekoliko svojih zabeležaka o tadašnjoj srpskoj prestonici. U knjizi ima reči i o Srbima u Kini, kao i značajnim događajima – rekao nam je Stefanović.

 

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!