Održano književno veče sa Nebojšom Petkovićem

 

 

 

Književno veče posvećeno trilogiji Poslednji grad, poznatog pisca fantastike  Nebojše Petkovića, održano je u petak, 17. marta, u  Biblioteci u Kostolcu, ogranku Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac. Gosti večeri su bili Nebojsa Petkovic i Nenad Šakota.

 

Nebojša Petković je rođen 15. novembra 1975. godine u Beogradu. Završio je arhitekturu, kojom se profesionalno i bavi. Živi i radi u Beogradu.

 

Pisanje je hobi i strast koje praktikuje još od srednje škole, sa prekidima zbog drugih životnih izbora i obaveza. Ozbiljan povratak toj pasiji, pre nekoliko godina, rezultirao je debitantskim romanom Potraga. Bio je to prvi deo trilogije Poslednji Grad, mešavine žanrova epske i distopijske fantastike  Najpre je objavljen u izdanju Nove Poetike, ali 2015. godine, pred Sajam knjiga u Beogradu, pojavljuje se u novom ruhu, zahvaljujući izdavačkoj kući Portalibris. Odmah za prvim izlazi i drugi deo – Rat. Njegov treći roman pod nazivom Izdaja, izašao 2016. godine, finalni je deo postapokaliptične sage, koji nosi naslov Izdaja.

 

 

 

Trilogija Nebojše Petkovića opisuje čovečanstvo nakon propasti, gde se čovek okrenuo od nauke i vere ka praznoverju, strahu i žrtvovanju, ka mitologiji i paganizmu i u nekom vidu bezvlašća, gde svako može biti strvinarski plen nekome drugome.

 

Pisac je na književnoj večeri u Kostolcu, govorio o svojim romanima, zatim uopšteno o fantastici i piscima fantastike u Srbiji i u svetu i govorio je o svojoj ljubavi prema njoj. Izrazio je veliko zadovoljstvo organizacijom književne večeri i izjavio da je, iako je bio gost na puno književnih večeri, da mu nigde nije bilo prijatno toliko kao u Kostolcu, među kostolačkim ljubiteljima fantastike.

 

U toku književne večeri, imali su priliku da se predstave i članovi Ljubitelja fantastike Kostolac i pročitaju neke od svojih priča, pisanih na kreativnim radionicama pisanje fantastike. Inače, ljubitelja fantastike je poslednjih godina sve više, kako u svetu, tako i u Srbiji, jer je taj žanr sve popularniji, kako kroz knjige, tako i kroz kinematografiju, ali udruženja te vrste je veoma malo u našoj zemlji. Postoje nekoliko udruženja koje aktivno rade u Beogradu i u Novom Sadu. Radionica Ljubitelja fantastike je jedinstvena, jer postoji samo u okviru Biblioteke u Kostolcu.

 

  

 

U svakom slučaju, jedno divno veče, posvećeno fantastici, posećeno od ljubitelja fantastike kako iz Kostolca, tako i iz Požarevca. A biće ih još, obećavaju iz Biblioteke u Kostolcu.

 

Književno veče je održano u organizaciji Kulturno – sportskog centra  “ Kostolac “ i Biblioteke u Kostolcu, a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Kostolac, koja je tom prilikom obezbedila za sve ljubitelje fantastike majice na kojima je odšampan logo Kluba ljubitelja fantastike Kostolac.

 

Inače, ljubitelji fantastike se u kostolačkoj biblioteci okupljaju svake nedelje kako bi razmenili doživljaje o pročitanim knjigama i odgledanim filmovima iz ove oblasti.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!