U Kostolcu obeležen Svetski dan Roma

 

Povodom Svetskog dana Roma, koji se tradicionalno obeležava 8. aprila, u pozorišnoj sali Doma kulture u Kostolcu upriličena je svečanost, u organizaciji romskih NVO udruženja “ Kreativni Romi “ i “ Društvo Rom “ Kostolac.

Goste je pozdravio predsednik udruženja “ Kreativni Romi “ Redžep Alijević, zahvalivši se svima koji su došli da proslave ovaj značajni romski praznik.

 

  

 

Osnovni cilj obeležavanja ovog praznika jeste promovisanje i unapređenje romske kulture i podizanje svesti o neophodnosti i potrebi da se pomogne ovoj kategoriji stanovništva.

 

Prisutne je na samom početku svečanosti prigodnim rečima pozdravio predsednik Gradske opštine Kostolac, Ivan Savić. On je tom prilikom uputio čestitku pripadnicima romske nacionalnosti povodom, 8. aprila, Svetskog dana Roma, navodeći da lokalna samouprava već godinama intenzivno radi na poboljšanju njihovog položaja.

 

 

8. aprila 1971. godine održan je Prvi svetski kongres Roma u Londonu. Od tada, Ujedinjene nacije su proglasile taj dan za Svetski dan Roma.

Pored više diskusija koje su se održale na Prvom svetskom kongresu Roma, tada je zvanično usvojen i naziv “Rom”, kao i romska zastava i romska himna.

Posle 1971. godine održano je još sedam Svetskih kongresa Roma na kojima se govorilo o standardizaciji romskog jezika i borbi za ljudska prava pripadnika ovog naroda.

 

 

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!