Rekultivacija zemljišta na PK „Drmno“ za 2017. godinu

Novi zasadi na 100 hektara

 

U realizaciju ovogodišnjeg programa rekultivacije degradiranog zemljišta, održavanje postojećih rekultivisanih površina i izgradnju infrastrukturnih objekata biće uloženo oko 200 miliona dinara

 

 

Radovi na realizaciji plana rekultivacije degradiranog zemljišta u rudarskom sektoru ogranka „TE-KO Kostolac“ za ovu godinu su u punom jeku. Najviše posla je na delu unutrašnjeg odlagališta PK „Drmno“, na kome se radi na tehničkoj i biološkoj rekultivaciji zemljišta.

 

Ovogodišnjim planom rekultivacije predviđeno je da se tehnički pripremi zemljište za biološku rekultivaciju na prostoru od 230 hektara na unutrašnjem odlagalištu kopa, od čega se 44 hektara odnosi na završne kosine. Za bilošku rekultivaciju pripremljena su 94 hektara.

 

– Od marta, kada je započela realizacija ovogodišnjeg plana rekultivacije, urađena je tehnička reklultivacija na 25 hektara ravnih površina i pripremljeno je 30 hektara zemljišta na kosinama – rekao nam je Velimir Damnjanović, inženjer biološke rekultivacije na PK „Drmno“.

 

U realizaciju ovogodišnjeg programa rekultivacije degradiranog zemljišta, održavanje postojećih rekultivisanih površina i izgradnju infrastrukturnih objekata biće uloženo oko 200 miliona dinara. Planirano je da se ove godine posadi bagrem na kosinama unutrašnjeg odlagališta na površini od 44 hektara, dok će na na ravnim delovima odlagališta na površini od 50 hektara biti posađena mešavina trave i lucerke.

– Do sada smo pošumili bagremom kosine unutrašnjeg odlagališta na površini od 30 hektara, a na ravnim delovima posejana je travna smeša na površini od 10 hektara. Pored aktivnosti koje se odvijaju na unutrašnjem odlagalištu Površinskog kopa „Drmno“ u ovoj godini, u skladu sa Planskom osnovom gazdovanja šumama, pošumuli smo i prostore u zoni nekadašnjih Površinskih kopova „Klenovnik“ i „Ćirikovac“ na površini od 17,85 hektara. Na osnovu obima izvedenih radova može se konstatovati da se plan i program rekultivacije i održavanja postojećih rekultivisanih površina realizuje planiranom dinamikom i realno se može očekivati da će on u potpunosti biti završen – kazao je Damnjanović.

 

 

Osim poslova na rekultivaciji zemljišta, dosad je izgrađeno 30 kilometara pristupnih i protivpožarnih puteva u zoni rekultivisanih površina na kopu „Drmno“, „Klenovnik“ i „Ćirikovac“.

 

 

Paulovnija raste kao iz vode

 

Prošle godine na spoljašnjem odlagalištu kopa „Drmno“ na površini od 3,5 hektara formiran je zasad paulovnije. Reč je o listopadnom drveću poreklom iz Kine. Odlikuje se izuzetno brzim rastom, kvalitetom drvne građe, ogromnim listovima i prelepim cvetovima, kao i stoprocentnom iskorišćenju. U ovoj godini kompletan zasad je posečen skoro do samog tla. Ova tehnička mera u šumarstvu naziva se čepovanje i u funkciji je jačanja korenovog sistema sadnica i ujednačenog rasta sadnica na parceli. Samo posle nekoliko meseci od čepovanja, zasadi paulovnije na oglednoj parceli dostigli su visinu do jednog metra. Kako nam je rečeno prilikom obilaska zasada na spoljnom odlagalištu PK „Drmno“, drvo dnevno poraste za dva do tri centimetra.

 

Brojke

94 hektara spremni za biološku rekultivaciju
44 hektara biće pošumljena sadnicama bagrema
30 kilometara puteva u zoni rekultivacije

 

Izvor: EPS Energija

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!