Дефилеом улицама Костолца и Свечаном академијом обележен Светски дан Рома

Поводом Светског дана Рома у позоришној сали Дома културе у Костолцу уприличена је Свечана академија посвећена овој националној заједници.

Након интонирања химне Републике Србије „Боже правде“ и Ромске химне „Ђелем ђелем“, присутне госте је поздравио Реџеп Алијевић председник Удружења „Креативни Роми“.

-Циљ Удружења је да подигне грађанску свест Рома, као и побољшање положаја и услова живота. Велику пажњу обраћамо на образовање, здравство, становање и запошљавање. Роми имају проблеме у свим сегментима живота и зато је веома важно да се укључе у све друштвене токове. Важан циљ за Роме и Градску општину Костолац је развој инфраструктуре у свим махалама у којима живе Роми, јер је то основни услов за побољшање живота. Када буду завршени радови на изградњи канализационе и водоводне мреже у Костолцу, моћи ћемо да се похвалимо целој Србији да смо једини који уживају у свеобухватној инфраструктури, истакао је Алијевић.

Светски дан Рома установљен је са циљем да се укаже на тежак положај Рома и да се државе подстакну и обрате пажњу на унапређивање њиховог положаја.

Заменик председника Градске општине Костолац Далибор Илић указао је да ће као и до сада, Градска општина Костолац наставити, кроз један партнерски однос и плодотворан дијалог да унапређује положај ромске националне мањине.

-Доста смо урадили на уређењу комуналне и путне инфраструктуре у ромским насељима. Наставићемо и даље како се насеља буду ширила са улагањем у топлификацију, али и са пројектима за ширење водоводне и канализацине мреже као и са асфалтирањем путева. Такође, Градска општина Костолац је у оквиру Ромактед програма значајно допринела оснаживању ромске заједнице на локалном нивоу.

Уверен сам да ћемо и даље заједнички доприносити побољшању услова живота Рома у нашој општини, као и очувању ромске културе, традиције, језика, наслеђа и идентитета. Радићемо на даљем унапређењу образовања, запошљавања, становања, социјалне и здравствене заштите и на омогућавању равноправног укључивања Рома у све сегменте нашег друштва.

Надам се да ћемо у блиској будућности бити сведоци стасавања нове генерације Рома и Ромкиња који ће бити свесни својих могућности, знања, вештина и талената.

Драги суграђани честитам Вам  Светски  дан Ромаи желим да овај празник проведете у здрављу, радости, миру и љубави, нагласио је Илић.

Град Пожаревац заједно са Градском општином Костолац као отворен град за све људе добре воље са радошћу дочекује и обележава овај празник, истакао је заменик градоначелника Пожаревца Предраг Мијатовић.

-Поносни на нашу борбу против дискриминације и резултатима које смо током ње постигли, сматрам да смо много учинили на искорењивању било каквих подела у нашој заједници. Окупљали смо се и окупљамо се, ма које националности и вероисповести били, на различитим местима делећи добро и зло. Наше комшије и пријатељи Роми, понегде живе у тешким условима и зато се ми као Град трудимо да те услове побољшамо. Ипак, најбитније нам је да променимо стереотип код појединих Рома, али и код оних који то нису, а то је да ова ромска заједница и образовање не иду руку под руку. Све наше снаге као Град Пожаревац, раме уз раме са организацијама које се баве положајем Рома, улажемо и улагаћемо да инспиришемо и приволимо што већи број ромске деце да постану академски грађани. Тиме ће се и подићи свест код њих самих, да су ти стереотипи само у главама оних који не верују у то да смо сви ми заиста исти, рекао је Мијатовић.

Поводом Међународног дана Рома, повеље су завредели градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и председница  Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек. Добитници захвалница су: Шериф Бехаровић, др Борка Шутовић, Сунчица Недељковић, Љуан Кока, Рајко Пејовић, Срђан Радовановић, Зоран Николић, Драган Николић, Андреа Стојићевић, Анита Сотиров, Дејан Крстић, др Горан Несторовић, Маја Здравковић, Друштво „Ром“ Костолац,  Удружење Рома „Кенан“, ФК „Рудар 2008“ Костолац, Канцеларија за ромска питања, КУД „Амаре Рома“, Полицијска испостава Костолац, Одбор исламске заједнице Костолац и Предшколска установа „Љубица Вребалов“ Пожаревац.

Свечаност је организовало Удружење „Креативни Роми“ у сарадњи са Канцеларијом за ромска питања у Костолцу и свим ромским невладиним организацијама (НВО) које раде на територији Градске општине Костолац. Покровитељ је Градска опшптина Костолац.

У културно уметничком програму учествовали су: Културно уметничко друштво „АМАРЕ РОМА“, предшколци Предшколске установе „Љубица Вребалов Пожаревац –  вртић „Мајски цвет“ Костолац, као и вокални солисти Елмедин Бектеши и Јасмин Мухаремовић.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!