Одржана 14. Смотра фолклорних ансамбала Градске општине Костолац

У костолачком дому културе у суботу, 27. јануара 2024. године у сусрет обележавању 29. јануара – Дана Градске општине Костолац, одржана је 14. Смотра фолклорних ансамбала, на којој су учествовала културно – уметничка друштва из Пругова, Дрмна, Бубушинца, Кленовника, Ћириковца и Костолца. На сцени су се смењивале игре из Мачве, влашке игре из Хомоља, игре из Метохије, Ужица, Ниша, Босилеградског крајишта, Црне траве, игре из Биначке Мораве, игре војвођанских Мађара, као и игре и песме из Црноречја.

Манифестацију је отворио члан Већа Градске општине Костолац, Рајко Пејовић, истакавши да ће Градска општина Костолац наставити да подржава овакве манифестације, које чувају и негују нашу традицију и обичаје. – Уверен сам да ће нам културно-уметничка друштва дочарати наше најлепше обичаје и изузетним ношњама и кореографијама учинити ову смотру незаборавном, рекао је Пејовић.

Четрнаеста смотра фолклора окупила је велики број љубитеља традиционалних игара и песама који су громогласним аплаузима испратили сваку тачку коју су играчи извели на сцени. Смотру је поред члана Већа ГО Костолац Рајка Пејовића својим присуством подржала и помоћница председника ГО Костолац, Маја Здравковић.

Драган Николић в.д. директора Центра за културу „Костолац“ је том приликом уручио плакете за учешће на смотри: КУД-у „Ресава“ из Пругова, КУД-у „Божидар Димитријевић Козица“ из Дрмна, КУД-у „Бубушинац“ из Бубушинца, КУД-у „Кленовник“ из Кленовника, КУД-у „ Миодраг Миљковић – Мидга“ из Ћириковца и КУД-у „Костолац“ из Костолца.

Културно уметничка друштва су приказала складне покрете уплетене у један необичан вез пријатељства, репрезентујући на тај начин изворне домете наше културне баштине, историје и традиције. Сала Дома културе била је испуњена до последњег места што је доказ да се настоји  да се наша традиција и даље достојанствено чува.

Организатор манифестације је Центар за културу „Костолац” у сарадњи са Културно уметничким друштвом „Костолац”, а покровитељ Градска општина Костолац.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!