Ogranak „TE – KO Kostolac“ obeležio 6. avgust – Dan rudara

 

Povodom obeležavanja 6. avgusta -Dana rudara, danas su predstavnici ogranka „TE – KO Kostolac“ , položili venac na spomen obeležje poginulim rudarima u Starom Kostolcu.

 

Direktor za proizvodnju uglja u „TE – KO Kostolac“ , Ivan Tašić podsetio je na značaj obeležavanja Dana rudara u Kostolcu, ističući da je početak rudarstva u kostolačkom kraju pokrenut pre tačno 147 godina.

 

“ Ovde je daleke 1870. godine otvoreno prvo rudarsko okno podzemnog rudnika Kostolac. Od tada do danas istorija uglja u Kostolcu traje. Taj rudnik je bio okosnica industrijalizacije Srbije i pokretač otvaranja fabrika širom naše zemlje“ – rekao je Tašić, napomenuvši da je u Kostolcu otvoren i prvi površinski kop na prostoru Balkana 1942. godine.

 

 

 

 

Kako je rekao Tašić na crnom zlatu nicale su termoelektrane, koje su danas sa 1.000 megavata značajan činilac Elektroprivrede Srbije. On je istakao da današnje generacije proizvele više od 9 miliona tona uglja i oko 40 miliona kubnih metara otkrivke, a elektrane isporučuju gotovo 6,5 milijardi kilovata električne energije godišnje.

 

“ Otuda vraćanje korenima i zahvalnost svim rudarima koji su do sada pisali istoriju Kostolca, generacijama, njihovim porodicama koje su živele sa ugljem u duši, što je garancija dalje budućnosti i bržeg i snažnijeg razvoja. Ta budućnost je vidljiva kroz investicije u nova postrojenja i proširenje kopa Drmno na 12 miliona tona uglja, ali i izgradnju novog bloka snage 350 megavata“- istakao je Tašić rekavši da pred naše pretke izlazimo sa ponosom na rezultate koje ostvarujemo, a njima neka je večna slava.

 

Venac su u ime ogranka „TE – KO Kostolac“ položili Ivan Tašić, izvršni direktor za proizvodnju uglja ogranka „TE – KO Kostolac“ i Milan Laković, finansijski direktor ogranka „TE – KO Kostolac“ u prisustvu predstavnika sindikata termoelektrana i kopova Kostolac, Gradske opštine Kostolac i grada Požarevca.

 

Dan rudara se u Srbiji ustanovljen je u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada su se rudari Semnjskog rudnika kod Despotovca štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, za bolji položaj rudara i skraćenje radnog vremena.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!