Visoki ekološki standardi za novi blok

 

Javna rasprava o proceni uticaja na životnu sredinu

 

Studija o proceni uticaja na životnu sredinu izgradnje bloka B3 snage 350 megavata u TE „Kostolac B“ dostupna je javnosti od sredine februara na sajtu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

 

 

U gradskoj upravi Požarevca, 9. marta održana je javna rasprava o studiji o proceni uticaja na životnu sredinu izgradnje bloka B3 snage 350 megavata u TE „Kostolac B“, u okviru procedure za odobravanje te studije.
– Blok B3 planiran je u skladu sa svim zakonskim i ekološkim propisima i na njemu su primenjene najbolje dostupne tehnike. Studijom je potvrđeno da se rad novog bloka može uklopiti u ekološki kapacitet lokacije, uz uslov da se završi započeta rekonstrukcija blokova u termoelektranama „Kostolac A“ i „Kostolac B“ – rekla je Đurđina Milovanović, predsednik Tehničke komisije za izradu studije.
Verica Milićević, koja je u ime Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine vodila javnu raspravu, rekla je da je u potpunosti ispunjena zakonska procedura u vezi sa studijom kojom se procenjuje uticaj na životnu sredinu novog bloka u TE „Kostolac B“.
– Studija je od sredine februara, kada je postavljena na sajt Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, dostupna javnosti. Zbog mogućeg prekograničnog uticaja obaveštena je i Rumunija, čije se mišljenje očekuje narednih dana. Primedbe su do sada stigle od nevladinih organizacija iz Srbije i Rumunije – rekla je Milićevićeva.
U javnoj raspravi, koja je bila izuzetno posećena, učestvovali su i meštani sela Drmno i Klenovnik, koja se nalaze u blizini prostora na kojem će se graditi blok B3, kao i članovi nevladine organizacije CEKOR. Učesnici u javnoj raspravi nisu osporili projekat i izneli su primedbe na postojeće stanje uticaja rada elektroenergetskih postrojenja na životnu sredinu. Sve primedbe će biti uvrštene, razmatrane i ugrađene u studiju na sledećim sednicama tehničke komisije za izradu studije.

 

Izvor: Eps Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!