Značajne investicije na teritoriji kostolačke opštine do kraja 2017.godine

 

Na talasima „Radio Stila“ o značajnim događajima koji su obeležili mesec maj, a koji su od vitalnog značaja za život građana kostolačke opštine, govorio je predsednik G. o. Kostolac, Ivan Savić.

 

Gradska opština Kostolac, primer je jedne uspešne lokalne samouprave, a sve je to rezultat dobre saradnje zakonodavne i izvršne vlasti, u cilju ostvarivanja dobrobiti svih građana kostolačke opštine.

 

Poslednja sednica Skupštine Gradske opštine Kostolac, prema rečima Ivana Savića, donela je niz važnih Odluka koje su usvojene jednoglasno. Prva i najvažnija bila je Odluka o izmeni Odluke o budžetu Gradske opštine Kostolac za 2017. godinu – Rebalans 1, na čije donošenje je Savić izuzetno ponosan, s obzirom da je njenim usvajanjem, kostolačkoj opštini, obezbeđen najveći budžet (od samog osnivanja) koji iznosi 330.438.763,oo dinara. Takođe, još jedna Odluka koja je usvojena jednoglasno od strane kostolačkih odbornika bila je imenovanje direktora Ustanove Kulturno sportskog centra “ Kostolac“ .

 

“ Činjenica da je od dvadeset i jednog odbornika, koliko inače i broji Skupština G. o. Kostolac, svih dvadeset i jedan glasalo za usvajanje ovih odluka, pokazatelj je da rad koji smo uložili u prethodnom periodu, ima svoju težinu i vrednost. Posebno me raduje činjenica da su opozicioni odbornici, pohvalili rad izvršne vlasti. To samo znači, da zalaganje koje smo mi pokazali u prethodnom periodu i rad koji smo uložili odbornici znaju da prepoznaju, a to nas sada još više motiviše i obavezuje da u budućnosti radimo još predanije i da standardi koje smo postavili u 2017. godini budu minimum onoga što ćemo u narednim godinama ostvariti “ .

 

 

Razvoj infrastrukture je preduslov za svaki dalji napredak. Lokalna samouprava je uložila velike napore kako bi unapredila infrastrukturu kako u gradu tako i u seoskim naseljima.

 

Govoreći o sredstvima koja su obezbeđena Rebalansom 1 budžeta G. o. Kostolac, Savić je najavio niz investicionih ulaganja, među kojima su najnačajnija – nastavak toplifikacije na teritoriji kostolačke opštine, što podrazumeva rekonstrukciju i dogradnju postojeće toplifikacione mreže u Didinom naselju i naselju Kolište, ali i rekonstrukciju mreže u Starom Kostolcu. U te svrhe obezbeđena su sredstva u iznosu od 74.236.000,00, dok su za izradu drugog dela projekta toplifikacije naselja Ostrovo, opredeljena sredstva u iznosu od 3.000.000,00 dinara. Rebalansom budžeta predviđena su i radovi na uređenju centra Kostolca, što podrazumeva izvođenje radova u ulici Bože Dimitrijevića, zatim popločavanje platoa ispred Sportske hale, a predviđeni su i radovi na izgradnji pristupnih staza oko i pored Sportske hale. Ove godine nastaviće se i sa uređenjem dečijih igrališta i za te svrhe opredeljena su sredstva u iznosu od 1.500.000,00 dinara, ali i za urbane mobilijare (klupe, korpe), takođe u iznosu od 1.500.000,00. Za tekuće funkcionisanje mesnih zajednica Rebalansom budžeta, opredeljena su takođe značajna dodatna sredstva.

 

 

Pored sredstava koja su obezbeđena  budžetom i Rebalansom 1 budžeta G. o. Kostolac, lokalna samouprava je uspela da obezbedi dodatna sredstva iz budžeta Grada Požarevca za realizaciju brojnih projekata na teritoriji kostolačke opštine. Na taj način pristupiće se realizaciji investicija, među kojima su najznačajnije: rekonstrukcija trotoara u ulici Bože Dimitrijevića, od Prvomajske do Đure Jakšića u iznosu od 3,5 miliona dinara. Značajno je napomenuti i parterno uređenje javne površine ispred stadiona “ Bora Beka “ , Osnovne škole “ Jovan Cvijić “ Kostolac i Doma omladine. Za realizaciju prve faze ovog projekta, prema rečima Savića, opredeljena sredstva iznose 30 miliona, što će svakako doprineti da ovaj deo Kostolca bude urbaniji i približen potrebama mladih. Predsednik je naveo kao veoma značajnu investiciju i uređenje ulice Bože Dimitrijevića od semafora ka Sportskoj hali sa popločavanjem trotoara sa leve i desne strane, a za čiju realizaciju opredeljena sredstva iznose 9.405.0000,00 dinara.

 

 

Napominjući da seoske mesne zajednice, neće biti zapostavljene, Savić je govorio i o kapitalnim investicijama, koje će se realizovati u narednom periodu u naseljima koja pripadaju teritoriji Gradske opštine Kostolac.

 

 

“ U selu Kostolac pristupa se drugoj fazi rekonstrukcije ulice Kapetana Todića i Kobalove, u iznosu od 11 miliona dinara. Za asfaltiranje ulice Vase Pelagića u Mesnoj zajednici Ostrovo, predviđena sredstva iznose 4.038.000,00 dinara, dok je u Mesnoj zajednici Klenovnik za radove na ojačavanju kolovozne konstrukcije u ulici Dušana Stojanovića, opredeljeno 5.841.000,00 dinara i 2.000.000,00 dinara za asfaltiranje Kosovske ulice“ .

