Разговор о књигама из популарне психологије у Библиотеци у Костолцу

Чланице женског читалачког клуба Библиотеке у Костолцу, Огранка Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, састале су се у петак, 28. јуна 2024. године и у пријатној атмосфери разговарале о омиљеним књигама из популарне психологије, које су читале у различитим периодима свог живота и које би радо препоручиле другима.

Женски читалачки клуб је започео са радом пре две године и осмишљен је као радионица, где љубитељке писане речи, у пријатној атмосфери библиотеке, деле међусобно утиске о својим омиљеним књигама. Сви састанци су били тематски, тако да су се током претходних састанака обрађивали различити жанрови књижевности. Тема овогодишњег састанка билe су књиге из популарне психологије.

Рената Минић, дипломирани библиотекар саветник, водила је састанак и говорила је о разлозима читања књига из популарне психологије, о њиховом терапеутском дејству на људе, поменувши књиге Дејла Карнегија, Скота Пека, Лујзе Хеј, Џона Греја, Барбаре де Анђелис и Џозефа Марфија. Препоручила је књигу „Психологија успеха“ од Дејл Карнегија, „Силва метод контроле ума“ од Хосеа Силве и Филипа Мијела и књигу „Тајна“ од Ронде Берн.

Весна Радивојевић говорила је о психолошко-филозофским књигама које је читала током година. Поменула је писце Самјуела Смајлса, Фридриха Ничеа, Виктора Франкла и препоручила је књигу Робина Скинера и Џон Клиза „Како преживети породицу“.

Грета Јовановић говорила је о књигама из популарне психологије које је читала у девојачким данима, али и касније у зрелим годинама и препоручила је књиге Брајана Трејсија.

Јелена Тадић говорила је о књигама које су написали Ирвин Јалом, Абрахам Маслов и Виктор Франкл. Говорила је и о неким мање познатим аспектима живота ових писаца. Препоручила је књигу „Зашто се нисте убили: тражење смисла живљења“ од Виктора Франкла и књигу „Крвник љубави и остале психотерапијске новеле“ од Ирвина Јалома.

Виолета Кевро говорила је о књигама које су јој помогле да у одређеним периодима живота боље разуме и реши кризне ситуације. Препоручила је књиге Скота Пека и психолошко-духовне књиге Владете Јеротић. Поменула је и књиге о дечјој психологији, као добар вид помоћи родитељима приликом васпитавања деце.

Магдалена Реџовић поменула је да је негде прочитала да су три ствари потребне савременом човеку да би био у миру са собом и другима: да има психотерапеута, духовника и адвоката, на шта су се друге чланице клуба сложиле, али су рекле да у нашем друштву пријатељице су те које су замена за све три поменуте категорије. Препоручила је књиге „Срећни и када је тешко“ и „Бити срећан“ од Ендруа Метјуза и „Тајну“ од Ронде Берн.

Невена Вуксановић говорила је о књигама о мушко/женским односима, као и о психичким зависностима. Препоручила је књигу „Последња станица Аушвиц“ од Едија де Винда.
Вукосава Минић је препоручила књиге Ађана Брама „Крава која је плакала“ и „Слоница која је изгубила срећу“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!