НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ СА В.Д. ДИРЕКТОРОМ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ КОСТОЛАЦ ДРАГАНОМ НИКОЛИЋЕМ

У новогодишњем интервјуу за РАДИО СТИЛ, вршилац дужности директора, Драган Николић, говорио је о функционисању ове Установе, програмима који су реализовани у години за нама на пољу културе и спорта, али и о плановима за 2024. годину.

На челу сте костолачког Центра за културу, једне од најважнијих установа у граду.
Шта за Вас значи бити први човек поменуте установе?

За мене, пре свега ова функција значи велику одговорност. Пуно је активности које се дешавају под руководством Центра за културу и доста је људи које треба организовати да све буде како треба. Али и поред велике обавезе и одговорности које изискује место директора велико је задовољство обављати овај посао. Трудим се да свој посао обављам максимално одговорно и најбоље што могу и верујем да људи препознају труд и залагање.

Центар за културу Костолац  је установа културе која под својим кровом успева да организује озбиљан број разноврсних програма, чиме је културни живот Костолчана, својим садржајима, осим разноврсности, добио и на атрактивности и оригиналности. Реците нам који су програми и манифестације реализовани у години за нама?

Годину за нама окарактерисао бих као успешну. С обзиром да овај посао радим тек годину дана било ми је потребно мало времена да се навикнем, али уз подршку колега из Центра за културу и водећих људи Градске општине Костолац ствари су брзо дошле на своје место. Реализован је велики број позоришних представа, како дечјих тако и вечерњих, концерата различитих музичких жанрова, књижевних вечери, дечјих радионица, ликовних колонија, изложби слика, фестивал цвећа, Костолачки полумаратон, дечји ускршњи фестивал, затим манифестација Костолачко лето која траје скоро 3 месеца и обилује различитим садржајем како спортским тако и културним  програмом за све узрасте, обележена је дечја недеља, Дан борбе против дијабетеса, организовано је пливање за Часни крст, семинар фолклора за играче, уметничке руководиоце и кореографе, манифестација Чаробни децембар итд.

Познато је да ова установа организује велики број спортских догађаја и манифестација, што захтева пуно планирања, залагања и беспрекорну организацију. Које су најзначајније и најпосећеније спортске манифестације у Костолцу?

Пре него што одговорим на ово питање истакао бих  одличну сарадњу са Градском општином Костолац и веома сам им захвалан на томе што су ми указали поверење да обављам ову функцију и помоћи коју ми пружају, али и са осталим битним установама које се налазе на територији градске општине Костолац и шире, са којима сам имао привилегију да сарађујем.  Ту спадају образовне установе – основна школа и техничка школа у Костолцу,  библиотека у Костолцу, Црква Светог Максима исповедника, спортски клубови и удружења, многа културно уметничка друштва,  ликовна удружења, позориште Кастелум, вртић Мајски цвет у Костолцу, као и многи други , који су ми у помогли у склапању програма и садржаја и у реализацији како би сви заједно на најбољи могући начин допринели културном и спортском животу Костолца.

Неке од нашин најпосећенијих спортских манфестација су свакако Костолачки полумаратон, затим турнир у баскету 3 на 3, пливање за часни крст, такмичење у параглајдингу, Рапид турнир у шаху, Турнир у рукомету на песку за жене, Међународна спортско-рекреативна кајакашка регата…

Познато је да  Центар за културу Kостолац брине о спортским објектима: Топољар, Дом омладине, спортска хала и фудбалски стадион у Kостолцу, што представља могућност да његов рад буде још потпунији  и садржајнији. Можемо ли да направимо неку ретроспективу, шта је све урађено што се тиче одржавања и уређења спортске инфраструктуре и који су планови за даље?

Поред редовног одржавање објеката који  спадају под Центар за културу до сада је реконструисана  западна трибина на стадиону Бора Бека и постављене су нове пвц столице, завршена је и реконструкција крова и фасаде на  просторијама које се налазе у том спортском комплексу, а у плану је и сређивање друге трибине, као и  реконструкција атлетске стазе. Такође планирамо  и реновирање Дома омладине и просторије где се налази Музичка школа као и сређивае неких просторија на плажи Топољар. Урађена је вентилација у спортској сали и у плану је замена прозора.

Костолачка плажа као и Спортско – рекреативни центар „Топољар“и ове сезоне заблистали су у пуном сјају и представили своје потренцијале. Реците нам шта је све урађено како би нашим суграђанима и посетиоцима обезбедили сигурност и ужитак?

Сезона на плажи Топољар је, упркос великом броју кишних дана, била веома добра. Како би привукли што већи број посетилаца један део програма Центра за културу Костолац одржавао се управо на плажи. Сваке године почетком априла креће се са сређивањем и уређењем плаже како би она у другој половини јуна заблистала у пуном сјају. До сада је урађено много тога – набављене су лежаљке, заштитне бове, сунцобрани, горња тенда, озвучење, гејзир, тушеви, монтажни тоалети, цветна декорација, дечје игралиште, и на то додајмо и редовно одржавање у виду кошења траве и сређивање приобаља.

Установа Центар за културу Костолац доноси публици не само највећи број уметничких програма, већ и манифестације које позиционирају Kостолац, као један од значајнијих центара на мапи културних и спортских дешавања. Kоји су ваши планови за наредни период?

Планови за наредни период односе се пре свега на обезбеђивање квалитетног садржаја за наше суграђане па и шире; потрудићу се да манифестације буду још атрактивније публици и потрудићу се да програм буде пригодан за публику свих узраста. А с обзиром да смо у години за нама имали један јако квалитетан програм који смо пажљиво бирали и задовољство Костолчана, као и свих љубитеља културе и спорта је било на завидном нивоу, обећавам за ову годину такође изузетно квалитетан програм.

Шта бисте пожелели нашим суграђанима у Новој 2024. години?

Нашим суграђанима бих пожелео срећне новогодишње и божићне празнике  да буду здрави, срећни и успешни. Да све оне лоше ствари оставе у прошлости и да се радују свим оним лепим стварима које нас очекују. Од срца им желим више радости и смеха и да у што већем броју прате програме Центра за културу Костолац, који су намењени управо њима.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!