 

 

Tokom emisije predsednik Gradske opštine Kostolac, Ivan Savić ukazao je i na infesticije koje će se realizovati sredstvima iz budžeta Grada Požarevca, opredeljena iz Programa mera za unapređenje uslova života, na teritoriji Grada Požarevca.  On je napomenuo da su ta sredstva veoma značajna, ali da će pored njih takođe za teritoriju Gradske opštine Kostolac biti opredeljena i sredstva  iz budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine, koja su ove godine značajno uvećana.

 

 

Predsednik je najavio da će se tokom ove godine pristupiti izradi projekta i rekonstrukciji javne rasvete, instalacijom led rasvete, što će svakako u budućnosti doneti velike uštede. Investicija koja je planirana ovim projektom, prema rečima Savića isplatiće se već kroz 3 do 4 godine kroz uštedu u potrošnji električne energije.

 

Za tu svrhu obezbeđeno je 172 miliona dinara iz Fonda za zaštitu životne sredine Grada Požarevca. Rekonstrukcija javne rasvete obuhvataće teritoriju Grada Požarevca, i teritoriju Gradske opštine Kostolac.

 

 

Ove godine u okviru Programa upravljanja otpadom na teritoriji Grada Požarevca, što podrazumeva i teritoriju Gradske opštine Kostolac za uspostavljanje organizovanog sistema za prikupljanje,  odnošenje i deponovanje komunalnog otpada grad izdvaja 75 miliona dinara , od kojih je jedna četvrtina namenjena teritoriji G.o Kostolac, što je pokazatelj da je Grad Požarevac ove godine pristupio sistematskom rešavanju odnošenja i deponovanja komunalnog otpada. Predsednik G. o. Kostolac, Ivan Savić je najavio i da su velika sredstva, tačnije 18 miliona namenjena za uređenje, čišćenje divljih deponija i neuređenih odlagališta u gradskim i seoskim naseljima,..

 

Sagledavajući potrebe naših građana lokalna samouprava teži da po prioritetima pristupa rešavanju i realizaciji neophodnih projekata. Sa dolaskom lepšeg vremena stvorili su se uslovi za izvođenje radova koji se odnose na uređenje grada. Pored rekonstruisanja fontane u ulici Trg bratstva i jedinstva, ovih dana radilo se i na uređenju zelene pijace. Ni najmlađi nisu zapostavljeni, pa je tako pored postavljanja novog dečijeg igrališta u vrtiću “ Majski cvet “ završeno još jedno dečije igralište, tačnije u Partizanskoj ulici. Savić je najavio i rekonstrukciju postojećih dečijih igrališta u Mesnim zajednicama Petka i Ostrovo, istakavši da je uspešno sprovedena javna nabavka za još nekoliko novih igrališta koja će biti rađena po svim predviđenim sigurnosnim i bezbednosnim standardima. Na taj način biće omogućeno gotovo svoj deci na teritoriji kostolačke opštine da imaju svoj kutak za igru.

 

Radovi koji se privode kraju, a tiču se uređenja priobalja na Dunavu kod restorana “ Dunavski dragulj“ doprinose lepšem izgledu našeg grada. Kroz nekoliko dana biće kompletno urađena pešačka staza, a biće postavljen i urbani mobilijar kako bi Kostolčani uživali i što kvalitetnije provodili vreme. Savić je napomenuo da se trenutno radi na više lokacija u Kostolcu, ali da je ovo samo početak uređenja našeg grada, koji će u narednom periodu zablistati u punom sjaju.

 

 

Lokalna samouprava teži iz dana u dan da smanji nezaposlenost na teritoriji Gradske opštine Kostolac, budući da je i ove godine potpisan Ugovor sa Nacionalnom službom za zapošljavanje – filijala Požarevac i na taj način zaposleno deset lica koja spadaju u kategoriju teže zapošljivih lica, sa prvim i drugim stepenom stručne spreme.

Savić je dodao da je u toku još jedan konkurs Nacionalne službe za zapošljavanje – filijala Požarevac i Grada Požarevca i da će lokalna samouprava konkurisati i na tom konkursu kako bi obezbedili zapošljavanje za još novih lica, pa makar i na četiri meseca koliko traje realizacija projekta.

 

 

“ Želim da iskažem zadovoljstvo, jer je jedan veoma uspešan mesec za nama, a posebno zbog činjenice da je na poslednjoj sednici, saziv Skupštine Gradske opštine Kostolac bio jedinstven prilikom donošenja veoma važnih odluka. Zahvalio bih se građanima na poverenju, a odbornicima na podršci, jer su prepoznali naš rad i dosadašnji trud, a mi ćemo se potruditi da u narednom periodu svo poverenje koje su nam ukazali i opravdamo „- rekao je predsednik Gradske opštine Kostolac, Ivan Savić.

 

Savić je za sam kraj emisije istakao kao glavni cilj lokalne samouprave, stvaranje takvog okruženja koje će doprineti poboljšanju kvaliteta života svih građana na teritorije Gradske opštine Kostolac. Istim tempom nastavlja se dalje po prioritetima sa realizacijom bitnih projekata u svim naseljima podjednako.

 

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!